Môžeme pri chudnutí konzumovať sladkosti?

09.05.2010 07:17

 Začali ste chudnúť a rozmýšľate nad tým čoho sa musíte pri svojom stravovaní určite zbaviť? Samozrejme ako prvé Vám prídu na myseľ sladkosti, v ktorých je skryté obrovské množstvo skrytých a hluchých  kalórií. Pravdepodobne si uvedomujete, že sú podstatnou príčinou Vašej nadváhy. Zaháňanie stresu, hladu, či nedostatku času na vhodné jedlo čokoládou, koláčom, cukríkmi, presladenými nápojmi je samovražedným útokom na Vaše zdravie, postavu a opakujúce sa pocity hladu. Avšak jedným z najväčších omylov pri Vašich pokusoch o schudnutie je, ak sa nazdávate, že odteraz nesmiete do úst vložiť ani kúsok čokolády, ani gram cukru. Nenecháte si predsa práve teraz, keď ste sa rozhodli naozaj schudnúť, pokaziť postavu ešte viac, nie? Avšak ani pri diéte nemusíte absolútne obmedziť Vami obľúbené sladkosti.

 

Sladkosti, ktorých sa musíte vzdať
Áno, diéty nefungujú, ak podvádzate a nebudú fungovať ani keď sa odmietnete vzdať sladkých kalorických dobrôt. Bez obmedzení to jednoducho nejde! Ak sa chcete zbaviť návykov na konzumáciu nezdravých sladkostí, tak musíte :

  1. Zabudnite na mliečne a  biele čokolády, dražé cukríky, šľahačkové dezerty, smotanové torty, dukátové buchtičky, smotanové nanuky, sladké polevy, plnky, nanukové torty, veterníky a ostatné zákusky. Nestojí za to po celodennom držaní diéty neodolať a zamaškrtiť si. O päť minút po poslednom kúsku koláča už aj tak nebudete vedieť, ako vám chutil. No telo si zapamätá, koľko obsahoval cukrov, tukov, ako veľmi bol kalorický a dá vám to čoskoro pocítiť. Miesto zakázaných sladkostí si rozmaznajte chuťové poháriky tými, čo vám pri diéte vôbec neublížia.
  2. Vyhýbajte sa mrazeným sladkostiam. Nanuky nie sú najvhodnejšie pri diéte, chuť na  ľadovú pochúťku si ale nemusíte odopierať. Využite ponuku ovocných drení, namiesto zmrzliny si doprajte radšej ovocný sorbet s ľadovými kryštálikmi. Neraz sa ale aj v mrazených dreniach schováva vysoké percento cukrov, a tak nie je na škodu, ak si pripravíte domáci sorbet samy a presne podľa vašich chutí. Môžete skúsiť tie z vodového ovocia, melónové, nektarinkové, broskyňové či  ananásové. Ak máte kvalitný mixér, trochu medu a niekoľko plastových nádobiek, za pár hodín môžete mať v mrazničke skutočne lahodné drene.
  3. Čokoláda je známe afrodiziakum a dokonca sa považuje aj za zdravú sladkosť. Nemáme pravdaže na mysli lacné mliečne čokolády, ktoré v sebe skrývajú viac tuku a cukru než kakaových bôbov, ale konzumujte čokolády s minimálnym 75 percentným obsahom kakaa  (samozrejme v rozumnom množstve). Chutia lahodne a dodajú Vám energiu. Kvalitná čokoláda vašim krivkám neublíži, ak si ju doprajte raz za čas a v menšom množstve (nie celé balenie na posedenie, radšej každý deň jednu-dve  kocky).
  4. Konzumujte diétne dezerty. Namiesto koláčika v cukrárni si prichystajte vlastný dezert, ktorý bude nielenže diétny a chutný, ale aj krásne naaranžovaný, veď nie nadarmo sa vraví, že jeme aj očami. Napríklad si pripravte : biely probiotický jogurt, lyžičku medu, nasekané vlašské orechy alebo lieskovce, sezónne ovocie a lyžičku pravého kakaa. Jogurt zmiešajte s medom, ovocie nakrájajte na drobné kúsky. Do skleného pohára vrstvite ovocie, jogurt a orechy tak, aby poslednú vrstvu tvoril jogurt. Ten poprášte kakaom a dajte na polhodinku chladiť. Jednoduchá a chuťovo výborná lahôdka.
  5. Konzumovať môžete aj :
    • Ovocné šaláty s citrónovo-medovou zálievkou
    • Na masle opečený banán s kvapkou medu
    • Jogurt s ovocím a medovkou
    • Lahodné domáce smoothie
    • Grepové košíčky (grepové polovice plnené drobným ovocím)

 

Ako to je s čokoládou ? Hovorí sa, že tablička čokolády je zázrak, ak nemáte po ruke žiadne jedlo na prežitie. Tento tmavý životabudič vás zasýti, dodá potrebné vitamíny. Akú má vlastne výživovú hodnotu a dokáže si naše telo poradiť s hladovaním, keď má iba čokoládu?
Vedci tvrdia, že denná dávka tmavej čokolády pomáha redukovať symptómy vyčerpanosti. Chronický syndróm vyčerpania je charakteristický predovšetkým ťažkou svalovou únavou vyvolanou psychickou záťažou.

Čokoláda s vysokým obsahom kakaa vplýva na vylučovanie serotonínu v mozgu, ktorý zlepšuje náladu. Okrem toho má čokoláda priaznivý vplyv napríklad na zníženie krvného tlaku, ktorý nám stúpa pri stresových situáciách. Ak máte menšie zranenia, vedzte, že čokoláda vám pomôže, aby ste neprišli ani o kvapku krvi navyše. Niekoľko kociek horkej čokolády účinkuje na zrážanlivosť krvi. Vedci už takmer dve desaťročia vedia, že tmavá čokoláda, bohatá na flavonoidy, znižuje krvný tlak a má ďalšie priaznivé účinky na krvný obeh.

Akú čokoládu si vybrať?
Vyberte si horkú čokoládu, s čo najväčším množstvom prirodzeného extraktu kakaa, bez dochucujúcich masiel, tuku a sladidiel.

Mliečna čokoláda zlepšuje pamäť a pomáha oživiť mozgovú kôru, aby človek začal v pokoji riešiť problémy. Všimli ste si, že aj vás dokáže čokoláda ukľudniť a siahate po nej vždy, keď ste v strese? Mliečna čokoláda zlepšuje verbálnu i vizuálnu pamäť, čo oceníte v takto náročnej situácii. Zlepšujú aj kontrolu impulzov, naše reakčné schopnosti sa zrýchľujú. Doprajte si ju však len v rozumnom množstve. Koľko má biela čokoláda výživných látok? Nutričná hodnota čokolády je vysoká. Čo sa týka živín, čokoláda obsahuje malé množstvo bielkovín, cukor a minerály. Čokoláda obsahuje draslík, horká čokoláda železo a horčík. Táto sladkosť je veľmi kalorická, 100 gramov obsahuje približne 500 kilokalórií. Malý kúsok čokolády môže ľuďom pomôcť cítiť sa lepšie, ale nie je to liek.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 Viac o stravovaní sa dozviete na www.nadvaha-dieta.meu.zoznam.sk

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní

 

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY