Chudnutie Výber VHODNÝCH POTRAVÍN v OBCHODE je prvým krokom k CHUDNUTIU.
Chudnutie je niekedy tŕnistou cestou za peknou postavou. Aby ste sa nemuseli viackrát za rok pokúšať schudnúť, mali by ste si zvoliť zmysluplný postup. Prvým krokom pre zdravé stravovanie je už výber vhodných potravín, mali by ste sa naučiť stravovať zdravo a pravidelne. Zostavte si výživovo hodnotný a kaloricko úmerný jedálny lístok. Výber potravín v obchode je vaším prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať zvýšenú pozornosť.
Nenakupujte s prázdnym žalúdkom.
Obchody sú plné nezdravých a kalorických lákadiel – sladkosti, keksíky, mliečne produkty,... Často je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej dodávke energie. Lepšie urobíte, keď sa pred nákupom najete a takto skôr odoláte rôznym lákaldám.
Výber ovocia a zeleniny
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to nie je najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované obsahujú veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina).
Výber chleba, cestovín a ryže
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.
Výber mäsa, hydiny a rýb
Najzdravšou voľbou je ryba. Olejové ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený. Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.
Výber mliečnych výrobkov
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)