Chudnutie Využite VLASTNOSTI PAPRIKY pri CHUDNUTÍ.
Keď hľadáte zeleninu, ktorá je vhodná na chudnutie a je pritom chutná, nezabudnite na papriku. V paprike je len veľmi málo proteínov a uhľohydrátov a neobsahuje takmer žiadny tuk, preto má iba 27 kcal/100g. Plody sú zvyčajne červené, zelené alebo žlté, no existujú aj oranžové, purpurové, ba dokonca aj čierne druhy. Obsahuje aj malé množstvo vitamínov skupiny B, vitamínu E a všetkých minerálov, ktoré sa vyskytujú v potrave. Pozornosť si však zaslúžia najmä tieto dva vitamíny:
Provitamín A /betakarotén/
Sladká červená paprika reprezentuje viac ako polovicu dennej spotreby tohto vitamínu u dospelého muža. Okrem betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, poskytuje paprika aj karotenoidy ako lykopén. Tento je veľmi hojne zastúpený aj v paradajkách. Aj keď sa nepremieňa na vitamín A, je to silný antioxidant a chráni proti rakovinovej degenerácii buniek.
Vitamín C
Červená paprika dodáva takmer štyri krát toľko vitamínu C ako citróny a pomaranče. Sto gramov červenej papriky obsahuje viac ako trojnásobok odporúčanej dennej dávky.
Paprika je výbornou potravianou aj kvôli nasledujúcim látkam.
Flavonoidy: sú to silné protizápalové antioxidanty, ktoré chránia obehovú sústavu.
Kapsaicín: táto látka robí papriku štipľavou. V malých dávkach kapsaicín podporuje trávenie, vo vyšších dávkach však dráždi pokožku aj sliznicu.
Vláknina: paprika jej obsahuje asi 2% a tá spolu s kapsaicínom tvoria mierne preháňadlo.
Aké je využitie papriky pri chudnutí a zdravotných problémoch.
Žalúdočné ťažkosti
Paprika je prospešná pre tých, ktorí trpia na dyspepsiu /pokazený žalúdok/, zmierňuje zápal a podporuje tvorbu tráviacich štiav, čím sa zrýchľuje celý proces.
Zápcha
Paprika je mierne preháňadlo a pôsobí proti plynatosti.
Cukrovka a obezita
Diabetici znášajú papriku dobre, pretože obsahuje veľmi málo uhľohydrátov. Kaloricky je vhodná aj pri diétach pre obéznych.
Prevencia rakoviny tráviacej sústavy
Pravidelná konzumácia papriky pre jej neobyčajné bohatstvo antioxidačných vitamínov A a C, ktoré chránia bunky pred mutagénnym účinkom karcinogénov, prispieva k prevencii rakoviny, najmä tráviacich orgánov - žalúdka a hrubého čreva.
Surová paprika
Keď je paprika mladá a jemná, môže sa jesť surová, napríklad s chlebom alebo v šalátoch. V takom prípade ju treba natenko nakrájať a dobre požuť.
Tepelne upravená paprika
Najzdravší spôsob prípravy papriky je upečenie v rúre. Vyprážaná je ťažšie stráviteľná pre olej, ktorým nasiakne. Existuje množstvo rôznych receptov, najmä na omáčky a "pisto" - španielske varené jedlo z papriky, paradajok, cukiet a inej zeleniny.
Mletá paprika
Je to prášková červená sušená paprika a môže byť sladká alebo mierne pikantná. Má hojnosť provitamínu A a dáva omáčkam, zemiakom, ryži a rôznym iným jedlám príťažlivú červenú farbu.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)