Chudnutie Zabudnite na ZARUČENÉ RECEPTY na CHUDNUTIE, mnohé sú nepravdivé.
O tom, ako schudnúť nájdete množstvo zaručených receptov, odporúčaní a spôsobov, ktoré bohužiaľ, práve naopak, človeka znižujúceho svoju hmotnosť iba pomýlia a skomplikujú jeho chudnutie.
V každom prípade musíte zmeniť svoj prístup k chudnutiu. Nechudnite brutálne a bez rozmyslu.
Na chudnutie by ste mali byť psychicky pripravení. Ľahšie a lepšie sa vám podarí schudnúť v období, keď nie ste preťažení stresovými situáciami. Najdôležitejším predpokladom ako chudnutie zvládnuť zdravo, bez jojo efektu a účinne, je dopriať organizmu výživnú a pravidelnú stravu s optimálnou nízkokalorickou skladbou.
Zamyslite sa nad týmito zaručenými receptmi, mýtmi na chudnutie.
Tuk pri chudnutí musíte úplne vylúčiť z jedálneho lístka.
Ak je v strave nadbytok tukov, majú za následok vznik rôznych ochorení, to je pravda. Rozumné množstvo tukov je ale pre nás bytostne dôležité. Hlavne nenasýtené mastné kyseliny sú nenahraditeľnými. Asi 30% z celodennej energie prijatej jedlom má byť pokrytých tukmi. Dôležité je, akú majú kvalitu a aké je ich množstvo. Ak uprednostníte ryby, orechy, rastlinné oleje či chudé mäso, pokojne ich môžete zaradiť aj do racionálnej redukčnej diéty.
Zo zemiakov, chleba, cestovín sa priberá, keď chudnete, tak ich nejedzte.
Zemiaky, ryža, cestoviny, ale aj chlieb ako zdroj sacharidov vraj treba zo stravy pri chudnutí vylúčiť. Nie je to pravda. Až 40 % dennej energie zo stravy má byť zo sacharidov. Z porcie zemiakov alebo ryže určite nepriberiete. Ale pozor! Záleží na tom, ako si tie zemiaky pripravíte a s čím ich zjete. Zapečené so smotanou a tučným syrom, vo forme usmažených hranolčekov, či poliatych maslom iste budú kalorickou bombou. Ale uvarené v šupke s kvapkou kvalitného oleja sú absolútne vhodné.
Ráno je pri chudnutí najlepšie začať ovocím.
Teória, podľa ktorej čisto ovocné raňajky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a pomáhajú chudnúť, nebola nikdy vedecky potvrdená. Práve naopak, väčšina ovocia nie je bohatá na také zloženie cukrov, aké ľudské telo potrebuje po noci bez jedla. Ráno potrebujeme predovšetkým uhľohydráty a tie nám dodajú celozrnné obilninové potraviny. Dôležitý je aj príjem ľahko stráviteľných bielkovín, mliečnych produktov a chudej šunky. Pre vegetariánov namiesto šunky to môžu byť strukoviny či sója.
Stačia vám tri hlavné chody denne.
Nie je to pravda. Pri tomto spôsobe stravovania telo reaguje vytváraním väčších zásob podkožného tuku. Správne sa stravuje ten, kto jedáva pravidelne 5, alebo aj 7 menších porcií. Teda pri chudnutí neplatí, čím menej jem, tým viac chudnem. Podstatnejšia je kalorická hodnota jedla a zloženie prijímaných živín, a nie počet chodov.
Delená strava je pri chudnutí najvhodnejšia.
Je to fáma a mýtus, ktorým sa zbytočne pri chudnutí riadi tisíce ľudí. Názor, že náš zažívací trakt nevie spracovať niektoré kombinácie potravín, nie je pravdivý. Takmer vo všetkých potravinách je mix bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie nemá praktický význam. Delená strava nemá s chudnutím nič spoločného. Ak ľudia pri nej chudnú, tak nie v dôsledku jej delenia, ale pre redukciu energetického obsahu a množstva prijatých kalórií. Pri rovnakom množstve prijatých kalórií by chudli, aj keby nič neoddeľovali.
Pri chudnutí sa vystríhajte týchto potravín a jedál.
Tuk a mastné jedlá
Tuk je pre zdravé fungovanie organizmu nevyhnutný. Dodáva energiu, poskytuje dôležité mastné kyseliny a zabezpečuje vstrebávanie niektorých prospešných látok. Bez potrebného množstva tuku by ľudské telo nebolo schopné tento proces samé zvládnuť. Nie je však tuk ako tuk. Kačacia masť, či iný živočíšny tuk telu vôbec nepomôže, preto radšej voľte vždy ten rastlinný.
Bôčik je síce chutný ale pri chudnutí neprijateľný.
Paprikový bôčik, bravčové kolienko a iné špeciality, pri ktorých sa vám vždy zbierajú slinky, sú pre zdravý organizmus doslova katastrofou. Nič vzácne mu nedodajú, naopak, nemálo ho zaťažia. Preto ste vždy po konzumácii takéhoto jedla bez energie a chce sa vám spať. Predstavte si, čo to spraví s telom, keď takto jete pravidelne. Nečudujte sa, že vám organizmus postupne vypovedá službu.
Klobásky a slaninky pochovajú vaše chudnutie
Podobne nebezpečné sú i rôzne klobásové, slaninové, oškvarkové, paštétové, či iné podobné pokrmy. Chutia síce jedinečne, ale tam ich výnimočnosť končí. Trávenie dostane zabrať, cholesterol v krvi sa zvýši, ručička na váhe stúpne a životné funkcie sa zhoršia. Neubehne veľa času a vaša pažravosť sa preukáže aj na zdravotnom stave.
Vnútornosti
Pľúcka na smotane, husacia pečienka sú ďalšie zo sorty zakázaných jedál. Zvieracie vnútornosti sú pre ľudský organizmus ťažko stráviteľné a zaťažujúce. Ak ich ešte skombinujete s inými mastnými ingredienciami, môžete si po zvyšok dňa zobrať dovolenku na trávenie. Nič iné totiž robiť nezvládnete.
Hranolky
Z hranolkov môžete tuk doslova žmýkať a tento škodlivý efekt nezachráni ani hodnotný obsah zemiakov. Ak si kúpite mrazené, nejete nič iné ako mastnú gumu a tá vás opäť posúva kúsok bližšie ku sklonku vášho nezdravého života.
Vyprážaný údený syr s tatárskou omáčkou a hranolkami
síce predstavuje nenahraditeľnú delikatesu pre Vaše chute, pre telo však pohromu. Na svedomí to má hneď niekoľko faktorov. Prvým je tučný obsah syru, druhým škodlivý proces údenia, tretím príprava vyprážaním a ďalšie už snáď ani netreba menovať. Čím skôr na toto jedlo zabudnete, o to viac si život predĺžite.
Čipsy
Do skupiny nevhodných mastných jedál patria aj pochutiny, ktoré sú pre telo iba zbytočnými prázdnymi kalóriami. Nenasýtia, nevyživia, nepomôžu. Sú zbytočne vyhodenými peniazmi a potravinami, ktoré vám vôbec nič užitočné nedajú. V konečnom dôsledku neuspokoja ani hlavu, pretože ťažký pocit po ich konzumácii Vám náladu určite nezlepší.
Zákusky
Vyzerajú lákavo, preto im len málokto dokáže odolať. Pokiaľ však nie sú len čisto ovocné, ťažko hovoriť o zdravom stravovaní. Obyčajne obsahujú priveľa tuku, cukru, múky a niekedy i rôznych chemických farbív. Na chvíľu uspokoja psychicky, krvný obraz si však nimi rozhodne nevylepšíte.
Čokolády
Podobne sú na tom i tabličky čokolády, ktoré sa samé rozpúšťajú na jazyku. Opäť je to však nadmerné množstvo tuku a cukru, ktoré by vás malo predovšetkým zaujímať. Nedajte sa obalamutiť rečami, že čokoláda je zdravá. Biely cukor a nesprávny tuk ešte žiadnemu živému organizmu nepomohli, ináč to teda nebude ani s tým vašim. O prospešných účinkoch sa dá hovoriť až od 85 percentného obsahu kakaa, samozrejme bez pridania iných škodlivých zložiek. Na typickú chuť mliečnej čokolády však v tomto prípade zabudnite.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


