Chudnutie VYNECHAJTE OBED a nedokážete schudnúť.
Pizza, placka, hamburger sú jedlá, ktoré obsahujú priveľa tuku, uhľohydrátov a cukru. Pankreas produkuje nedostatok inzulínu, a to spôsobuje nutkavý pocit hladu. Aby ste tomu zabránili, mali by ste počas dňa jesť celozrnné produkty. Tie udržiavajú hladinu cukru v krvi stabilnú a zásobujú telo sýtiacimi balastnými látkami, ktoré okrem iného pozitívne ovplyvňujú aj látkovú výmenu.
V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením. Ticho priberáte.
Musíte zmeniť aj svoj prístup k obedu. Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou.
Vypúšťať obed, ako to často robia priveľmi zamestnaní ľudia, je chybou. Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Vás organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa.
Ako vynechanie obeda ovplyvňuje vaše chúťky a chudnutie.
- Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
- hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
- organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
- ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
- vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburgeri, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
- Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
- priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,
- na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
- opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
- takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskoro večerným alebo i nočným prejedaním sa.
- Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
- Príčinou tohto procesu je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.
- Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.
Obed je povinnosťou voči vášmu telu a chudnutiu.
Naučte sa za žiadnych okolností nevynechávať obed a nahrádzať ho neustálym zobkaním niečoho drobného, ale zato poriadne kalorického. Je pravdou, že na krátky čas tým žalúdok oklamete, ale zároveň sa postaráte o zbytočne vysoký príjem kalórií a hlad si vás za nejaký čas tak či tak nájde.
Ďalším chybným, ale zato častým variantom je obed doslovne zhltnúť v behu. Stane sa to, že žalúdok je z takto zjedeného jedla v šoku a nevie si s ním dať rady, teda stráviť ho. A vy máte preto obvykle pocit veľkej ťažoby a tým pádom pokles nálady, energie a pracovného nasadenia. Nehovoriac o dlhodobom poškodzovaní vášho zdravia.
Ako oklamať hlad počas dňa.
Možno to poznáte, niekedy je človek taký maškrtný, že by len jedol a jedol. Ak však túžite po štíhlej postave a nepodľahnutiu chuti mnohých dobrôt, máme pre vás niekoľko tipov, ako zvládnuť hlad a pritom nebyť hladným.
- Žalúdok dokonale oklamete napríklad pektínom. Je to prírodná látka, ktorá je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Obsahujú ju predovšetkým jablká a mrkva. Dôležité je pri tom piť dostatok nízko kalorických nápojov.
- Čaj je známy ako jeden z najlepších tlmičov chuti. Šálka teplého čaju 15 minút pred jedlom zaplní žalúdok a stlmí aktuálny pocit hladu. Podobne môže pôsobiť aj voda, ochutená citrónovou šťavou.
- Vieme si predstaviť, že ostro korenené a pikantné jedlá nie sú pochúťkou pre všetkých, ale pravdou je, že kto obľubuje napríklad čili papričky, rýchlejšie sa nasýti, lebo pri takomto jedle sa otupia receptory chuti. Pocit hladu tak príde s oneskorením aj niekoľkých hodín.
- Akupresúra je taktiež výborným pomocníkom pri zvládaní hladu. Stačí, ak zatlačíte prostredníkom na 20 – 30 sekúnd na malú priehlbinu medzi nosom a vrchnou perou a efekt by mal prísť okamžite.
- Možno sa zasmejete, ale aj také obyčajné žuvačky bez cukru dokážu aspoň krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Žuvanie zároveň zlepšuje náladu a odbúrava stres a napätie.
- Úžasným bojovníkom s pocitom hladu je paradajková šťava, ktorá nemá takmer žiaden tuk a iba 17 kcal na 100g.
- Zelená zelenina (listové šaláty, brokolica, kapusta,...) je špecifická tým, že má málo kalórií, má veľký objem a je bohatá na vlákninu, ktorá vyvoláva pocit plného žalúdka. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času a energie, takže sa zbavíte aj niekoľkých prebytočných kalórií.
- Cukor, ak už ho musíte prijať, nenahradzujte umelými sladidlami, viaceré výskumy potvrdili, že chemické sladidlá stimulujú apetít.
- Pomalé jedenie nie je výmysel našich rodičov ako nás zdržať pri stole. Ak doprajete žalúdku dosť času a jedlo do neho nenahádžete, prekvapí vás svojou pohodlnosťou. Trvá mu asi 20 minút, kým oznámi vášmu mozgu, že ste sa práve najedli. Čím teda pomalšie žujete a jete, tým lepšie.
Zopár vhodných jedál na obed.
Vybrať by ste si radšej mali veľké zeleninové šaláty s kuracím mäsom a jogurtom, zapekanú zeleninu, chudé mäso, grilovanú zeleninu, celozrnnú bagetu a pod. Pravdaže, čo si prichystáte doma, bude iste najchutnejšie, a preto si skúste nabudúce čosi lahodné ukuchtiť sama. Tu je zopár príkladov:
Zeleninová ryža s tuniakom
Suroviny: 2 šálky ryže natural, ľubovoľná mrazená zelenina (hrášok, brokolica, hríby, kukurica, karotka...), olivový olej, 1 paprika, konzerva tuniaka vo vode, petržlenová vňať, trocha strúhaného syru.
Postup: Ryžu natural uvarte podľa návodu v dostatočnom množstve vody. Do hlbokej panvice nalejte trochu olivového oleja, pridajte mrazenú zeleninu, zalejte troškou vody a duste prikryté. Nakrájajte papriku na kocky, pridajte k skoro hotovej zeleninovej zmesi, zamiešajte, ochuťte provensálskym korením alebo petržlenovou vňaťou. Ryžu sceďte, zmiešajte so zeleninou a posypte syrom.
Celozrnná bageta s vajíčkom
Suroviny: 1 celozrnná bageta, 1 vajce uvarené natvrdo, syr žervé, uhorka, šalát.
Postup: Bagetu pozdĺžne prekrojte, natrite ju syrom žervé a obložte šalátom. Vajíčko nakrájajte na plátky, položte na bagetu, obložte očistenou a na plátky nakrájanou uhorkou a priklopte druhou polovicou bagety.
Ovocný šalát so škoricou
Suroviny: polovica ananásu, 1 hruška, 1 pomaranč, 1 kiwi, škorica, med, citrónová šťava z polovice citrónu.
Postup: Ananás očistite, nakrájajte na kolieska a na kocky. Hrušku a kiwi narežte na kocky, pomaranč ošúpte, rozoberte na mesiačiky a nakrájajte. Ovocie zmiešajte v mise. Citrónovú šťavu, lyžičku medu a troška škorice vymiešajte a zmesou polejte ovocie.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)