Chutné a nechutné jedlo, zdravé či nevhodné.

12.12.2009 08:06

O jedle, ktoré nám akosi nejde dolu krkom vravíme, že je nemastné – neslané. Práve tuk a soľ dodávajú jedlu tú „správnu“ chuť, ktorá lahodí našim chuťovým pohárikom. No o zdravej výžive v tomto prípade radšej nehovorme.

Nahraďte nezdravé zdravým
Pravdou však je, že nič nie nenahraditeľné. Ani nezdravé potraviny. Napríklad soľ v jedle možno minimalizovať tým, že pridáme viac byliniek, ktoré jedlo dochutia. Vyhneme sa tým nekonečnému prežúvaniu zdravého, no nechutného jedla. Je mnoho zdravých potravín, ktoré samy o sebe nechutia. Správna kombinácia potravín však dokáže zázraky.

Chutná strava a obezita
Soľ a tuk sú hlavnými vinníkmi obezity a ďalších zdravotných problémov. V západných krajinách sa obezita toleruje a na tučných ľudí nikto nehľadí s otvorenými ústami a množstvom predsudkov, ako u nás. Tento západný životný štýl je úzko prepletený s nesprávnym stravovaním. A to sa nejdená iba o fastfood. Zdravá strava sa jednoducho považuje za nechutnú.

Je to ako časovaná bomba
Ženy v západných kultúrach sa vôbec nehanbia ukazovať svoje sadlo. Dokonca ani svoj šatník nemienia obmedzovať len preto, že sú „trochu tučnejšie“. U nás je to iné, dievčatá sa trápia už pre nejaké kilečko navyše. Nielenže nechcú vyzerať ako prasaá, ale uvedomujú si, že obezita je dnes zdravotnou časovanou bombou.

Západ fičí na fast-foode
Hlavným problémom tučnoty na západe je strava a nedostatok pohybu. Obézni ľudia tam konzumujú hotové jedlá a polotovary. Teda tuky, cukor a soľ. Mnohé mladé ženy a dievčatá dnes nevedia variť, možno sa to ani nemali od koho naučiť a ich partneri to už od nich ani nežiadajú. Ešteže je vždy po ruke nejaký mac-donald, chutný a rýchly.

Nie je nad domácu stravu
U nás je to chvalabohu iné. Rýchle občerstvenie i každodenný pracovný zhon preniká aj do našich končín, no doma upečené kurča ešte vieme oceniť. Slováci si pochutia na bryndzových haluškách, cestovinách i pizzi, ale neodmietnu ani ovocie či zeleninu v podobe chutného šalátu. Ovocie a zeleninu poznajú aj v Amerike, no iba ako peknú ozdobu, ktorá zdobí tanier, no nekonzumuje sa.

Stravovanie je vecou zvyku
Často už odmalička rodičia nevedomky vedú deti k tomu, aby delili jedlo na „nezdravé, ale chutné“ a „zdravé, ale nechutné“. No väčšinou je zdravé stravovanie práve vecou zvyku. Ak si dieťa od malička zvyká na chuť zdravých potravín, vytvorí si dobrý základ pre stravovacie návyky.

Viac o stravovaní sa dozviete na  

www.delena-strava.meu.zoznam.sk

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY