Chudnutie VYSOKÝ CHOLESTEROL prináša nesprávne stravovanie, ako to zmeniť.
Je dokázaná bezprostredná súvislosť medzi telesnou hmotnosťou a množstvom cholesterolu v organizme.
Na znižovanie cholesterolu je vhodná diéta, pri ktorej dve tretiny prijímanej potravy obsahuje ovocie, zelenina a výrobky z obilnín. Iba jednu tretinu kalórií by ste mali získavať z mäsa a mliečnych výrobkov, ktoré často obsahujú príliš mnoho tukov.
Zvýšená hladina cholesterolu je síce hlavným rizikovým faktorom pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale existujú aj ďalšie významné faktory, akými sú napr. nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu a ďalšie.
Na výšku cholesterolu v krvi vplývajú tri zložky stravy:
§ Nasýtené tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi
§ Nenasýtené tuky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi
§ Rastlinné tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi menej ako nasýtené tuky
Čo by ste mali urobiť, keď si chcete upraviť cholesterol.
§ zdravo sa stravujte,
§ keďže nadbytočné kilá zaťažujú organizmus, odporúča sa zbaviť sa ich, či už úpravou stravovacieho režimu, pohybom alebo diétou,
§ obmedzte fajčenie, najlepšie je však prestať fajčiť, pozor na pasívne fajčenie,
§ pravidelne sa venujte nejakej pohybovej aktivite najmenej 30 minút aspoň 3 krát do týždňa, veľmi pomôžu obyčajné prechádzky, najlepšie v parku alebo v lese,
§ alkohol konzumujte s mierou,
§ sledujte si svoj krvný tlak,
§ zbytočne sa nestresujte, stresovým situáciám sa vyhýbajte, stres môžete odbúrať návštevou prírody, pohybom, venovaním sa svojím koníčkom alebo tvorivej činnosti,
Ako sa začať stravovať pri chudnutí a znižovaní cholesterolu.
§ Okrem nenasýtených mastných kyselín majú priaznivý účinok na tukové látky v krvi aj iné látky: napr. vláknina (nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnných výrobkoch, hubách atď.) a rastlinné steroly a stanoly (látky vyskytujúce sa v rastlinách a majú štruktúru molekuly podobnú ako cholesterol). Tieto látky pôsobia v tráviacom trakte, kde znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy.
§ Na zvýšenie ich príjmu sa rastlinné steroly pridávajú do niektorých rastlinných nátierok, pretože sa hojne konzumujú.
§ V posledných rokoch sa odporúčania k príjmu tukov v strave neustále spresňujú. Okrem zníženia celkového príjmu tukov sa kvantita v súčasnosti nahrádza kvalitou: odporúča sa znižovať príjem živočíšnych (nasýtených) tukov a súčasne zvyšovať príjem mono- a polynenasýtených tukov pri zachovaní energetickej rovnováhy. Vybrať si správny druh tuku je dôležitejšie ako znížiť celkový príjem tukov.
§ Zloženie rastlinných tukov v súčasnosti vychádza z najnovších vedeckých poznatkov o vzťahoch stravy a srdcovocievnych chorôb: majú znížený obsah nasýtených mastných kyselín, zvýšený obsah nenasýtených mastných kyselín (s optimálnym množstvom n-6 aj n-3 mastných kyselín), nevýznamný obsah trans-mastných kyselín.
§ Do jedálneho lístka zaraďte fazuľu. V strukovinách sa nachádza vláknina rozpustná vo vode – pektín, ktorá na molekulách cholesterolu vytvára obal a tak urýchľuje vylučovanie cholesterolu skôr, ako stihne poškodiť organizmus.
Z akých potravín by sa mala skladať vaša strava na chudnutie a zníženie cholesterolu.
• tmavé celozrnné pečivo alebo chlieb (zdroj vlákniny)
• kvalitné rastlinné nátierky – so zvýšeným obsahom nenasýtených mastných kyselín (najmä n-3), vitamínov, rastlinných sterolov a pod.
• rastlinné oleje – repkový, slnečnicový, olivový; hlavne v studenej kuchyni (zdroj •všetkých druhov nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E)
• mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, kyslomliečne výrobky (dôležitý zdroj vápnika a plnohodnotných bielkovín)
• netučné mäso (prevažne z mladých zvierat) – zdroj plnohodnotných bielkovín
• ryby (zdroj n-3 mastných kyselín)
• strukoviny, cestoviny, ryža, zemiaky (zdroje komplexných sacharidov, vlákniny, rastlinných bielkovín)
• ovocie, zelenina, najlepšie v surovom stave – 5-6-krát denne (zdroj vlákniny, vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok)
• orechy (zdroj polynenasýtených mastných kyselín)
Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE,
ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť,
aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.
Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)