Chudnutie Z týchto DIÉTNYCH RECEPTOV si môžete navariť PRED VIANOCAMI i medzi sviatkami.

15.12.2013 06:24

Každý z nás chce prežiť záver roka tak, aby na začiatku roka nemusel riešiť problém ako schudnúť. Už teraz je dobré pripraviť svoj organizmus zdravším stravovaním na to, aby dokázal vianočné hodovanie ľahšie zvládnuť. Pripravíte ho aj tak, že mu aspoň počas tých pár dní doprajete výživnejšiu stravu, ktorá vám pomôže ľahšie zvládať vianočné chúťky. Nasledujúce recepty vám odľahčia váš žalúdok aj medzi sviatkami a pomôžu vám aj schudnúť.

Rybie filety so zemiakmi

Suroviny:

  • 800 g zemiaky
  • 4 PL olej
  • 4 ks rybie filety
  • 1 ks citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 5 ks paradajka
  • 1 zväzok pažítka

 Postup receptu:       

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Zemiaky ošúpeme, opláchneme a osušíme papierovými utierkami. Nakrájame na tenké plátky a rovnomerne ich poukladáme na vymastený plech, pokvapkáme olejom a pečieme dozlatista v rúre asi 30 minút. Rybie filety opláchneme, osušíme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pokvapkáme citrónom a varíme v hrnci asi 10 minút. Ochutíme soľou a čiernym korením. Paradajky umyjeme, nakrájame na tenké plátky, uložíme na 4 taniere, osolíme a posypeme nakrájanou pažítkou. Navrch uložíme rybie filety a prikryjeme opečenými zemiakmi. Ozdobíme pažítkou a servírujeme.

Zapekané zemiaky s pórom

Suroviny:

  • 6 ks zemiaky
  • 2 ks vajce
  • 2 dl sójové mlieko
  • 1 ks pór
  • 1 PL olivový olej
  • 2 KL soľ
  • 2 KL vegeta

Postup receptu:

Zemiaky predvaríme v osolenej vode. Polouvarené zemiaky okoreníme a poukladáme do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom. Pór narežeme na tenké pásiky a poukladáme na zemiaky. Do sójového mlieka rozhabarkujeme vajíčka a zmes vylejeme na zemiaky a pór. Dáme zapiecť na 220 stupňov cca 25 min.

Cuketa s baklažánom a tofu syrom na indický spôsob

Suroviny na 3 porcie:

  • 2 ks špagetová cuketa
  • 3 ks mrkva
  • 4 ks stonkový zeler
  • 2 ks cibuľa
  • 1 ks baklažán
  • 3 strúčiky cesnak
  • 1 ks biele tofu
  • 1 ks citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • chilli
  • olivový olej
  • kari korenie

Postup receptu:

Na olivovom oleji speníme cibuľku a pridáme na veľké kusy nakrájanú cuketu, mrkvu a stonkový zeler. Krátko orestujeme a potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a baklažán. Všetko osolíme, okoreníme a poriadne posypeme kari korením (nebojíme sa a môžeme dať kľudne aj 3-4 PL). Premiešame a podlejeme vodou (cca 0,3-0,4l). Podusíme približne 10 minút a pridáme na kocky nakrájaný tofu syr. Okoreníme indickým korením Harissa (1KL) a dusíme približne 20-30 minút, kým je zeleninka krásne mäkká. Na úplný záver pridáme šťavu z jedného citróna. Ako prílohu odporúčam ryžu.

Špagetová cuketa s mletým mäsom

Suroviny na 3 porcie:

  • 3 ks špagetová cuketa
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks zelená paprika
  • 2 ks paradajka
  • 100 g mleté bravčové mäso
  • chilli
  • Masala - indické korenie
  • bazalka
  • olivový olej

Postup receptu:

Na olivovom oleji si popražíme cibuľku, ktorú okoreníme Masalou (1 PL). K cibuli pridáme očistené a na plátky nakrájané cukety, papriky a rajčiny. Osolíme, pridáme chilli podľa chuti a podlejeme 150-200 ml vody. Dusíme asi 10 minút. Potom pridáme mleté bravčové mäso, ktoré si vopred orestujeme na oleji a čerstvú nasekanú bazalku (5 lístkov). Premiešame a dusíme, pokým bude cuketa mäkká (približne 20 minút). Ako príloha sa hodí ryža.

Hovädzí guláš so sójou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1/2 kg hovädzieho mäsa na guláš
  • 10 ks sója kocky
  • 1 ks cibuľa
  • 3 PL olej
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, gulášové korenie
  • 4 PL paradajkový pretlak
  • 1 PL polohrubá múka
  • 1 PL mletá červená paprika

Postup receptu:

Na oleji osmažíme dozlatista cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso a prudko osmažíme. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou. Zalejeme vodou a dusíme domäkka. Tesne pred dovarením pridáme kocky sóje a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme pretlak, dochutíme gulášovým korením a podľa potreby zahustíme múkou.

Guláš so zeleninou

Suroviny na 5 porcií:

  • 600 g hovädzie mäso
  • 250 g cibuľa
  • 2 ks zemiaky
  • 2 ks paprika
  • 1 ks paradajka
  • 3 KL paradajkový pretlak
  • 1 KL soľ
  • 1 KL majoránka
  • 1 KL mletá pálivá paprika
  • 1 KL čierne korenie
  • podľa chuti cesnak

Postup receptu:

Cibuľu nakrájame na kúsky. Na oleji ju vyprážame, kým zosklovatie. Mäso nakrájame na väčšie kúsky a pridáme ho k cibuli. Mäso orestujeme z každej strany. Stále miešame. Potom dolejeme vodu asi po výšku mäsa, premiešame. Pridáme soľ, korenie, majoránku, červenú papriku a paradajkový pretlak. Mäso dusíme, kým nezmäkne. Zemiaky oškrabeme a nakrájame na kocky. Papriku zbavíme jadierok a nakrájame ju na kocky spolu s paradajkou. Asi pol hodiny pred uvarením mäsa (mäso začne postupne mäknúť) pridáme do hrnca zeleninu. Ak je chuť guláša nevýrazná, so zeleninou pridáme aj 2-3 pretlačené strúčiky cesnaku. Podľa chuti dosolíme a pridáme korenie. Guláš podávame s pečivom alebo so zemiakmi.

Grilovaná zelenina s cesnakom

Suroviny:

  • 400 g paradajka
  • 400 g paprika
  • 150 ml olivový olej
  • 4 ks baklažán
  • 1 ks citrón
  • 4 strúčiky cesnak
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • petržlenová vňať

Postup receptu:

Predhrejeme gril a na jeho mriežku naukladáme celé baklažány, papriky a paradajky. Budeme grilovať veľmi pomaly, za stáleho obracania. Postupne odoberáme zeleninu po upečení, papriky a baklažány necháme len mierne vychladnúť a potom ich ošúpeme. Pokrájame. Zeleninu naukladáme do veľkej misy a nakoniec ju pokvapkáme marinádou z olivového oleja, ktorý sme premiešali so soľou, s korením, citrónovou šťavou a prelisovaným cesnakom. Zeleninu posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame ku grilovanému mäsu.

Grilovaná krkovička so zeleninou

Suroviny na 5 porcií:

  • 500 g bravčová krkovička
  • podľa chuti kremžská horčica
  • 4 strúčiky cesnak
  • trochu sójová omáčka
  • trochu bazalka

Grilovaná zelenina:

  • 1 ks cuketa
  • 500 g šampiňóny
  • 4 ks cibuľa

Šalát:

  • 1 ks šalátová uhorka
  • 2 ks paradajka
  • 1 ks paprika
  • trochu olivový olej
  • podľa chuti provensálske korenie

Postup receptu:

Krkovičku nakrájame na plátky a vyklepeme. Potrieme horčicou z oboch strán. V miske rozmiešame prelisovaný cesnak s troškou sójovej omáčky. Ponatierame na plátky mäsa a posypeme troškou bazalky. Poukladáme na rozpálený gril a ugrilujeme. Grilovaná zelenina: Šampiňóny, cukinu a cibuľu nakrájame, dáme na grilovaciu tácku a ugrilujeme. Zeleninový šalát: Paradajky, uhorku a papriku nakrájame, prelejeme olivovým olejom a posypeme provensálskym korením. 

Grilovaná zelenina

Suroviny na 5 porcií:

  • 5 ks cuketa
  • 10 ks šampiňóny
  • 2 ks paprika
  • 2 ks zemiaky
  • 2 ks paradajka
  • 1 ks cibuľa
  • 100 ml olivový olej
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 PL jablčný ocot
  • 2 PL bylinky sušené
  • štipiek soľ

 Postup receptu:

Šampiňóny očistíme, zemiaky umyjeme, oškrabeme a nakrájame na kolieska. Papriku a paradajku umyjeme a tiež nakrájame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zo sekaného cesnaku, octu, oleja, sekaných byliniek a trochy soli si pripravíme marinádu, ktorou potrieme zeleninu a uložíme na gril. Grilujeme 20 minút, počas grilovania zeleninu otáčame.

Jednoduchá diétna cuketa

Suroviny na 1 porciu:

  • 300 g cuketa
  • 200 g zemiaky
  • 1 PL repkový olej
  • soľ
  • mletá štipľavá červená paprika
  • biele mleté korenie
  • 1 PL petržlenová vňať
  • zeleninový vývar

 Postup receptu:

Zemiaky očistíme a uvaríme. Cuketu očistíme. Po ošúpaní a nastrúhaní by mala byť jej váha 300 g.  V mise ju vymiešame s olejom. Panvicu rozohrejeme na sucho a cuketu na nej podusíme, ak myslite že je to veľmi suché, tak podlejte s troškou horúcej vody, ale cuketa si pusti vodu aj sama. Cuketa bude mäkka do 5 minút. Po dusení ju ochutíme soľou, pálivou paprikou a čerstvo mletým korením. Nakoniec do nej vmiešame nasekané bylinky. Podávame s ocedenými zemiakmi.

Špargľovo-zelerová grilovaná pochúťka

Suroviny na 2 porcie:

  • 500 g špargľa
  • 500 g stonkový zeler
  • 1 ks cibuľa
  • 200 g šunka
  • 2 KL grilovacie korenie
  • 2 KL bazalka
  • 1 KL soľ
  • 1 PL olivový olej

 Postup receptu:

Špargľu ošúpeme a zeler nakrájame na tenké pásiky. Všetko dáme variť do osolenej vriacej vody na 20-30 minút (kým je všetko mäkké). Medzitým si nakrájame na tenké pásiky cibuľu a šunku. Uverenú zeleninu scedíme a vložíme do zapekacej misy. Pridáme cibuľu a šunku. Všetko pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme soľou, grilovacím korením a bazalkou. Poriadne premiešame a dáme do rúry grilovať na 230 stupňov a cca 35 minút.

Zeleninové rizoto so sójovými rezancami

Suroviny na 4 porcie:

  • 80 g sójové rezance
  • 240 g ryža
  • 2 ks cibuľa
  • 5 strúčikov cesnak
  • 150 g stonkový zeler
  • 250 g mix koreňová zelenina
  • 4 PL sójová omáčka
  • 2 PL worchesterská omáčka
  • 1 KL kari
  • 2 KL soľ
  • olivový olej
  • zeleninový bujón

 Postup receptu:

Cibuľu nakrájame na tenké pásiky a opražíme na 1 PL olivového oleja (cca 10 min.). Medzitým dáme variť sójové rezance do 1 L vriacej vody, do ktorej sme pridali 1 celý zeleninový bujón. Rezance varíme 12 min., scedíme a jemne varechou postláčame cez sito, aby prebytočná voda odtiekla. K osmaženej cibuli pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Po 5 min. pridáme nadrobno nakrájaný zeler. Zmes premiešame, pridáme sójovú a worchesterovú omáčku, soľ a necháme 5 min. dusiť pod pokrievkou. Potom k zmesi pridáme surovú ryžu a premiešame. Zalejeme 600 ml teplej vody, pridáme kari korenie, premiešame a necháme variť pod pokrievkou (znížime teplotu), pokým sa voda neodparí. K uvarenej ryži pridáme sójové rezance a koreňovú zeleninu. Všetko spolu premiešame a podávame.

Cestoviny s fazuľou

Suroviny

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká červená paprika
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g cibule
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • 400 g sterilizovaných fazúľ
  • 3 väčšie paradajky
  • 1 lyžička medu
  • 1 sušená chilli paprička
  • 500 g cestovín, napríklad penne alebo fusilli
  • soľ, čierne korenie
  • 20 g strúhaného parmezánu

Postup :

Nakrájajte papriku, zeler aj cibuľu na malé kocky a vylisujte cesnak. V hlbšej panvici rozohrejte olej a pri miernej teplote restujte zeleninu s posekaným rozmarínom asi 10 minút.
Primiešajte do zmesi fazule vrátane šťavy, pridajte paradajky nakrájané na kocky, chilli papričku a chvíľu povarte. Prichuťte soľou, čiernym korením a medom. Cestoviny, uvarené podľa návodu, zmiešajte s hotovou omáčkou, z ktorej vyberiete chilli. Dajte do zapekacej misy, posypte strúhaným parmezánom a zapečte v rúre.  Na zvýraznenie chuti môžete pridať do omáčky kôrku z parmezánu. Med v omáčke môžete nahradiť banánom.  

Hovädzie mäso s lečom

Suroviny na (4 porcie)

400 g hovädzieho mäsa

120 g papriky

200 g paradajok

1 cibuľa

40 g paradajkového pretlaku

olivový olej

hladká múka

soľ

korenie

Postup:

Mäso nakrájame na plátky. Ochutíme ho soľou. Na panvicu dáme rozpáliť oliv.olej a nakrájanú cibuľu dáme opražiť do zlata , potom pridáme mäso. Pred tím ako mäso podlejeme vodou, pridáme ešte paradajkoví pretlak a trochu paradajok, spolu to trošku podusíme. Zvlášť si pripravíme lečo z paprík a paradajok. Papriky najprv umyjeme, zbavíme dužiny a jadierok. Potom znovu opláchneme vodou (paprika by nemala byť štiplavá). Potom nakrájame na pásiky a dáme dusiť. Potom pridáme aj nakrájané paradajky a podusíme (nie dlho aby sa neodlupovala šupka). Mäso vyberieme a šťavu trochu zahustíme múkou, následne povaríme. Mäso naservírujeme na tanier polejeme štavou a pridáme navrch lečo.

1 porcia obsahuje: 15 g bielkovín, 14 g sacharidov , 23 g tuku a 316 kcal.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY