Surová strava - zásady, kyseliny, ako chudnúť - Rady

05.03.2010 05:56

Zdravie človeka, či snaha o bezpečné chudnutie sú nevyhnutne spojené s osvojením si zásad zdravého stravovania. Keď chcete schudnúť, musíte okrem iného Vášmu organizmu dodávať všetky živiny a samozrejme aj zabezpečiť vhodné fungovanie metabolizmu. V bunkách človeka prebiehajú základné metabolické deje pre budovanie a novotvorbu buniek na jednej strane a deštrukciu, odumieranie a rozklad na strane druhej. Preto je z hľadiska metabolických dejov v organizme dôležitá výživa, aby sa zachoval rovnovážny stav medzi novotvorbou a zánikom buniek. Výživa by mala zabezpečovať obnovu zdravých tkanív, podporovať vylučovanie odpadových látok a nemala by obsahovať rôzne zložky, ktoré odoberajú telu potrebnú energiu.

Surová strava nielenže nezaťažuje organizmus, ale podporuje aj jeho detoxikačné mechanizmy a zlepšuje obranyschopnosť, teda nadobúda liečivé účinky
. Potraviny ako je surové ovocie, listová zelenina sú pod priamym vplyvom slnečnej energie, ktorú počas svojho rastu transformujú a ukladajú. V ľudskom, tele sa táto nahromadená energia pri trávení uvoľňuje a dodáva telu nielen potrebnú výživu, ale aj životodarnú a liečivú energiu. Potraviny, ktoré sú iba zdrojom tepla v tele, nemajú takéto liečivé účinky. Bielkoviny, tuky a uhľohydráty sú síce zdrojom tepelnej energie, označujeme ich aj ako kalorické, no ich liečivé účinky sú minimálne.
Z hľadiska zdravej liečivej výživy je preto veľmi dôležité, aby prijímané potraviny dodávali telu aj dostatok svetelnej energie, ukrytej v surovom ovocí, zelenine a semenách. Účinkom svetelnej energie vznikajú v rastlinách aj vitamíny. Sú to látky, ktoré z hľadiska výživy neposkytujú telu žiadnu tepelnú energiu, ale sú dôležité a nevyhnutné pre metabolické procesy, ktoré zabezpečujú nielen zdravie, ale aj výkonnosť organizmu.

Podmienkou zdravej výživy je aj príjem zásaditých potravín. Čím je ich obsah vyšší, tým je aj liečivý a detoxikačný účinok vyšší. Medzi ne patria najmä surové zrelé ovocie, šaláty, na pare upravená zelenina. Ku kyselinotvorným potravinám patria najmä jedlá živočíšne, ale aj chlieb, strukoviny, múka, ryža, margarín, olej, orechy, tvaroh, vločky apod. Ak výživa z kyselinotvorných potravín trvá dlhšie, organizmus vyčerpá svoje zásoby zásad a nevie dostatočne kompenzovať prevahu kyselín. Dochádza k posunu kyselino-zásaditej rovnováhy na kyslú stranu, ktorá je sprevádzaná poškodením funkciami niektorých systémov a hromadení odpadov v organizme. K takýmto zmenám môže viesť vegetariánska strava, ak obsahuje príliš veľa chleba a múčnych jedál vôbec, veľa strukovín, málo ovocia a surovej zeleniny.

Zomierame na prekyslenie organizmu?

Odborníci nám ustavične pripomínajú jesť veľa ovocia,  pretože je to bohatý zdroj vitamínov. Mnohí sa však sťažujú, že ich potom nadúva. Na tom nie je nič čudné, pretože ovocie v kyslom prostredí žalúdka kvasí a tým prispieva ku kyslosti obsahu žalúdka. Uvoľňuje sa z neho oxid uhličitý, ktorý zapríčiňuje nepríjemné nafukovanie. Pomôžeme si tým, že s ovocím zjeme aj porciu hlávkového alebo zelerového šalátu, čiže kyslý obsah zneutralizujeme zásaditou zeleninou.

Kedy sa môžeme prekysliť?
Prídeme z práce domov, a z chladničky si vyberieme fľašu piva. Pri televízií dostaneme chuť na niečo sladké, veď treba potlačiť horkú pachuť po pive. Hneď máme v rukách čokoládu. Tá nám dodá toľko energie, že už nie sme hladní a ideme si ľahnúť. Keď konečne zadriememe,  každú chvíľu sa strhávame. Ráno nás pobolieva hlava a žalúdok. Odpoveď: sme prekyslení. Aby látková výmena, ktorá prebieha vo dne v noci, mohla bez problémov fungovať, mal by byť ľudský organizmus „nastavený“ optimálne, teda na neutrálne pH, ktoré nám dala do vienka príroda. Toto pH je trochu posunuté do zásaditej oblasti. Keď sa táto rovnováha poruší, pociťujeme bolesti hlavy, podráždenie a bolesti svalov. Strava dnešného človeka je prevažne kyselinotvorná, pretože obsahuje veľa mäsa, údenín, bieleho cukru, konzervovaných výrobkov a sladených bublinkových nápojov.

Ďalšie príčiny prekyslenia organizmu
Nedostatok kyslíka
Ak sa zdržiavate v zafajčenom nevyvetranom prostredí, dlhodobo v ňom pracujete, cvičíte v nevyvetraných telocvičniach, plných pachov potu a vydýchaného vzduchu. V namáhaných svaloch vzniká kyselina mliečna, močová a pyrohroznová a kyslé zvyšky ich metabolizmu, tzv. karboxylové radikály, ktoré okysľujú  prostredie celého organizmu.
Nevhodné diéty
Držíte občas diétu? Väčšina z nich je z hľadiska výživy jednostranná. Napr. diéta s vysokým prívodom bielkovín, zníženým obsahom tukov, sacharidov diktuje obyčajne konzumovať vo veľkom množstve mäso, ryby, vajcia a syr. To sú všetko potraviny, ktoré kyslosť organizmu podporujú. Strava je chudobná na zásadotvorné  minerály. Kyslé produkty, ak sa z tela ihneď nevylúčia močom, potom sa nerozložia a ukladajú sa do svalového a spojivového tkaniva. Ustavičné okysľovanie zapríčiní, že sa v tkanivách usadia natrvalo. Ak ich chcú neutralizačné látky, ako horčík, vápnik, sodík a draslík neutralizovať, mali by doputovať zvonku, zo stravy, nie z neprekyslených častí nášho tela – z kostí, väziva, vlasov, nechtov. Ako si však organizmus poradí,  keď má neutralizujúcich minerálov nedostatok? Veľmi rýchlo sa zbaví zásob minerálov, ktoré sa nachádzajú napr. v kostiach a zuboch v prípade vápnika. Vďaka prekysleniu vzniká miestny deficit týchto dôležitých minerálov v určitých tkanivách, ktoré v prípade  vápnika a horčíka môžu byť aj príčinou osteoporózy.
Niektoré choroby
Do súvislosti s acidózou sa dáva chronická zápcha, cukrovka, astma, zápal obličiek alebo hrubého čreva. Kyslé prostredie  je živnou pôdou pre baktérie, plesne a infekcie.

Potraviny podporujúce kyslosť
Syr, vajcia, tvaroh,  hydina, zverina, vnútornosti, ustrice, mäsové polievky, ružičkový kel, špargľa, arašidy, horčica, sekt, ocot, sýtené nápoje.

Potraviny podporujúce zásaditosť
Mlieko, smotana, zemiaky, sója, fazuľa, koreňová zelenina, rajčiny, špenát, zeleninový vývar, para orechy, majoránka, tymian, šalvia,  hrozno, marhule, banány, jablká, pohánka
 

Niektoré pravidlá zdravej výživy pri chudnutí

1. Deň začínať vhodnou dávkou živín (bielkoviny, vitamíny, sacharidy...).
2. Aspoň jedna porcia šalátu denne.
3. Strukoviny, orechy a semená – hlavný zdroj bielkovín.
4. Tuky v malom množstve, neohrievané, pridávame až do hotového jedla.
5. Tekutiny od 1,5 – 3 litra/deň, nie chladné ani horúce, pred jedlom, nie počas jedla ani po jedle.
6. Konzumovať jedlo len pri pocite hladu, nie pri bolestiach, fyzickom a psychickom strese, pri únave a pri horúčkovitých stavoch.
7. Vylúčiť z konzumácie produkty s obsahom purínových látok, ako je káva, čaj, kakao, mäsové bujóny, všetky rafinované a priemyselne vyrobené potraviny, alkohol, cigarety.
8. Prirodzená surová, rastlinná strava, jednoducho pripravená, správne kombinovaná, dobre prežutá a premiešaná so slinami najlepšie zabezpečí organizmus potrebnými látkami, ľahko sa trávi a pomáha dôkladnému využitiu živín.
9. Krátko trvajúci pôst, 24-48 hodín je najspoľahlivejšou cestou prevencie, liečby a celkového ozdravenia organizmu.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 Viac o stravovaní sa dozviete na   www.delena-strava.meu.zoznam.sk

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY