Nedostatočný príjem tekutín Vám skomplikuje chudnutie

30.04.2010 07:03

 

Nedostatočný príjem tekutín Vám skomplikuje nielen celý proces znižovania nadváhy, ale zapríčiňuje aj mnohé civilizačné choroby a podpíše sa aj pod Vašu zvráskavenú kožu a neskôr aj starecké zabúdanie. Hrôza, a pritom stačí len častejšie si napúšťať „obyčajnú vodu“ z vodovodného kohútika a samozrejme ju aj vypiť.
Pitný režim je veľmi dôležitý z mnohých aspektov. Dokonca aj pri chudnutí má pitie tekutín svoj dôvod. Mnohí si možno myslíte, že keď chudnete, tak nemôžete ani piť, pretože aj voda niečo váži. To áno, ale nie je to váha tuku a sadla. Naopak, ak chcete úspešne schudnúť, je potrebné vypiť denne 2 až 3 litre tekutín (tri až štyri decilitre na 10 kg svojej váhy), najlepšie čistej vody. To nie je také malé množstvo, ako sa na prvý pohľad zdá. A musíte to mať ustavične na zreteli, pretože, priznajme si, často sme ovplyvnení rôznymi situáciami, ako je práca, zábava, problémy, ktoré nás odpútavajú od povinnosti piť. Niekedy sa možno pristihnete, že ste sa ničoho nenapili aj niekoľko hodín. A to je veľmi zle. Telo si zvykne na všetko a pri nedostatočnom pití ho odnaučíme od toho, aby nám vysielalo signály, dožadujúce sa pitia či jedenia. Určite ste už zažili, že beháte po meste po nákupoch 2 až 3 hodiny bez toho, aby ste sa niečoho napili. A takýchto situácii je určite v priebehu dňa viacej. Uvedomte si, že pri spaľovaní podkožných tukových zásob sa uvoľňuje energia, ktorá sa viaže na telesné tekutiny, takže pri nedostatočnom pitnom režime si výrazne komplikujete svoje chudnutie.

 


Látková premena funguje pomocou vody
Voda rozpúšťa v tele výživné látky, ktoré sme prijali v potrave, odnáša ich do buniek a vyplachuje z nich škodliviny. Tieto sa potom vylučujú obličkami, črevami, kožou aj pľúcami. Organizmus tak denne stráca dva litre vody. V zime, keď je pod nulou, tvoria sa nám pred ústami obláčiky pary, ktoré v lete nevidíme. To naše telo opúšťajú tisícky drobulinkých kvapôčok vody. Vodu teda strácame nielen močom, potením, ale aj dýchaním a treba ju nahradiť.

Nie je jedno, čo pijeme
Dva litre tekutín je možné vypiť rôzne. Napr. ráno štvrť litra bielej kávy, neskôr káva, pohár šťavy, na obed polievka, pohár coly, káva, večer čaj alebo pivo, 2-3 deci vína a dva litre sú na svete. Sú to predsa všetko tekutiny. Ale na úlohy, ktoré musí organizmus spĺňať, je najvhodnejšia čistá voda. Tá chráni telo pred vysušením  najlepšie. Niektoré nápoje, ako káva, kola, alkohol dokonca vodu z tela vyťahujú. Nie nadarmo sa v niektorých kaviarňach ku šálke kávy servíruje aj minerálna voda a nie náhodou je človek po večernej pitke na druhý deň smädný. Spomínané tekutiny životne dôležitú vodu nenahradia. V osviežujúcich nápojoch je zasa veľa cukru, farbivá a konzervačné látky. Organizmus ich musí vyplaviť a na to  opäť potrebuje vodu. 
Vodná bilancia je preto po vypití limonády, piva, ovocných džúsov nedostatočná. Ideálnym nápojom nie je ani minerálna voda s bublinkami kysličníka uhličitého. Nie je celkom schopná viazať na seba škodlivé látky v tele a vylúčiť ich. Čierna káva, čierny čaj, kolové nápoje a alkohol potrebujú dokonca dvojnásobné množstvo vody na neutralizovanie agresívnych látok.
Je zrejmé, že nie je jedno, aké tekutiny pijeme. Mala by to byť čistá a na minerály skôr chudobná voda. Možno je Vám málo známa skutočnosť, že to, koľko minerálnych látok ľudský organizmus s vodou prijme,  závisí od ich formy a zloženia stravy. Bez problémov skonzumujeme
organické minerálne látky, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine,  kde sú už pre nás akoby predpripravené.
Anorganické minerálne látky, ktoré sa nachádzajú v minerálkach, sa v tele, naopak, vo veľkej miere skladujú, spolu s inými látkami  sa usádzajú na stenách ciev alebo v kĺboch a človeku škodia. Ideálnou vodou na pitie je voda chudobná na minerálne látky, pochádzajúca z artézskych prameňov. Táto voda, ktorá vychádza na zemský povrch po mnohých stáročiach, má vysokú kvalitu, je bez choroboplodných zárodkov a možno ju preto skladovať neohraničene dlho. Navyše má i vynikajúcu chuť.

Ľudské telo pozostáva zo 70% vody. Dieťa jej má ešte o 10% viac, ale starší ľudia, ktorí celý život pili vody málo, môžu mať jej podiel v tele nižší ako 60%. Je v bunkách, cievach, medzibunkových priestoroch, v telesných dutinách, v tráviacej sústave. Ťažko by sme v našom organizme hľadali miesto, kde nie je voda. Celé naše telo je pretkané veľmi zložitým a dômyselným systémom blán a membrán. To, že takmer všetky membrány sú polopriepustné, umožňuje, že voda sa ľahko premiestňuje medzi jednotlivými priestormi, vďaka čomu sa organizmus dokáže dobre vyrovnať s nadbytkom alebo naopak, s nedostatkom vody.

Najdôležitejší systém hospodárenia s vodou je močový systém. Ak je vody nadbytok, veľa vody preniká do krvného obehu a odtiaľ do obličiek, ktoré odstránia nadbytočnú vodu do moču. Ak je vody nedostatok, aj v krvnom obehu je menší objem tekutiny. Vtedy sa zmenšuje prietok krvi obličkami a vytvára sa aj menej moču, telo šetrí.
Voda sa z nášho organizmu stráca aj cez kožu vyparovaním a potením, ktoré slúži v prvom rade na reguláciu telesnej teploty v horúčavách alebo pri veľkej námahe. V chladnom prostredí sa naopak kožné póry stiahnu.
Tretia cesta unikania vody z tela je dýchanie.
Tri hlavné systémy hospodárenia s vodou – močová sústava, koža a dýchací systém – pracujú vo vzájomnej súhre. Výdaj vody je len jedna strana mince. Tú druhú tvorí prijímanie tekutín. Ak majú spolu tvoriť dokonalý celok, prijímanie tekutín by sa vždy malo prispôsobiť ich výdaju.

V noci neprijímame tekutiny. Obličky sa pritom vo vodorovnej polohe dobre prekrvujú a vytvára sa dostatočné množstvo moču. Ráno má preto organizmus málo tekutín, ktoré treba doplniť. Čierny čaj a káva majú močopudné účinky a neriešia problém nedostatku vody. Preto sa odporúča dať telu hneď zrána to, čo je mu vlastné a prirodzené – čistú vodu. Ak sa vám podarí vypestovať si návyk vypiť do dvanástej hodiny aspoň liter tekutín, vaše telo vám bude vďačné.

Zloženie prijímaných tekutín
Zloženie tekutín, ktoré prijímame v priebehu dňa, by malo zodpovedať potrebám organizmu a stratám vody. Pri vysokej telesnej námahe a v teplom prostredí sa spolu s vodou strácajú aj minerály, preto je vhodné pitie minerálok. Za týchto podmienok sa dobre pijú sýtené nápoje, ktoré sa rýchlejšie vstrebávajú ako nenasýtené. Pri normálnej vyváženej životospráve však zo stravy prijmeme dostatočné množstvo minerálov. Na dopĺňanie tekutín do organizmu vtedy postačuje voda s nižšou mineralizáciou, ktorá ho zbytočne nezaťažuje.

 

Nezabúdajme na naše deti
Deti vďaka svojej vysokej telesnej aktivite rýchlo strácajú tekutiny, preto by sme mali osobitne dbať na ich správne dopĺňanie. Metabolizmus dieťaťa je v porovnaní s metabolizmom dospelého človeka rýchlejší, a tým aj citlivejší na poškodenie. Dajte sa dieťaťu napiť vždy, keď chce, teda aj pred jedlom, aj počas jedla, ponúkajte mu tekutiny pravidelne a naučte ho piť s chuťou čistú vodu.
V letnom období je pre dieťa dôležitejšie ako jedlo prijať tekutiny. Preto mu v tomto období ponúkajme tekuté mliečne výrobky a ovocné šťavy riedené pramenitou vodou s nižšou mineralizáciou.
Dospievajúci takisto väčšinou vydávajú pomerne veľa tekutín, najmä ak sa venujú športovým aktivitám. Tu sú vhodné stolové vody, pramenité vody i minerálky, tiché aj perlivé. Pri namáhavých športoch sú vhodné osobitné nápoje s vedecky zostaveným zložením minerálov a niektorých živín (vitamín C, glukóza, fruktóza a iné).

 

Voda nie je jedinou tekutinou, ktorá uspokojí vaše potreby. Prakticky každý nealkoholický nápoj splní túto úlohu: minerálka, sódovka, džús, káva alebo čaj, bylinkový čaj, športové nápoje, sladené nápoje, polievky, mlieko. Dokonca aj potraviny s vysokým podielom vody (85-95%) predstavujú významný zdroj tekutín. Medzi ne patrí napríklad pomaranč, hlávkový šalát, rajčiny alebo šalátové uhorky.
Pretože kofeín má diuretický účinok, voľte radšej bylinné čaje alebo čaj a kávu bez kofeínu. Je prirodzené, že vypijete viacej nápojov, ktoré majú príjemnú chuť. Preto majte vaše obľúbené nápoje vždy po ruke.

 

Veľmi dôležité je vedieť akú studenú vodu dokáže organizmus najlepšie prijať tak aby nedošlo k vzniku šoku alebo žalúdočným kŕčom. Pre priemerného zdravého športovca nespôsobuje pitie studenej vody šok systému alebo spomínané žalúdočné kŕče. Naopak v teplom prostredí alebo pri nadmernom potení je najlepšou voľbou pitie studených nápojov, pretože tým dochádza k rýchlejšiemu ochladzovaniu organizmu. Možno zistíte, že studené nápoje sú pre vás príjemnejšie a vypijete tak viac. Pitie studenej vody v chladnom  počasí môže byť nevhodné, hlavne pokiaľ ste už podchladení. Preto pri behu v chladnom prostredí alebo lyžovaní, zimnej turistike, korčuľovaní noste so sebou teplý nápoj bez kofeínu ale s medom alebo citrónom, v krajnom prípade si dajte teplú polievku alebo horúcu čokoládu. Podporíte tím udržanie vnútornej teploty tela.

 

Čo piť pred, počas a po tréningu, zvýšeného fyzického výkonu.
Voda je a vždy bude skvelý spôsob doplňovania tekutín pre kondičných športovcov, ktorých záťaž je kratšia ako 60-90 minút. Voda je lacná, ľahko dostupná a je presne to, čo vaše telo potrebuje. Ľahko prechádza tráviacim systémom a doplňuje straty spôsobené potením.
Pokiaľ sa dostanete do situácie, kedy hrozí výrazná dehydratácia (napríklad pri dlhom behu na lyžiach alebo iné intenzívne dlhotrvajúce aktivity trvajúce viac ako 60-90 minút), zvýšte vytrvalosť pitím nápojov s malým množstvom cukru (4-8% roztok). Tento cukor poskytuje energiu a v kombinácií so sodíkom zvyšuje rýchlosť vstrebávania vody. Počas stredne  náročného až veľmi náročného zaťaženia sa sacharidy podieľajú na nahradení energie približne z 50%. Čím menšie sú zásoby glykogénu, tím viac výkon závisí na energii z glukózy v krvi.
Konzumáciou sacharidov, obsiahnutých napríklad v športových nápojoch, získajú počas cvičenia svaly energiu. Športové nápoje pomáhajú dlhšie udržovať normálnu hladinu glukózy v krvi, vďaka čomu sa dá predĺžiť doba zaťaženia. Pretože výkonnosť do značnej miery závisí na mentálnej odolnosti voči stereotypnému, dlhodobému zaťaženiu, nemenná hladina krvnej glukózy vám umožní jasne myslieť a dobre sa sústrediť.
Na rozdiel od cukrov zjedených pred cvičením, čo u niektorých ľudí môže vyvolať hypoglykémiu, cukry prijaté počas cvičenia zlepšujú výkonnosť. Počas cvičenia totiž telo produkuje oveľa menej inzulínu, takže aj pomerne sladké nápoje nespôsobia glykémiu.

 

Problém nápojov je základným prvkom a súčasťou rýchlej regenerácie síl. Celkové zásady sú platné pre všetky športové odvetvia. Zloženie nápojov z hľadiska rehydratácie a remineralizácie hrajú tím väčšiu úlohu, čím sú straty väčšie.

 

 Keď človek stráca vodu, organizmus začína mať rovnaký pocit ako sušené ovocie. Ľudský organizmus stráca vodu predovšetkým potením. Pri stúpajúcej koncentrácii iontov dáva mozgové centrum signál na pitie. Súbežne dochádza k hormonálnej reakcii. Zvyšuje sa produkcia antidiuretického hormónu, ktorý znižuje tvorbu moču. To je ďalšia cesta, ktorou sa organizmus bráni strate tekutín. Navyše sa prestávame potiť. Tým v sebe kumulujeme teplo a organizmus sa prehrieva. Dochádza k efektu, podobnému úpalu a prehriatiu. Vtedy sa môže množstvo moču znížiť až na 1 liter za 24 hodín, následkom čoho má moč tmavožltú farbu a silnú koncentráciu. V moči je silná koncentrácia minerálnych látok (vápnik, fosfáty), čo je prvým krokom k vzniku močových kameňov. Správne množstvo pitia zistíme aj pozorovaním kvality potu. Vodnatý, málo aromatický pot je optimálny. Silno páchnuci, hustý pot majú ľudia, ktorí pijú málo.

Čo a ako hasí smäd ?
Sladké limonády a husté džúsy nie sú najvhodnejšie, pretože bývajú koncentrované a značne kalorické.

Vitamíny
Dnes je možné dostať vitamíny rozpustné vo vode. Je mylná predstava, že čím viac budeme užívať vitamíny, tým budeme zdravší. Napríklad dlhodobý prebytok vitamínu C môže spôsobiť vznik močových kameňov.

Iónové nápoje
Sú vhodné pri výraznom potení. Keď pri náročnom výkone pijete čistú vodu, dostanete kŕče. Dôvodom je strata iónov. Preiónovanie nehrozí, všetko nadbytočné sa vylúči močom.

Tonik
Obsahuje chinínovú zložku, nebezpečnú pre deti a tehotné ženy. V ostatných prípadoch neuškodí. Je vhodné ho riediť s menej iónovými nápojmi, najlepšie s čistou vodou.

 

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento  FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 

 

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY