Chudnutie VITAMÍNOVÁ DIÉTA - schudnete aj 3 kg za týždeň a detoxikujete telo.
Vitamíny sú pre ľudský organizmus nepostrádateľné. Diéty na chudnutie bez vitamínov môžu spôsobiť až katastrofálne zdravotné problémy.
V ľudskom organizme plnia vitamíny úlohu katalyzátorov biochemických reakcií.
Dôvodom neúspechu mnohých diét spočíva aj v nedostatku vitamínov v strave. Telo na nedostatok vitamínov môže reagovať záchvatmi hladu, žiada si doplnenie živín nástojčivejšie, ako keby ste žiadnu diétu nedržali.
Vitamíny sa podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov.
Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách nevyhnutne potrebuje na svoju existenciu, nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju získavať zo stravy.
Vitamíny vám pomôžu zlepšiť zdravie i zbaviť sa tukových zásob.
K úbytku hmotnosti prispieva najmä vitamín C, ktorý je spomedzi všetkých vitamínov v boji proti nadváhe, najúčinnejší. Pomáha produkovať stresový hormón noradrenalín, ktorý tuk premieňa na energiu.
Krátkodobá vitamínová diéta je vhodný diétny program na chudnutie a očistenie organizmu od toxínov, určite ju však nedržte dlhšie sko týždeň.
Vitamínová diéta je diétou založenou na ovocí a zelenine.
Účinky jednotlivých druhov vitamínov na organizmus človeka.
Vitamín A – je rozpustný v tukoch, zaháňa únavu a ochráni vás pred infekciami. Nájdete ho v špenáte, mrkve, kapuste, masle aj vo vaječnom žĺtku.
Vitamíny skupiny B – obmedzujú stres a prejedanie, pozitívne ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy, podporujú metabolizmus. Organizmu ich dodáte zo strukovín, z kvasníc, ovsených vločiek, zo zeleniny, z mliečnych a celozrnných výrobkov.
Vitamín C – zabraňuje ukladaniu tukov v tele a útočí na tukové zásoby, posilňuje imunitu a je dôležitým antioxidantom. Nachádza sa napríklad v citrusových plodoch, paprike, šípkach a kyslej kapuste.
Vitamín D – podporuje vstrebávanie vápnika, ktorý je účinným tukožrútom. Zdrojom tohto vitamínu je makrela, tuniak, vaječný žĺtok, mlieko a maslo.
Vitamín E – účinný antioxidant, ktorý chráni bunky a pozitívne ovplyvňuje proces trávenia a metabolizmus. Doprajte si ho v podobe listovej zeleniny, orechov, rastlinných olejov a celozrnných výrobkov.
Príklad dennej stravy pri chudnutí s dostatkom zoštíhľujúcich vitamínov.
Raňajky:
30 g müsli, 1 PL pšeničných klíčkov, 1 ČL slnečnicových semienok, 50 g čerstvého ananásu, 50 g hrozna, 1 jogurt
Desiata:
pohár pomarančovej šťavy, jogurt pomiešaný s 1 PL droždia
Obed:
papriková panvica s celozrnnou ryžou a grilovanými kuracími prsičkami
Olovrant:
200 g hrozna
Večera:
plátok celozrnného chleba so syrom, 1 vajíčko, 1 pohár paradajkovej šťavy
Príklad jedálneho lístka vitamínovej diéty.
1. deň
Raňajky: celozrnná žemľa s trochou rastlinného tuku, pažítka, jedna paprika
Desiata: 200 ml mrkvovej šťavy
Obed: šalát z ryže natural, vareného cícera, uhorky, duseného špenátu a tofu
Olovrant: nízkotučný ovocný jogurt
Večera: zeleninová polievka s bezvaječnou cestovinou
Vypite aspoň dva litre šípkového alebo zeleného čaju bez cukru.
2.deň
Raňajky: polovica grapefruitu nakrájaná na kocky, lyžica ovsených vločiek, nízkotučný biely jogurt, lyžička medu
Desiata: polovica grapefruitu, jedna celozrnná sušienka
Obed: grilovaný kúsok tuniaka alebo makrely, jeden zemiak varený v šupke, listový šalát
Olovrant: jedna mrkva a jeden malý kaleráb
Večera: dve varené vajíčka, jedna celozrnná hrianka, paradajka
Vypite aspoň dva decilitre čerstvej zeleninovej šťavy, dva litre čistej vody alebo nesladeného bylinkového čaju.
3.deň
Raňajky: krajec tmavého chleba s dvomi lyžicami cottage cheese, pomaranč
Desiata: nízkotučný jogurt
Obed: hustá paradajková polievka, celozrnná hrianka
Olovrant: menšia miska šalátu z čerstvej zeleniny, 30 gramov nízkotučného tvrdého syra
Večera: pečená tekvica, dressing z nízkotučného bieleho jogurtu a byliniek
Vypite aspoň dva decilitre stopercentnej pomarančovej alebo jablkovej šťavy – tú vypite dopoludnia, najneskôr hodinu pred obedom, okrem toho dva litre zeleného alebo ibištekového čaju bez cukru.
Každé ráno po prebudení vypite jednu rozpustenú tabletku šumivého vitamínu C alebo šálku vlažnej vody so šťavou z polovice citróna. Povzbudíte svoje trávenie a pripravíte ho na nový deň.
Ovocie a zeleninu si nepripravujte dlhým dusením alebo varením, najviac vitamínov z nich vaše telo dostane v čerstvej podobe.
Obmedzte vyprážanie a pri príprave jedál používajte aspoň o tretinu menej tuku. Sústreďte sa skôr na sezónne a domáce plody, dlhý transport ovociu ani zelenine veľmi neprospieva.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


