Chudnutie Využite vlastnosti TEKVICE pre chudnutí RECEPTY.

10.02.2014 05:32

Tekvica vám pomôže schudnúť rýchlejšie a pritom bez hladu. Tekvica je ľahko stráviteľná a obsahuje len minimum kalórií. Dužina tekvice obsahuje veľké množstvo vody a jej silné močopudné účinky priaznivo ovplyvňujú obličky a srdce. Vysoký obsah vlákniny je zas dôvodom jej priaznivého pôsobenia na tráviace ústrojenstvo. Dužinu tekvice môžeme rôznymi spôsobmi upravovať na konzumovanie v čerstvom alebo tepelne spracovanom stave. Ponúkame vám jedálny lístok a recepty s tekvicou, pomocou ktorých môžete za 2 týždne schudnúť aj 6 kíl.

Aké sú výhody chudnutia s jedlami z tekvice.

  • Stravovanie s tekvicou je nielen účinný, ale v prvom rade zdravý spôsob, ako sa rýchlo a natrvalo zbaviť prebytočných kilogramov.
  • Tekvica je ľahko stráviteľná a obsahuje len minimum kalórií.
  • Tekvica obsahuje veľa vitamínov - hlavne A, C  a vitamínmi skupiny B.
  • Jedenie tekvice pomáha ľuďom so zhoršenou cirkuláciou krvi, aj s problémovým trávením. Dokonca sa odporúča aj pri ľahkých otravách či poruchách spánku.
  • Pravidelná konzumácia tekvice dokáže už po týždni viditeľne zlepšiť činnosť metabolizmu, narušeného chaotickým a tučným stravovaním.
  • Ak budete poctivo dodržiavať náš diétny jedálny lístok, za dva týždne sa vám podarí zhodiť neuveriteľných šesť až osem kíl bez toho, aby ste hladovali.
  • Ako pri každej inej diéte nepoužívajte žiaden rafinovaný cukor ani prisládzané nápoje, sladké druhy ovocia ako banány či hrozno, ani kvapku alkoholu. Čaj, čierna káva, aj minerálka sú povolené.
  • Posledný pokrm by ste mali zjesť okolo osemnástej hodiny.

Jedálny lístok s jedlami z tekvice.

1. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou

Obed – sýta zeleninová polievka s tekvicou a zemiakmi

Večera – v rúre pečená tekvica s korením

2. deň
Raňajky – ovocná ovsená kaša, tekvica

Obed – zeleninová polievka, tekvicový koláč pripravený z celozrnnej múky

Večera – veľká ovocná misa s jablkami, hruškami a citrusmi

3. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou

Obed – zeleninová polievka, tekvica plnená mäsom a ryžou

Večera – ananásovo-tekvicový šalát s krutónmi

4. deň
Raňajky –smoothie s tekvicovým pyré, banánom, jogurtom, medom a drveným ľadom

Obed – zeleninová polievka, dusená tekvica s čili papričkami

Večera – dusená tekvica so syrom a hríbmi

Recepty na jedlá na chudnutie z tekvice.

Plnená tekvica

počet porcií4

Suroviny

  • menšia biela tekvica alebo cuketa
  • mleté mäso
  • varená ryža
  • vajcia
  • soľ
  • cibuľa
  • mletá paprika
  • olej

Postup

Tekvicu očistíme, rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme semienka, a spodok skrojíme, aby stála rovno. Osolíme, v mise vymiešame mäso, ryžu, vajcia, cibuľu, mletú papriku, soľ a naplníme tekvicu. Plech potrieme olejom, položíme naň vyplnenú tekvicu, znova ju potrieme olejom a pečieme v rúre ¾ hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, šalátom a tatárskou omáčkou.

Plnená tekvica

počet porcií4

Suroviny

  • 1 malá tekvica,1/2 kg mletého mäsa (bôčik)
  • cibuľa
  • cesnak
  • čierne mleté korenie
  • červená paprika
  • vajce
  • soľ
  • 1 suchý celozrnný rožok.

Postup

Tekvicu ošúpeme a s lyžicou vydlabeme. Ostatné suroviny zmiešame s mletým mäsom. Rožok pred zmiešaním namočíme do studenej vody a vytlačíme. Celú mäsovú zmes naplníme do tekvice dáme do pekáča polejeme olejom a pečieme v stredne horúcej asi cca 1. hod.

Tekvicové placky plnené zeleninou

počet porcií4

Suroviny

  • 1 tekvica
  • 2 vajíčka
  • mleté čierne korenie
  • vegeta
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • hladká múka na zahustenie
  • olej
  • syr eidam
  • mrazená zelenina

Postup

Tekvicu nastrúhame, pridáme obe vajcia, okoreníme, pridáme vegetu, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Na oleji upečieme placky. Potom na masle udusíme mrazenú zeleninu. Na tanier poukladáme placky, na ne položíme zeleninu, prikryjeme druhou plackou a posypeme strúhaným syrom.

Falošná hydinová polievka

počet porcií4

Suroviny

  • Vnútornú dužinu z tekvice (semennú časť)
  • 1 dcl oleja
  • väčšia mrkva
  • soľ
  • celé korenie čierne a nové
  • vegeta
  • vajce a hrubá múka na strúhance
  • petržlenová vňať

Postup

Do mierne osolenej vody dáme vnútro s tekvice, pridáme korenie a prikryté pomaly varíme minimálne hodinu. Na oleji popražíme na jemno nastrúhanú mrkvu. Keď sa olej zafarbí do ružova vlejeme do vývaru a krátko povaríme. Do scedeného vývaru zavaríme buď strúhance alebo drobné halušky, dochutíme vegetou a petržlenovou vňaťou. Kto chce môže do polievky pridať i nakrájanú koreňovú zeleninu.

Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou

počet porcií4

Suroviny

  • 2 mrkvy
  • 150g cukiny alebo tekvice
  • 1 zemiak
  • 3 dl vody
  • 1dl mlieka
  • pár kvapiek oleja
  • zelená vňať

Postup

Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

Tekvicová polievka s kuracím mäsom

počet porcií 8

Suroviny

  • 250g tekvice
  • 50g kuracieho mäsa
  • 2 zemiaky
  • 100ml mlieka

Postup

Tekvicu ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a uvarte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte a pridajte mlieko.

Tekvicovo-mrkvová kaša

počet porcií1

Suroviny

  • 70g tekvice
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • pár kvapiek oleja

Postup

Tekvicu nakrájajte na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájajte na malú kúsky. Zemiak očistite a všetko spolu uvarte vo vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte rastlinný olej a premiešajte.

Cuketovo - tekvicová polievka

počet porcií 8

Suroviny

  • 1/2 tekvice
  • 1 malá cuketa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 PL hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kari
  • petržlenová vňať
  • kôpor
  • vegeta
  • bazalka

Postup

Cibuľku najemno pokrájame a spolu s prepasírovaným cesnakom opražíme na oleji. Tekvicu a cukinu si pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Takto pripravenú zeleninu osolíme, pridáme dostatok mletého čierneho korenia. Ďalej pridáme štipku vegety, 2 malé lyžičky kari korenia, petržlenovú vňať a trochu kôpru. Posypeme bazalkou a varíme, kým tekvica a cuketa nie sú mäkké. S trochou vody si rozmiešame múku a pomaly za stáleho miešania prilejeme do polievky. Varíme asi 5 min. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme a môžeme podávať. Na ozdobu použijeme petržlenovú vňať.

Mixovaná zeleninová polievka

počet porcií 6

Suroviny

  • mrkva
  • kaleráb
  • zeler
  • petržlen
  • cibuľa
  • cesnak
  • paradajka
  • paprika
  • tekvica s dužinou
  • soľ
  • vegetu
  • olej
  • hladkú múku
  • mlieko
  • syr

Postup

Zeleninu podľa vlastnej chuti očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej a vegetou dochutenej vode. Potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime do hrnca. Pridáme zásmažku (z trošky oleja, 1 zarovnanej PL hladkej múky), prilejeme mlieko (podľa vlastnej chuti) a keď polievka zovrie môžeme (ale nemusíme) pridať najemno nastrúhaný syr.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY