Zápcha - namáhavé vyprázdňovanie. Ako s ňou bojovať. Ako chudnúť.

27.12.2009 09:49

Zápcha je veľmi častým zjavom medzi "civilizovane sa stravujúcim" obyvateľstvom. Je definovaná ako zriedkavé, nepravidelné, namáhavé vyprázdňovanie tuhej a suchej stolice. Takto trpí podstatná časť nášho obyvateľstva. Iba málokto vie, že normálne a zdravé je, keď stolica ani vetry nemajú nepríjemný zápach.

Spomalenie prechodu tráveniny črevom spôsobuje porušenie normálnych funkcií čreva, hnilobné procesy vyvolané veľkým prívodom množstva hnilobných baktérií v mäse, mliečnych výrobkoch a kvasné procesy spôsobené vysokým prívodom jednoduchých cukrov a nevhodnou kombináciou potravín majú za následok nielen potlačenie významu prirodzených mikroorganizmov pre ľudské črevo priaznivých, ale aj vznik škodlivých prudko jedovatých látok, ktoré v plynnej i tekutej podobe prestupujú stenou čreva priamo do krvi a zaplavujú celý organizmus. Dnes vieme, že väčšina chronických chorôb (bolesti hlavy, niektoré nádorové ochorenia, chronické zápaly všetkých orgánov), ale aj akútnych ochorení (zápaly horných dýchacích ciest) je spôsobená chorým črevom, chorým - v zmysle pôsobenia baktérií nefyziologických, ktoré spôsobia znetvorenie črevného obsahu - prejavujúcim sa napr. nepríjemným zápachom stolice a vetrov. Za normálnych okolností ani jedno z nich nemá  nepríjemný zápach mať.

Okrem charakteristicky tvrdej a suchej stolice sa zápcha prejavuje bolesťami hlavy, brušnými ťažkosťami, nedostatkom energie, zlou chuťou do jedla, ale  aj bolesťami v chrbte. Výskum Dr. Denisa Burkitta na afrických kmeňoch s vysokým prívodom vlákniny ukázal, že majú minimálne päťkrát väčšiu hmotnosť dennej stolice ako  priemerný Európan a že doba od zjedenia potravy po jej vylúčenie v stolici  je polovičná v porovnaní s touto dobou u človeka na "civilizovanej strave". Mnoho autorít sa domnieva, že pravidelná stolica v určitú pravidelnú dennú dobu je lepšia ako stolica nepravidelná. Najpríhodnejší čas je pred alebo tesne po raňajkách. Sú ľudia, ktorí majú stolicu po každom jedle, teda trikrát za deň. Môže to byť normálne.

Hlavné faktory zodpovedné za vznik zápchy sú:

»
nedostatok vlákniny,
» málo tekutín,
» málo telesnej aktivity,
» emočné napätie.
 

Zápcha môže byť spôsobená aj poruchami hormonálnymi, upchaním čreva z rôznych dôvodov (nádor, kŕč a pod.). Vždy vtedy sa k zápche pridružuje celý rad iných príznakov, ktoré umožnia diagnostikovať ochorenie a liečiť ho.
 
Prevencia a liečba

1. Už som spomenul významný účinok vlákniny. Bez zvýšenia prívodu tejto  skupiny uhľovodíkov nie je možné čakať zlepšenie. Vláknina, ktorá patrí medzi uhľovodíky, je tvorená viacerými definovanými druhmi (celulóza, hemicelulóza, pektín, gumy, slizy atď.) a niektoré tieto druhy nie je organizmus schopný tráviť a využiť, preto prechádzajú črevom bez zmeny. Svojou prítomnosťou však podporujú črevné pohyby (peristaltika), viažu na seba vodu, tým zmäkčujú črevný obsah a uľahčujú jeho vylúčenie. Zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, celozrnné výrobky, listová zelenina, koreňová zelenina, ovocie i. niektoré druhy semien. Kukuričné otruby sú lepším prostriedkom proti zápche ako pšeničné.

2. Podľa nedávnej štúdie, ženy, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, zápchu nemali, aj keď ich strava dosahovala takmer také isté množstvo vlákniny ako strava žien, ktoré jedli ovocie a zeleninu zriedkavo a trpeli na zápchu.

3. Väčšina nepriaznivých vplyvov zápchy je vyvolaná jej medicinálnym liečením. Laxatíva (lieky na vyvolanie stolice) pri svojej dlhej ceste črevom dráždia celý tráviaci systém, ale spôsobujú aj straty draslíka, určité obličkové problémy a od roku 1957 sa predpokladá, že užívanie laxatív vedie aj k zápalu slepého čreva. Minerálne oleje či tekutý parafín (Lafinol) sú najnebezpečnejšie, znižujú vstrebávanie fosforu, vitamínu A, D, K, E a karotenoidov. Dlhodobé užívanie minerálnych olejov môže vyvolať rakovinu hrubého čreva a konečníka. Zdá sa že užívanie vlákniny v prirodzenej potrave, odstraňuje potrebu užívať preháňadlá.

4. Bol dokázaný vzťah medzi obezitou a zápchou. Pri nadváhe je vhodné  redukovať hmotnosť na ideálnu.

5. Malý studený klystír je často vhodný pri vytváraní návyku na pravidelnú stolicu. Asi 1-2 dl studenej vody treba zaviesť do rekta, udržať jednu minútu a potom vyprázdniť. Aplikovať vždy v rovnakú dennú dobu.

6. Čaj z listov senny je účinné prírodné preháňadlo, ale jeho časté používanie môže spôsobiť laxatívny návyk, čo znamená, že bez neho nedôjde k vyprázdneniu stolice. Čaj z listov sa nepripravuje varením ani zaparením, ale iba vylúhovaním listov pri izbovej teplote. Je to dôležité.

7. Brušná masáž je výhodným prostriedkom ako podporiť pohyby čriev. Môže ju vykonávať iná osoba jemnými krúživými pohybmi a rytmickým stláčaním brušnej steny, alebo si ju môže človek vykonať sám gúľaním pritlačenej tenisovej loptičky po bruchu v ľahu. Iný druh automasáže: Zhlboka nadýchneme a úplne, úsilne vydýchneme, potom zadržíme dych a 10 až 15-krát rýchlym vťahovaním a vypučaním brucha masírujeme črevá. Cvik opakujeme 4-5 ráz pred stolicou.

8. Krátke studené kúpele môžu byť tiež užitočné.

9. Živočíšne bielkoviny treba vylúčiť pre riziko rozvoja hniloby v črevách. Všetky majú nízky obsah vlákniny.

10. Silné vyčerpanie môže byť príčinou zápchy.

11. Náhlivé a nepravidelné stolovanie vytvára nepravidelnosť aj vo funkcii čreva.

12. Všetky lieky proti zápalom a antihistaminiká sú prirodzené vysušovacie látky a môžu spôsobiť, že stolica je vysušenejšia než zvyčajne. Tabletky na trávenie proti bolesti, amfetamín a preparáty proti kašľu (obsahujúce kodeín) môžu nepriaznivo ovplyvniť funkciu konečníka.

13. Cvičenie, prechádzky a rekreačný šport zvyšujú prekrvenie, prácu srdcového svalu i brušných svalov a oboje je nutné pre správnu funkciu čriev.

14. Prejedanie sa vedie k zápche a treba sa mu preto vyhýbať.

15. Mlieko je veľmi rozšírený faktor vyvolávajúci zápchu. Cukor kravského mlieka, laktóza, svojou prítomnosťou vyvoláva zahlienenie čreva (ale i celého vylučovacieho systému organizmu) a následné poruchy jeho funkcie. Ďalšími takýmito potravinami sú syry, vajcia, jogurty, ryby, všetky druhy mäsa, šťavy, biely chlieb a všetky cukrárenské a pekárenské výrobky, konzervované a práškové potraviny, koreniny, zmrzlina, zákusky.

16. Iné potraviny možno uviesť ako nositele preháňajúcich účinkov: Slivky sú asi najznámejšie. Ale patria sem i jablká, figy, surový špenát, sladké drievko, jahody, ktoré majú významný efekt pri formovaní stolice.

17. Zápcha je známym problémom počas tehotenstva, najmä v poslednej fáze. Zrejme je vyvolaná mechanickým tlakom plodu na tráviaci systém.

18. Neobliekajte si nič, čo by vám sťahovalo telo. Šaty by nemali zanechávať červené znaky, stopy na koži.

19. Pri prevencii zápchy je popri dostatočnom prívode vlákniny rozhodujúci aj dostatočný prívod tekutín. 6-8 pohárov tekutín pite v známom režime: nie počas jedla! Minimálne 15 minút pred a 30 minút po jedle nepiť. Ráno nalačno vypiť 1-2 šálky vody, prípadne vlažného jedno-bylinkového čaju.

20. Čierny čaj a čierna káva - ako bolo ukázané - vedú k zápche.

Viac o stravovaní sa dozviete na  

www.nadvaha-dieta.meu.zoznam.sk

 

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY