Pri CHUDNUTÍ musíte konzumovať dostatok BIELKOVÍN. Zaraďte do svojej stravy FAZUĽU.

01.06.2010 05:19

Väčšinu ľudí, keď sa spomenie chudnutie, tak prvé čo ich napadne, je obmedziť kalórie. Táto myšlienka je samozrejme správna, ale záleží aj na tom v akých zložkách stravy tieto kalórie budeme skutočne uberať. Aj Vašou zásadou by malo byť schudnúť raz a navždy. Náš organizmus je samoregulovaný na prežitie. S pribúdajúcimi rokmi znižuje telo spotrebu energie a tak naberáme kilá i napriek tomu že nezačneme viac jesť. Ako prvé, čo väčšina ľudí pri nadváhe zvolí, je menej jesť. Toto však bohužiaľ vedie k zníženému prísunu živín do organizmu, zhoršeniu jeho stavu, oslabeniu imunity, nadmernému ukladaniu energie (tukov, cukrov) zo stravy do Vašich podkožných tukových buniek. Váš metabolizmus sa spomaľuje, je stále horší a horší.

Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve pri chudnutí nevyhnutné, čo si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začnete uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.

Hodnota jednotlivých bielkovín prijímaných vo výžive je veľmi rozdielna. Rozdielna biologická hodnota vyplýva z rozličného podielu jednotlivých aminokyselín na ich zložení. Významným zdrojom bielkovín je aj fazuľa.

 

Prečo je fazuľa vhodná pri chudnutí?  Zmienku o fazuli nájdeme v historických materiáloch z prelomu 12. a 13. storočia, kde je opísaných niekoľko druhov fazule, ktoré blahodarne vplývajú na žalúdok a majú jemnú chuť. Kolumbus sa vo svojich zápiskoch zmienil, že fazuľa spolu s kukuricou a čili papričkami tvorili základnú časť domorodej potravy. Fazuľa dostala prívlastok jedlo chudobných, pretože je sýta a výživná a nikto, kto ju je, nemôže povedať, že ostal po jej konzumácii hladný. 
Obsah bielkovín
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
Biologická hodnota
Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.

Stráviteľnosť
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.

Rastlinná vláknina 

Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžete udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.

Choroby pokožky
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.

Železo 
Už 100g fazule poskytuje viac než 10mg železa, čím spĺňa potrebu pre dospelého muža a stáva sa tak jedným z najlepších zdrojov tohto minerálu.


Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.


Druhy fazule
Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až takú ako červená fazuľa.
Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.

 

Takže neváhajte. Keď chcete schudnúť, tak do svojho jedálnička zaraďte aj fazuľu.

Páčil sa Vám článok? Chcete schudnúť? Prihláste sa na pravidelný odber nových článkov cez  RSS kanál. (kliknite)

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY