Súvisí Vaše chudnutie a jeho úspešnosť s nadmernou konzumáciou mäsa?

22.01.2010 05:14

Jesť pravidelne veľa mäsa a pekná postava, či chudnutie. Je to možné? Nejesť mäso, keď sme poriadnym jedákom bude problém pre každého, kto sa rozhodol schudnúť a držať diétu alebo pre každého, ktorému „zavoňala“ zdravá vegetariánska strava.Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín kolíše od 16 do 20%. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Dodáva organizmu pravidelne železo a fosfor. Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné. Ľahká alebo ťažšia stráviteľnosť nezávisí len od druhu a veku zvierat, ale aj od „odležanosti“ mäsa a od spôsobu úpravy v kuchyni. Nijaké mäso — okrem mäsa rýb a vnútorností — by sa nemalo použiť hneď po zabití zvieraťa. Mäso z čerstvo zabitých zvierat totiž býva tuhé, ťažšie stráviteľné. Iba keď sa odleží, vyzrie, zmäkne, vtedy sa stáva ľahšie stráviteľným. Odporúča sa preto uskladniť ho v podchladenom mieste na 3—5 dní. V prostredí s vyššou teplotou a vlhkosťou sa mäso rýchlo kazí. Preto ho uskladňujeme v chlade a chránime pred muchami.

 Pri konzumácií mäsa a mäsových výrobkov sa vyskytujú problémy, ktoré môžu mať široké spektrum škodlivosti. Predovšetkým je potrebné zdôrazniť, že mäso obsahuje telu škodlivý cholesterol. V prípade, že konzumujete väčšie množstvo mäsa, za ktoré sa považuje hodnota okolo 300 g denne, nie je príjem cholesterolu zanedbateľný a dá sa označiť za rizikový. Obsah tuku je druhým problémom a jeho hodnoty v rôznom druhu mäsa sú odlišné. Najväčší podiel tuku obsahuje bravčové mäso. Na druhej strane horší je tuk z hovädzieho mäsa, ktorý obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú zdraviu neprospešné, pretože sú príčinou rýchlej sklerotizácie. Takže hovädzí tuk je z tohto pohľadu skutočne absolútne najhorší zo všetkých živočíšnych tukov. Tuk bol, len pre zaujímavosť, niekedy používaný ako hlavná súčasť náhrady masla v margarínoch. V súčasnosti sa používa len v niektorých typoch stužených pokrmových tukoch, v moderných margarínoch našťastie už nie.
Čím viac tuku je v mäse, tím horšie. Mäso bravčové, ktoré má vo všeobecnosti viac tuku než hovädzie mäso, je práve vďaka vyššiemu podielu tuku horšie stráviteľné. Ako najvhodnejšie sa javí morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu potrebného pri stavbe svalových vlákien.

Do skupiny mastných výrobkov môžeme zaradiť aj vnútornosti. Najvhodnejšie, čo do obsahu živín a ďalších látok, vrátane stopových prvkoch, vitamínov a lecitínu patrí pečeň. Problém je v tom, že obsahuje aj pomerne značné množstvo tuku, cholesterolu a v dôsledku priemyslovej výroby taktiež rôzne veľmi nepríjemné kontamináty. Bravčová pečeň je pre zmenu relatívne tučná, čomu nasvedčuje aj spôsob výživy  a výkrmu živého zvieraťa.
Asi najvhodnejšia sa javí pečeň z husí, ktorá je taktiež pomerne tučná, ale obsahuje tuk, ktorý je pomerne priaznivý pre zdravie aj keď predstavuje energiu naviac.
Hovädzie mäso je hygienicky rizikové. Určite viete o afére tzv. šialených kráv vo Veľkej Británii a následne v takmer celej Európe. Je veľmi ťažké vyhnúť sa tomuto riziku predovšetkým preto , že dovoz mäsa býva niekedy nekontrolovateľný. Je vedecky dokázané že choroba šialených kráv je na človeka prenosná. V prípade, že budete jesť surové hovädzie mäso (biftek), nikdy nebudete mať istotu, že sa nenakazíte. A okrem toho je tu o nič menej nebezpečná, zato relatívne vyššia pravdepodobnosť nákazy parazitmi.
Do úvahy prichádzajú aj ďalšie bakteriálne infekcie v prípade, že mäso je zle tepelne upravené a zle skladované. To však ešte nie je koniec. Spôsob porážky zvierat spôsobuje stres, ktorý sa prejaví v svalovine. Vyplavené poplachové hormóny mäso do určitej miery znehodnotia a je dosť možné, že poškodia aj konzumenta.

Uskladňovanie mäsa Mäso pred uskladnením neslobodno opláchnuť vo vode. Mokré mäso totiž rýchlejšie podlieha skaze. Uskladňujeme ho iba v chladničke alebo v mrazničke. Ak sme na chate alebo inde v prírode a ak tieto “vymoženosti“ nemáme, mäso uschováme na kratší čas obložené pokrájanou cibuľou a zabalené do utierky namočenej v octe. Urobíme dobre, ak ho uložíme do prievanu. Ak je teplejšie počasie, pred uschovaním ho radšej narýchlo opečieme. Ale pozor! Samo opečenie nestačí, pretože vnútri mäso ostalo neprepečené a môže sa rýchlo pokaziť.

Vitamín B12 len z mäsa
Tento životu potrebný vitamín sa nachádza len v živočíšnych potravinách ako je pečienka, červené mäso, ryby, vajcia... Je dôležitý, lebo pôsobí na bunkový rast, obklopuje nervy a jeho vylúčenie zo stravy má za následok spomalenie rastu.

Všetko postupne Pokiaľ má byť bezmäsitý druh stravovania naozaj zdravý, musí byť jedálny lístok dobre zostavený a nesmie chýbať porada s odborníkom. Vylučovať mäso znamená znížiť jeho denné dávky.  Ak ste konzumovali živočíšne zdroje každý deň, obmedzte tento stravovací režim na každý druhý deň. Keď vám počas dňa chýba mäso, nemali by ste šetriť na syroch alebo mlieku a opačne. Ďalším krokom by malo byť iba nedeľné mäso. Ako optimálnu náhradu mäsa bielkoviny a iné významné zdroje živín  získate zo strukovín. Sú veľmi vhodné pri chudnutí a odstraňovaní Vašej nadváhy. Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín existujúcich na svete, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Rovná sa bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané. V jej zložení vyniká :
1. Veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Pomerne veľmi podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.

Viac o stravovaní sa dozviete na www.nadvaha-dieta.meu.zoznam.sk

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY