ZÁPCHA a CHUDNUTIE. Ako ju odstrániť. Rady na stravovanie a chudnutie.

09.05.2011 04:31

Zápcha - namáhavé vyprázdňovanie. Ako s ňou úspešne bojovať.  Zápcha je definovaná ako zriedkavé, nepravidelné, namáhavé vyprázdňovanie tuhej a suchej stolice. Normálne a zdravé je, keď stolica ani vetry nemajú nepríjemný zápach. Spomalenie prechodu stravy črevom spôsobuje porušenie normálnych funkcií čreva, hnilobné procesy vyvolané veľkým prívodom množstva hnilobných baktérií v mäse, mliečnych výrobkoch. Kvasné procesy spôsobené vysokým prívodom jednoduchých cukrov a nevhodnou kombináciou potravín majú za následok nielen potlačenie významu prirodzených mikroorganizmov pre ľudské črevo priaznivých, ale aj vznik škodlivých prudko jedovatých látok, ktoré v plynnej i tekutej podobe prestupujú stenou čreva priamo do krvi a zaplavujú celý organizmus. Dnes vieme, že väčšina chronických chorôb (bolesti hlavy, niektoré nádorové ochorenia, chronické zápaly všetkých orgánov), ale aj akútnych ochorení (zápaly horných dýchacích ciest) je spôsobená chorým črevom, prejavujúcim sa napr. nepríjemným zápachom stolice a vetrov. Mnoho autorít sa domnieva, že pravidelná stolica v určitú pravidelnú dennú dobu je lepšia ako stolica nepravidelná. Najpríhodnejší čas je pred alebo tesne po raňajkách. Sú ľudia, ktorí majú stolicu po každom jedle, teda trikrát za deň. Môže to byť normálne.

Hlavné faktory zodpovedné za vznik zápchy sú:

  • nedostatok vlákniny,
  • málo tekutín,
  • málo telesnej aktivity,
  • emočné napätie.

Prevencia a liečba  zápchy

  • Bez zvýšenia konzmácie vlákniny nie je možné čakať odstránenie problémov so zápchou. Vláknina je tvorená viacerými zložkami (celulóza, hemicelulóza, pektín, gumy, slizy atď.) a niektoré tieto druhy nie je organizmus schopný tráviť a využiť, preto prechádzajú črevom bez zmeny. Svojou prítomnosťou však podporujú črevné pohyby (peristaltika), viažu na seba vodu, tým zmäkčujú črevný obsah a uľahčujú jeho vylúčenie. Zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, celozrnné výrobky, listová zelenina, koreňová zelenina, ovocie i. niektoré druhy semien. Kukuričné otruby sú lepším prostriedkom proti zápche ako pšeničné.
  • Väčšina nepriaznivých vplyvov zápchy je vyvolaná jej medicinálnym liečením. Laxatíva (lieky na vyvolanie stolice) pri svojej dlhej ceste črevom dráždia celý tráviaci systém, ale spôsobujú aj straty draslíka, určité obličkové problémy a predpokladá sa, že užívanie laxatív vedie aj k zápalu slepého čreva. Minerálne oleje či tekutý parafín (Lafinol) sú najnebezpečnejšie, znižujú vstrebávanie fosforu, vitamínu A, D, K, E a karotenoidov. Dlhodobé užívanie minerálnych olejov môže vyvolať rakovinu hrubého čreva a konečníka. Užívanie vlákniny v prirodzenej potrave, odstraňuje potrebu užívať preháňadlá.
  • Bol dokázaný vzťah medzi obezitou a zápchou. Pri nadváhe je vhodné  redukovať hmotnosť na ideálnu.
  • Malý studený klystír je často vhodný pri vytváraní návyku na pravidelnú stolicu.
  • Čaj z listov senny je účinné prírodné preháňadlo, ale jeho časté používanie môže spôsobiť laxatívny návyk, čo znamená, že bez neho nedôjde k vyprázdneniu stolice. Čaj z listov sa nepripravuje varením ani zaparením, ale iba vylúhovaním listov pri izbovej teplote.
  • Brušná masáž je výhodným prostriedkom ako podporiť pohyby čriev. Môže ju vykonávať iná osoba jemnými krúživými pohybmi a rytmickým stláčaním brušnej steny, alebo si ju môže človek vykonať sám gúľaním pritlačenej tenisovej loptičky po bruchu v ľahu. Iný druh automasáže: Zhlboka nadýchneme a úplne, úsilne vydýchneme, potom zadržíme dych a 10 až 15-krát rýchlym vťahovaním a vypučaním brucha masírujeme črevá. Cvik opakujeme 4-5 ráz pred stolicou.
  • Krátke studené kúpele môžu byť tiež užitočné.
  • Živočíšne bielkoviny treba vylúčiť pre riziko rozvoja hniloby v črevách. Všetky majú nízky obsah vlákniny.
  • Silné vyčerpanie môže byť príčinou zápchy.
  • Náhlivé a nepravidelné stolovanie vytvára nepravidelnosť aj vo funkcii čreva a teda aj zápchu.
  • Všetky lieky proti zápalom a antihistaminiká sú prirodzené vysušovacie látky a môžu spôsobiť, že stolica je vysušenejšia než zvyčajne. Tabletky na trávenie a proti bolesti, amfetamín a preparáty proti kašľu (obsahujúce kodeín) môžu nepriaznivo ovplyvniť funkciu konečníka.
  • Cvičenie, prechádzky a rekreačný šport zvyšujú prekrvenie, prácu srdcového svalu i brušných svalov a oboje je nutné pre správnu funkciu čriev.
  • Prejedanie sa vedie k zápche a treba sa mu preto vyhýbať.
  • Mlieko je veľmi rozšírený faktor vyvolávajúci zápchu. Cukor kravského mlieka, laktóza, svojou prítomnosťou vyvoláva zahlienenie čreva (ale i celého vylučovacieho systému organizmu) a následné poruchy jeho funkcie. Ďalšími takýmito potravinami sú syry, vajcia, jogurty, ryby, všetky druhy mäsa, šťavy, biely chlieb a všetky cukrárenské a pekárenské výrobky, konzervované a práškové potraviny, koreniny, zmrzlina, zákusky.
  • Niektoré potraviny sú nositeľmi preháňajúcich účinkov: Slivky sú asi najznámejšie. Ale patria sem i jablká, figy, surový špenát, sladké drievko, jahody, ktoré majú významný efekt pri formovaní stolice.
  • Zápcha je známym problémom počas tehotenstva, najmä v poslednej fáze. Zrejme je vyvolaná mechanickým tlakom plodu na tráviaci systém.
  • Neobliekajte si nič, čo by vám sťahovalo telo. Šaty by nemali zanechávať červené znaky, stopy na koži.
  • Pri prevencii zápchy je popri dostatočnom prívode vlákniny rozhodujúci aj dostatočný prívod tekutín. 6-8 pohárov tekutín pite v známom režime: nie počas jedla! Minimálne 30 minút pred a 30 minút po jedle nepiť. Ráno nalačno vypiť 1-2 šálky vody, prípadne vlažného jedno-bylinkového čaju.
  • Čierny čaj a čierna káva vedú k zápche.

 Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty. Jednak má nulový obsah kalórií a čo je dôležité, viaže na seba vodu. Táto skutočnosť dáva prijatej potrave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti. Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najme zrýchlené vyprázdňovania čriev. Ďalšou významnou vlastnosťou je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku. Preventívne zabraňuje vzniku artériosklerózy, čiže ukladaniu tuku na stenách ciev a vzniku infarktu. Množstvo „zlého“ cholesterolu sa v krvi príjmom vlákniny znižuje a naopak hladina „dobrého“ cholesterolu zvyšuje.

Význam vlákniny pri redukcii a dlhodobom udržaní telesnej hmotnosti je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť. Vláknina má schopnosť zväčšovať svoj objem a má výbornú viskozitu. Pomáha regulovať pocit sýtosti a po príjme potravy s obsahom vlákniny pocit nasýtenia pretrváva dlhšie (glukóza sa uvoľňuje do obehu postupne). Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a mechanicky bráni prístupu enzýmov k živinám. V tenkom čreve sa spomaľuje vstrebávanie živín a bezprostredne po jedle sa znižuje hladina krvného cukru a reaktívny vzostup inzulínu. Zvýšením pocitu sýtosti sa predchádza aktívnemu prejedaniu.
Okrem toho, že vláknina priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cukrov a tukov, znižuje aj vstrebávanie tukov a cholesterolu, pozitívne ovplyvňuje hladinu krvného cholesterolu a znižuje kyslosť (pH).
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné. Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.  Keďže vláknina na seba viaže viac vody, pri konzumácii potravín, ktoré majú vyšší obsah vlákniny, je dôležitý dostatočný príjem tekutín.
Skutočná denná spotreba vlákniny u našej populácie je cca 15 až 18 g.
Odporúčaná denná dávka vlákniny je  30 g.

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY