Nedarí sa Vám schudnúť - možno sa dopúšťate základných chýb pri diéte a stravovaní.

26.03.2010 05:10

Opäť sa chytáte za hlavu a prenasledujú Vás čierne myšlienky týkajúce sa neustáleho chudnutia? Prebytočné kilá i podkožné tukové zásoby nechcú miznúť? Mysleli ste si, že máte prelúskané všetky diéty, že viete presne, ako funguje vaše telo, a predsa sa vám nedarí ani po chudnúcom maratóne získať peknú postavu? Možno sa nevedomky dopúšťate zásadných chýb, ktoré brzdia Vašu diétu a bránia vašim krivkám, aby rýchlo nabrali príťažlivejšie tvary. Preto by ste mali vedieť skôr, než sa vnoríte do kolotoča redukčných diét, že by ste sa rozhodne mali vyvarovať týchto chýb:

Keď chcem schudnúť nemôžem jesť sladkosti!
Toto určite nie je pravda! Neznamená to ale, že ich môžete jesť neobmedzene a všetky. Zákusky s krémom si doprajte len výnimočne, pri snahe o redukciu hmotnosti sú nevhodné. V lete vám aj tak viac budú chutiť ľahšie ovocné krémy, sorbety, vodové zmrzliny a jogurtové mrazené krémy. Skúste si odvyknúť od chrumkania čokoládových tyčiniek a spravte zo sladkosti skôr odmenu. Funguje to pri deťoch, prečo by to nemalo zabrať u vás?

Keď chcem schudnúť nemôžem večerať!
Určite aj Vy poznáte ľudí, ktorí tvrdia, že schudli desať kíl len tým, že nevečerajú po piatej. Ak ale nemáte pevné nervy a výdrž a nechodíte spať o ôsmej večer, potom radšej podobné nezmysly neskúšajte. Najmä ak o sebe viete, že rýchlo vzplaniete a ešte rýchlejšie vychladnete – a vyhladnete. Práve hlad spôsobí, že o siedmej budete nervóznejší, o ôsmej začnete poškuľovať po všetkom kalorickom a o pol desiatej skočíte pri lupienkoch a troch krajcoch chleba s taveným syrom. Vedzte, že aj pri chudnutí si môžete dopriať sýtu večeru. Mala by však byť ľahšia, aby ju telo rýchlejšie spálilo a vy ste dobre spali, a nemala by byť presýtená tukmi. Čo teda večerať? Možností je veľa, napríklad vám dobre spraví zeleninový šalát so syrom, šunkové rolky s paprikou, cuketové alebo baklažánové cestoviny, nízkotučný syr s dvoma krajcami čierneho chleba a vareným vajíčkom, ryba, kuracie prsia s bylinkami. Skúste skôr vynechať kombinácie mäsa a príloh a namiesto milovaného zemiakového pyré si k rybke doprajte čerstvú alebo v pare upravenú zeleninu. Organizmus sa s ňou vyrovná ľahšie, než keby ste si dali poriadnu porciu hranolčekov. Aj nočné nájazdy na chladničku môžu byť dôsledkom ignorovania večere, pozor na ne!

 Keď chcem schudnúť nemusím cvičiť!
Cvičenie podstatne spaľovanie podkožných tukových zásob - to je pravda pravdúca, ktorú ale my z radov pohodlnejších často neberieme na vedomie. Veď načo cvičiť, keď tak veľmi sa snažíme neporušiť diétu. Výsledky sa musia dostaviť aj bez driny. Alebo nie? Pravdaže, ak budete dlhodobo držať diétu, teda nevzdáte sa po štyroch dňoch, potom sa naozaj dostaví efekt. Ale miesto tuku pôjdu preč aj svaly. Výsledok? Mľandravé stehienka, ochabnuté bruško, padnutý zadoček – a to zrejme nie je predstava, ktorá by vás motivovala. Tri - štyri razy do týždňa pohybu a postava bude nielen štíhlejšia, ale aj pevnejšia. Zvládnite to – ak sa už vyberiete za športom, iste si ho obľúbite. Nie je totiž najťažšie cvičiť, ale prekonať sa a začať.  

 Keď chcem schudnúť nemôžem jesť zavárané ovocie!
Chuti ovocných džemov, marmelád či lekvárov odolá len málokto. Potom by ste mali vedieť, že popri ovocí je v nich druhou hlavnou ingredienciou cukor, takže ide o značne kalorickú pochúťku. Našťastie, na trhu je dosť „light“ alternatív, ktoré nielen chutia, ale zanechajú vaše krivky nedotknuté. Stačí si vedieť vybrať. Zaváraniny z obchodu ponúkajú bohatý výber. Nie každá žena má čas, chuť a energiu „babrať“ sa s domácim zaváraním, takže poháre s naloženým ovocím v špajze často pochádzajú zo supermarketu, nie z vlastnej výroby. V takom prípade ste odkázané jedine na čítanie výrobných etikiet, ak chcete mať istotu o pôvode toho, čo si natierate na pečivo. Ak na obale nenájdete ani zmienku o cukre, neznamená to ešte, že tam žiadny nie je. Výrobca ho môže nahradiť fruktózou, glukózou, hroznovým alebo jablčným cukrom, ktoré majú podobné energetické vlastnosti. Pri zaváraninách s umelými sladidlami je cukor nahrádzaný nízkokalorickými náhradami. Hoci takéto hodovanie je neporovnateľne „ľahšie“, aj tak to netreba preháňať. Nadbytok umelých sladidiel môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo viesť k vlčiemu hladu. Dia džemy mávajú na obaloch informáciu, že neobsahujú žiaden cukor. Opäť ale treba čítať pozornejšie, pretože reč je len o pridanom cukre. Netreba zabúdať, že ovocie samo o sebe má prírodného cukru v sebe dosť. Drahšou, ale k tráveniu šetrnejšou náhradou bežných džemov sú ich bio varianty, ktoré zoženiete v špecializovaných predajniach s výživou. Musia mať ochrannú nálepku, ktorá vám zaručí, že pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva a z princípu obsahujú minimum prídavných látok. 

Ako si vybrať?
Koľko ovocia je v džeme, koľko v marmeláde a koľko v lekvári? Pokiaľ ide o priemyselne spracované výrobky, označenie podlieha všeobecne platným predpisom. V bežnom džeme musí byť minimálne 35 g ovocia na 100 výrobku a ak nájdete na obale slovíčko „extra“, pridajte si k množstvu ovocného podielu ďalších 10 gramov. Výnimkou sú niektoré špecifické druhy ovocia ako napríklad čierne ríbezle, šípky či granátové jablká, kde je podiel o niečo menší. Marmeláda sa na rozdiel od džemu vyrába výhradne z citrusových plodov, ktorých množstvo nesmie byť nižšie ako 20 g ovocia na 100g. Lekváry, najčastejšie vyrábané z jabĺk, hrušiek či sliviek, majú o poznanie hladšiu konzistenciu a zaobídu sa aj celkom bez cukru. Chystáte sa zavárať doma? Ak to chcete skúsiť bez cukru, môžete k ovociu do každého pohára pridať malé množstvo soli. Aj keď to znie zvláštne, práve soľ dokáže zvýrazniť prirodzenú sladkosť ovocia.

 Keď chcem schudnúť musím jesť polystyrénové chlebíky!
Polystyrén je polystyrénom nielen pre príbuzný tvar, ale tiež preto, že je takmer bez chuti. O tom sú aspoň presvedčení odporcovia tohto pečiva, ktorí ho považujú za čisto účelový prostriedok na chudnutie. Ako je to teda s chrumkavými chlebami naozaj? Sú vážne také diétne, ako vyzerajú?  Vďaka neustále sa rozširujúcej škále príchutí majú od chuti skutočného polystyrénu určite ďaleko. Niektoré druhy predstavujú zdravú alternatívu raňajok či olovrantu. Avšak ak chcete chudnúť, s polystyrénom opatrne. Plusy polystyrénových chlebíkov. Výhodou polystyrénových chlebíkov je, že sú nesmierne šetrné k tráveniu. Pravdaže, len pokiaľ je reč o suchých druhoch bez tučných jogurtových či čokoládových poliev. Mnohým dámam vyhovuje jemná chuť chlebíkov s rôznymi prísadami. K najobľúbenejším patrí ryža, kukurica, zemiaky, pohánka, sója. Chlebíky sú slané, preto sa k nim výborne hodí syrová či zeleninová obloha. Dobre však chutia aj na sladko. S jogurtom či ovocím zvýšia telu denný príjem vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Naproti klasickému chlebu majú tie extrudované väčší objem pri menšej hmotnosti, čo uvítajú najmä ženy s večne „hladnými“ očami. Pretože extrudované pečivo neobsahuje lepok, môžu si ho dovoliť jesť aj celiatici, pre ktorých je obyčajný chlieb v strave tabu.

Mínusy polystyrénových chlebíkov
Chlebíky sú ľahké na trávenie, ale to neznamená, že by ste mali na posedenie zlikvidovať celé jedno balenie! Kukurica, aj ryža majú pomerne vysoký glykemický index, takže keď ich zjete schuti, môže dôjsť k výkyvom hladiny krvného cukru a neskôr k vlčiemu hladu. Ani počet kalórií nie je nezanedbateľný. Stogramové balenie obsahuje približne 1300 až 1600 kilojoulov. Číslo sa mení v závislosti od prísad a spôsobu spracovania. Keď máte chuť na zdravú maškrtu, ale čisté chlebíky nezjete, ochuťte si ich radšej doma, napríklad džemom. Priemyselne dochutené druhy obsahujú zbytočné prídavné sacharidy, takže je to sladkosť ako každá iná. Výnimkou sú  organické chlebíky s ovocnou polevou bez prídavku cukru a konzervačných látok. Nevýhodou je však ich vyššia cena.

 

Keď chcem schudnúť musím sa vyhnúť jojo efektu!
Tento fakt dôverne poznáte všetci, ktorí ste sa aspoň raz nechali zviesť úžasnými heslami typu: „Päť kíl dole za jediný týždeň“. Fungovalo to. Len nás vtedy nik neupozornil, že veta má pokračovanie: „Sedem kíl hore za druhý týždeň.“

Opatrenia počas diéty
Čím rýchlejšie výsledky diétny program sľubuje, tým rýchlejšie odznejú a vy budete tam, kde predtým, ak nie ešte váhovo vyššie. Preto opatrne s nárazovými diétami. Hodia sa možno pred plesom či stretávkou zo školy. No neodporúča sa nimi zaťažovať telo častejšie ako štyrikrát do roka.

Buďte k sebe prísni, ale nie bezohľadní
Kto chce schudnúť, škrtom v jedálničku sa nevyhne. Ale nesmú byť radikálne. Ak sa zo dňa na deň rozlúčite s čokoládou, chlebom aj večerami po šiestej, takýto šok vám metabolizmus nenapraví. Príde prvý problém, či stresová situácia v práci a vynahradíte si zameškané aj s úrokmi. Zo starých zvykov ustupujte postupne – od plnotučného mlieka sa prepracujte k nízkotučnému, údený syr vymeňte za cottage, biely chlieb za celozrnný a podobne... Snažte sa nedeliť potraviny na dobré a zlé. Sme si istí, že všetky tieto rady dobre poznáte. Ostáva teda to ťažšie – stotožniť sa s nimi. Vytýčte si cieľovú váhu, reálny odhad času, za aký sa k nej plánujete dostať a prostriedky, akými sa prepracujete k vysnívanej postavičke. Nezabudnite, že chudnúť viac ako kilo za týždeň sa Vám vráti presláveným jojo efektom a kolobeh Vašeho chudnutia sa opäť začne.

Ako postupovať po schudnutí
Keď chudneme, myslíme na vytýčený cieľ. Keď ho dosiahneme, vyvstáva otázka: Čo ďalej? Pripravte sa, že až teraz pôjde do tuhého. Aby ste kilečká nenabrali naspäť, určite sa nezbavujte zdravých zvykov, aké ste počas diétovania nadobudli. Kalorický príjem zvyšujte pomaly, deň po dni, podobne ako skladbu jedál. Ani váhu neodkladajte. Neurotické každodenné váženie vás nikam neposunie, ale aspoň raz do týždňa je dobré mať prehľad o tom, či sa vaše snaženie uberá tým správnym smerom. Riziko po diéte predstavujú predovšetkým záťažové situácie. Nezabúdajte, že telo je sčasti oslabené nízkym príjmom kalórií. Skôr vás to bude zvádzať obaliť si nervy cukrom alebo tukom. Preto skúste namiesto rozmaznania jazyka rozmaznať celé telo – nie bonboniérou, ale wellness. Doprajte si masáž, saunu, bahenné zábaly a podobné lahôdky, čo dopomôžu zbaviť sa jedov z tela. A samozrejme nezabúdajte na pravidelný pohyb.

Značným problémom po diéte je neraz vlastná rodina, ktorá vás na posedeniach bude núkať koláčikmi, obloženými chlebíkmi a teraz, keď ich už nemôžete odbiť argumentom o diéte, sa len tak ľahko nezastavia. Čo si budeme hovoriť, hlavne staršej generácii sa to vysvetľuje ťažko, pretože za zdravú stravu sa považujú poctivé trojchodové domáce obedy. Všetko ostatné sú len „moderné móresy“. Neostáva nič iné, len s úsmevom presvedčiť starostlivú mamu, tetu či starkú, že si dáte, čo chcete až keď budete mať chuť.  

 V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.nadvaha-dieta.meu.zoznam.sk

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY