Máte VEĽKÉ BRUCHO? Pri chudnutí NETERORIZUJTE ŽALÚDOK, tráviacu sústavu. Rady na chudnutie a stravovanie.

30.05.2010 07:04

Aj Vy ste už skúsili drastickú diétu, ktorá Vám mala pomôcť zázračným a rýchlym spôsobomz nížiť nadváhu a proporcie Vášho brucha? Vrátilo sa Vám to jojo efektom a zväčšeným bruchom i váhou? Žiaľ, hladovanie a nízko energetická strava nie sú dobrým receptom na chudnutie. V prvom rade už po pár dňoch intenzívneho hladovania a zle navrhnutej redukčnej diéty sa začne prudko meniť vaša psychika. Sústavný hlad vám zníži náladu na bod mrazu, a ak s tým neprestanete, dostavia sa výbuchy zlosti a stupňujúca sa depresia. Nič nemá pre Vás zmysel a navyše hmotnosť, namiesto toho, aby ochotne klesala, vytrvalo zostáva na neželanej úrovni, prípadne sa zvyšuje. Nakoniec sa naštvete a začnete sa prežierať ako to len ide, a na nejaký čas rezignujete. Podobné kúry majú jedno spoločné: sú to krátkodobé akcie. Svojím spôsobom sú vlastne extrémom. Prečo škodí jednostrannosť takýchto diét? Pretože pri nich nevydržíte dlho. Diétu skúsite v nádeji, že to nejaký ten mesiac či pol roka vydržíte a zlepšíte si postavu.

Predstava, že po diéte sa vrátite k normálnemu stravovaniu, je len vidinou, pretože aj keby ste naozaj trocha schudli, po ukončení diéty zakrátko budete na pôvodnej váhe. Alebo často dokonca na vyššej. Lekári varujú, že kolísanie telesnej hmotnosti škodí zdraviu oveľa viac než nadváha. Neexperimentujte – organizmu prospieva stabilita, nie časté zmeny váhy.

 

Čo je príčinou žalúdočných problémov ?
Steny  žalúdka tvoria dva typy buniek, prvé sa špecializujú na produkciu  žalúdočných štiav, druhé na tvorbu hlienov. Za 24 hodín sa v žalúdku vytvoria asi dva litre kyslých žalúdočných štiav s obsahom kyseliny chlorovodíkovej, pepsínu a iných dôležitých látok. Problémy väčšinou spôsobuje  leptavý účinok kyseliny chlorovodíkovej a enzýmov žalúdočných štiav  alebo ich vysoká kyslosť. Pálením záhy často trpia budúce mamičky. V tehotenstve dochádza k zmene v hladine hormónov, ktoré spomaľujú proces trávenia a relaxujú svaly pažeráka.

Čo robiť na zmiernenie vysokej kyslosti v žalúdku ?
Jedzte radšej menej a častejšie. Namiesto troch veľkých porcií radšej päť menších. Počas jedenia a aspoň hodinu po ňom si nelíhajte. Radšej seďte alebo sa poprechádzajte. Cvičenie a iné fyzické aktivity začnite robiť až dve hodiny po jedle.  Dodržiavajte správnu životosprávu, dodávajte telu všetky potrebné živiny (bielkoviny, minerály, vitamíny, vlákninu,...), obmedzte pitie čiernej kávy, čierneho čaju, fajčenie, vylúčte mastné fritované jedlá, majonézy, údeniny a ťažko stráviteľné potraviny. Nejedzte a nepite priveľmi horúce alebo príliš studené jedlá a nápoje. Pokoj, životný nadhľad a humor – to sú ďalšie faktory, ktoré pozitívne ovplyvňujú zlé trávenie a žalúdočné problémy.  Ďalšie spôsoby pomoci pri žalúdočných problémoch. Ako ďalší pomocník môže vystupovať minerálna voda, ktorej zloženie má zásaditý charakter. Pomáha tak pri znižovaní  tvorby žalúdočnej kyseliny a úprave celkového prostredia v žalúdku. Taktiež dopĺňa pitný režim.

 

Keď nás bolí brucho, nemusí byť problémom žalúdok  Traduje sa, že ak sa človek sťažuje na problémy so žalúdkom a je sivastý v tvári, určite má vred. Je to len povera alebo má v sebe kus pravdy? Čo je horšie, svoju diagnózu nevytušíte ani podľa miesta, kde vás bolí. Bolesť sa môže prenášať a na prvý pohľad jasné príznaky vás ľahko oklamú. Rovnaké nepríjemnosti ako žlčník môže spôsobiť zápal žalúdočnej sliznice vyvolaný Helicobacterom pylori alebo zápal na dvanástniku. Dokonca aj chronický zápal pankreasu sa správa podobne.
Žalúdok ničí kyselina
Ž
alúdok, bolieva v mieste, kde sa rozchádzajú rebrá. Podráždenie či zápal sliznice signalizujú nepríjemné pocity, prípadne aj nafúknutie v hornej časti brucha. Vred cítite najčastejšie tam, kde je umiestnený, čo môže byť po celom žalúdku od pažeráka až po vstup do dvanástnika. Stáva sa však, že máte skôr kŕče či pocit tlaku. Vredy žalúdka spoznáte najmä podľa toho, že bolievajú po jedle. Ozvú sa do desať- pätnásť minút, lebo každé sústo vyvolá tvorbu tráviacej kyseliny, ktorá ich dráždi. Aby kyselina neničila sliznicu, zdravý žalúdok si vlastnými bunkami vytvára vrstvu hlienu. Ľudia si ju však usilovne likvidujú častým hltaním liekov proti bolesti. Štatistiky uvádzajú, že najviac užívané sú práve voľne dostupné preparáty, a tak nečudo, že toľko ľudí má problémy so žalúdkom. Najhoršie je, ak medikamenty prehĺtate nalačno alebo ich zapijete nedostatočným množstvom tekutiny. Veľmi zle robia aj tí, čo si sami ordinujú lieky napriek tomu, že už mali vred.

Dvanástnik Vás klame hladom
Ťažkosti spôsobuje predovšetkým podráždenie dvanástnika a vredy, ktoré sú oveľa častejšie ako žalúdkové. Ozývajú sa jednu až štyri hodiny po jedle, keď je žalúdok prázdny a do dvanástnika sa dostáva viac kyseliny.  Preto sa dlho tradovalo, že dvanástnikové vredy budia v noci. Bolesti sú väčšinou v hornej strednej oblasti brucha, no postihnutí neraz opisujú skôr zvláštne pocity hladu. Organizmus pýta stravu, lebo ňou tlmí ťažkosti.

Pankreas Vás zlostí po jedle
Bolieva pri akútnom aj chronickom zápale. Akútna pankreatitída je dramatická, ostré bolesti človeka rýchlo doženú k lekárovi. Chronický zápal je proces, pri ktorom celý orgán väzivovatie a vyvoláva bolesti, ktoré pociťujete dennodenne. Na rozdiel od vredov prichádzajú tesne po najedení, lebo vtedy pankreas vytvára tráviace šťavy. Poškodený zápalom to však poriadne nedokáže a v jeho vývode sa vytvára pretlak. Bolesti sa lokalizujú okolo pupka, ale môžu vyžarovať aj dohora. Chronický zápal, najčastejšie vyvolaný alkoholom, sa dá liečiť, ale celkom vyliečiť nie, lebo už došlo k nezvratnej zmene. Ak bolesť pankreasu spôsobuje nádor, väčšinou je už veľký, lebo tento typ tumoru sa ozve až v pokročilom štádiu.

Žlčník pichá pod rebrom
Pichá vás pod pravým rebrom? Pravdepodobne to bude žlčník. Ak sú v ňom alebo v žlčových cestách kamienky, bránia odtoku žlče, a tým stúpa tlak. Najčastejšie sa ohlásia klasickou kolikou, bolesťami, ktoré prídu a odídu, no môžete cítiť aj trvalú tlakovú bolesť. Žlčník zaprotestuje aj po ťažkom, mastnom či dráždivom jedle. Prestanú sa tvoriť žlčové kyseliny, človeka nafúkne, začne ho bolieť pod pravým rebrom a občas to vyžaruje až pod lopatku. Ďalšou príčinou bolestí býva zápal žlčníka. Sprevádzajú ho teploty a väčšinou aj opuch. Žlč vtedy nedostatočne odteká, hromadí sa a chorý ožltne.

Pečeň a slezinu necítite
Ľudia  neraz nariekajú, že ich bolí pečienka. Pečeň aj slezina môžu bolieť iba v jedinom prípade. Pri náhlom niekoľkonásobnom zväčšení. Obe sú uložené v puzdre, ktoré sa dokáže prispôsobiť pomalému zväčšovaniu, ale pri akútnom zápale to nestihne a vtedy cítite bolesť. Poškodenie pečene sa prejaví stratou funkcie. Chorý orgán nevytvára dostatok bielkovín, neodvádza z tela jedy, vyvoláva opúchanie. Začnú sa tvoriť modriny a pacient ožltne. Napríklad cirhóza sa prejaví až vtedy, keď sa zničí priveľké množstvo pečeňových buniek a tie, čo zostanú, už nestačia prevziať funkciu. Slezina sa náhle veľmi zväčší pri infekčných zápalových ochoreniach a rovnako ako pečeň narazí na neschopnosť svojho obalu rýchlo sa prispôsobiť.

Aj črevá majú vredy
Áno, aj črevá môžu bolieť. Tenké viac v strede brucha, hrubé najmä v spodnej tretine. Najčastejšie dôvody sú dva. Zápal sliznice a porucha cievneho zásobenia živinami, ktorú zapríčiňuje napríklad ateroskleróza, alebo aj nádory. Ak zápal prestúpi hlbšie, prejaví sa ako gastroenteritída. Máte hnačky, vetry, kŕče. Vredy čreva bolia až vtedy, keď nahlodajú hlbšiu vrstvu steny, pričom môžu spôsobiť aj krvácanie. V tenkom čreve sa spoznávajú ťažšie, lebo kým krv zbehne do nižších partií, nespôsobí zmenu farby stolice. Hrubé črevo reaguje rýchlejšie. Chorý má do čierna zafarbenú stolicu alebo aj prímes čerstvej krvi.

Slepé črevo
Je to črevovitý výbežok na koncovej časti hrubého čreva. Ak sa zapáli, bolesti sú také intenzívne, že človek musí k lekárovi. Bolesti vás trápia vpravo, ale môžu sa prenášať aj na opačnú stranu. Normálny apendix má len pár centimetrov, no malé percento populácie vlastní dlhší kúsok a podľa dĺžky sa bolesť lokalizuje aj na celkom nečakané miesta.

 

Pomôže Vám rozdelenie žalúdka?
Nejde o žiaden aktuálny výmysel, ale rokmi odskúšaný chirurgický zákrok, ktorý znemožní prejedanie. Určený je predovšetkým tým tipom obéznych ľudí, ktorých problémom je dlhodobý príjem obrovského množstva potravy. Ak je prežieranie príčinou toho, že vaše telo z roka na rok naberá na objeme a vy už fakt neviete čo s tým, možným  riešením bude priškrtiť žalúdok. Jednoducho povedané, zmenšenie žalúdku je určené všetkým nedisciplinovaným jedákom, ktorých apetít do jedla je silnejší ako ich vôľa udržať telo v štíhlosti.    

 

Zdravotné problémy a stravovanie

Často sa stretávame s rôznymi „zaručene overenými“ informáciami o zdraví a výžive, alebo naopak, ľudia často nevedia, že niektoré potraviny môžu pri zvýšenej konzumácii spôsobovať určité problémy. Napríklad kŕče pri menštruácii môže spôsobovať aj nadmerná  konzumácia paradajok alebo kečupu.
Osteoporóza (Ochorenie kostnej látkovej premeny, pri ktorom dochádza k úbytku kostného tkaniva a zmene mikroštruktúry kosti. Postihnutá kosť sa v prípade osteoporózy stane menej odolná voči mechanickým vplyvom (tlaku, ťahu, šmyku a skrúteniu) klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín). Starší ľudia často hovoria, že odkedy sa im zvýšil príjem mliečnych výrobkov,  ich problém sa ešte zhoršil. Je to tým, že nadmerná konzumácia živočíšnych produktov prekyslí organizmus, ktorý siahne do zásob a uvoľní vápnik na neutralizáciu pH a my ho potom vylúčime viac, ako sme ho vypili. A napriek tomu sa na osteoporózu z neznámych príčin dodnes odporúča konzumácia mlieka. Aj keď mlieko vápnik obsahuje, to ešte neznamená, že sa dokáže aj vstrebať. Okrem toho mlieko patrí medzi najväčšie zahlieňovače organizmu. Na čreve sa vytvorí film, a tak vstrebateľnosť vápnika a iných živín klesá. Jedine srvátka má schopnosť vylúčiť z organizmu niektoré škodliviny,  ale mlieko v obchodoch ju neobsahuje. To sa týka aj zakysaných výrobkov.

K zahlieneniu prispieva aj cukor, múka a tak sa v tomto hlienovitom povlaku veľmi dobre darí všetkým patogénnym mikroorganizmom, hlavne plesniam. Napr. pleseň Candida albicas  má vysoko toxické výlučky – mykotoxíny, ktoré sa prejavujú ako vetry. Dostávajú sa do tráviaceho traktu a poškodzujú obličky, pečeň, žlčník. Sú príčinou reumatizmu a chronických zápalov, hlavne čriev a žalúdka.

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY