Chudnutie Začnite chudnúť tak, aby ste netrpeli ZÁPCHOU.

14.03.2016 05:59

Zápcha - tvrdá stolica sa často dostaví po výraznom znížení príjmu stravy, nepravidelnom stravovaní a vynechávaní jedál, pri nevhodnom výbere potravín bez vlákniny a aj pri minimálnom dennom príjme tekutín. 

Príčinou zápchy môžu byť aj niektoré odvodňujúce lieky, ale tiež antidepresíva, sedatíva, ale aj drogy a nadmerné pitie kávy. 

Jednou z príčin vzniku zápchy môže byť aj nadmerná konzumácia mäsa. 

K zápche môže dôjsť aj po tom, ako zmeníme stravovacie návyky, napríklad na dovolenke.

O zápche hovoríme vtedy, keď je vyprázdňovanie dlhodobo (viac ako 3 týždne) sťažené, neúplné a väčšinou raz za 4 a viac dní. Stolica je bobkovitá, niekedy objemovo príliš veľká. Na povrchu s krvou, prípadne hlienmi, väčšinou tmavohnedej farby.

Výskyt zápchy v poslednom čase vzrastá. V drvivej väčšine prípadov zápchu spôsobuje nesprávna skladba potravy, malá fyzická aktivita, obezita a nadmerné psychické zaťaženie. Okrem toho v strave prijímame nadbytok tukov, väčšinou živočíšnych, a cukrov, naopak málo vlákniny, škrobov, vitamínov a tekutín.

Zápcha sprevádza mnohých, ktorí si vyberú nesprávny, väčšinou drastický spôsob ako schudnúť.  

Denné vyprázdňovanie ešte nie je receptom na dobré zdravie. Kým pre jedného je pravidlom stolica 2- až 3-krát denne, pre iného 2- až 3-krát týždenne. Pre oboch však musí byť spoločné, že sa tak deje bez akýchkoľvek ťažkostí.  

Ako upraviť stravovanie a odstrániť zápchu, ako jej predídete a aj schudnete.  

§         Váš jedálny lístok by mal obsahovať dostatok vlákniny, kvalitných tukov a vody.

§         Zdrojom vlákniny je zelenina, ovocie a celozrnné obilniny, ktoré dodávajú dostatočné množstvo balastných látok, inak aj nazývaných vlákniny. Vláknina podporuje peristaltiku čriev. Nadmerné množstvo vlákniny môže u niekoho spôsobovať kvasné procesy, preto je potrebné množstvo prijímanej vlákniny individuálne prispôsobovať.

§         Pri nadmernej plynatosti je vhodné najskôr upraviť črevnú mikroflóru probiotickými prípravkami.

§         Diéta s drastickým obmedzením príjmu tukov vo výžive môže viesť k zápche. Tuky ochraňujú črevo a prirodzeným spôsobom stimulujú k defekácii. Vhodné sú rastlinné oleje lisované za studena pridávané do jedál a šalátov – napríklad olivový či slnečnicový.

§         Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je prostriedkom na zmäkčenie stolice. Ak ráno po prebudení vypijete pohár vlažnej vody, podporí to prirodzený vylučovací reflex. Ďalšou možnosťou je piť vlažnú vodu s citrónovou šťavou a medom. Ideálny stav je, ak sa črevá vyprázdnia ráno ešte pred raňajkami. Pri pravidelnom opakovaní by sa mal úspech dostaviť.

§         Ak nechcete trpieť zápchou, obmedzte konzumáciu priemyselne alebo domácky spracovanej, pečenej a varenej potravy, denaturovaných produktov zo škrobu a cukru. Také potraviny nedodávajú stravu svalom, nervom a bunkám črevnej steny. Hrubé črevo nie je dostatočne vyživované a preto nedokáže dostatočne plniť svoje funkcie - zažívaciu, vstrebávaciu a vylučovaciu.

§         Zdravá strava pri chudnutí a zápche by mala obsahovať i živé nespracované potraviny – napríklad ovocie, zeleninu, orechy, semienka, klíčky.

§         Výborné preháňacie účinky majú slivky. Môžete ich konzumovať surové, varené, pečené i sušené. Špeciálne sú v tom, že okrem rozpustnej a zároveň nerozpustnej vlákniny obsahujú aj prírodný druh cukru, tzv. sorbitol, ktorý stimuluje tráviaci systém. Znamená to, že zápche pomôžu predísť, ale dokážu ju aj odstrániť. Tiež sa doporučuje každý deň k raňajkám vypiť  2 deci slivkovej šťavy zmiešanej s troškou jablčného muštu.  

§         Brokolica, kapusta, ľanové semienka, šošovica, hrášok či sladké zemiaky sú dobrým pomocníkom v boji so zápchou. Obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, tiež ho však uľahčujú.

§         Na rozpustnú vlákninu sú  bohaté fazuľa, marhule, hrušky alebo figy. Stolicu zmäkčujú.  

§         Na zápchu pomáha ricínový olej, stačia jedna alebo dve lyžice a počkať dve hodiny. Pomáhajú aj horčiny v strave (napríklad horčinové granuláty) alebo popíjanie bylinkových čajov s vysokým obsahov horčín. Ďalej je liekom na zápchu kyslá kapusta, citrónová voda alebo pohár ovocnej šťavy pred raňajkami.

§         Odvar z ľanového semena je vynikajúcim liekom pre črevá. Odstraňuje zápchu, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesov. Odvar pripravíte päťminútovým predvarením 1 lyžice ľanových semienok v pol litri vody.

§         Správnemu vyprázdňovaniu pomáha aj šalát z uhoriek s citrónom, cibuľou a za studena lisovaným olejom.

§         Dajte si pozor na užívanie kofeínu. U väčšiny ľudí pôsobí káva ako preháňadlo, avšak u niekoho môže spôsobovať naopak zápchu.

§         U niektorých ľudí spôsobuje zápchu aj konzumácia mlieka a syrov.

Pri chudnutí, čistení črevnej sústavy a odstraňovaní problémov so zápchou je vynikajúcim prostriedkom VLÁKNINA.

Neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti. Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení. Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. 

Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najmä zrýchlené vyprázdňovania čriev. Ďalšou významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY