Chudnutie VHODNÉ KORENINY vám pomôžu schudnúť.
Využite vhodné koreniny pri chudnutí i riešení zdravotných problémov.
- Koreniny majú pozitívne účinky pri liečbe mnohých ochorení a ťažkostí,.
- Koreniny podporujú trávenie (zázvor, koriander, bazalka, fenikel, majorán, zeler, paprika, horčica, čierne korenie).
- Koreniny znižujú krvný tlak a pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém ( cesnak, chmeľ),
- Koreniny účinkujú proti poteniu ( šalvia, yzop, zázvor).
- Koreniny podporujú vylučovaniu nadbytočnej vody z organizmu (chmeľ, petržlen, muškátový orech).
- Koreniny pôsobia dezodoračne (tymián, materina dúška, nové korenie, klinček).
- Koreniny pôsobia proti únave (žerucha, potočnica, rebríček, pôsobia proti podráždeniu (chmeľ, kôpor) aj ako afrodiziaká (zelerová a petržlenová vňať, mäta pieporná, vanilka, saturejka)
- Koreniny pôsobia ako spaľovače tukov (čili, kajenská papriky, škorica) Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, harmonizuje hladinu cukru v krvi, stimuluje metabolizmus a tým zvyšuje straty tuku. Nielen pozitívne vplýva na náš metabolizmus, zrýchľuje trávenie ale aj zlepšuje spaľovanie kalórií.
- Veľmi dobrým pomocníkom je aj zázvorový čaj, ktorý okrem spaľovania kalórií výborne zaberá aj pri prechladnutí a chrípke.
- Škorica je jednou z najúčinnejších látok, antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti celulitíde. Je osvedčeným prostriedkom – pozitívne stimuluje krvný obeh, podporuje odbúravanie tukov. Výrobky zo škoricovej živice zahrievajú pokožku a rozprúdia mikrocirkuláciu. Má hrejivé účinky, zmierňuje zahlienenie pľúc i nádchu.
- Čili (chilli) podobne ako škorica bojuje proti tvorbe celulitídy. Pikantná chuť nielen rozprúdi metabolizmus v tele, jeho povrchové nanesenie povzbudzuje mikrocirkuláciu v pokožke
KORENINY ako prirodzené spaľovače tukov.
- Ako efektívne spaľovače sa najviac osvedčili čierne korenie, chilli papričky, kurkuma, ďumbier, koriander a kmín. Ale aj iné druhy sú zdraviu prospešné, stačí si vybrať, ktorá korenina vám najlepšie chutí.
- Popri zlepšení metabolizmu má prídavok korenia do stravy aj ďalšie, zdraviu prospešné účinky. Korenie v primeranom množstve jedlá vynikajúco dochutí a napomôže aj chudnutiu.
- Najnovšie štúdie dokázali, že korenia podporujú odbúravanie tukov a obmedzujú ich ukladanie v tele. Koreniny zlepšujú stav srdcovo-cievneho systému, kontrolujú hladinu cukru v krvi, dokážu znížiť vysoký krvný tlak a majú tiež preventívne účinky pred niektorými druhmi rakoviny. Dajte si však pozor a neprekoreňujte. Koreniny môžu totiž pri požití väčšieho množstva vyvolať nepríjemné podráždenie.
- Karí korenie je výborné pri chudnutí. Väčšina z nás pozná karí ako korenie v prášku, ktoré dostať v každom obchode. Karí je koreniaca zmes, ktorou sa dochucujú jedlá v Indii a okolitých ázijských štátoch omáčky. Táto zmes máva rozličné zloženie podľa miestnych zvyklostí a jej štipľavosť sa pohybuje od minimálnej po poriadne ostrú. Najčastejšie sa pripravuje zo kurkumy, čierneho korenia, chilli, kardamonu, koriandru, ďumbiera, či škorice. Ak vám karí korenie v pokrmoch nechutí, skúste to so samotným čiernym korením, koriandrom, kmínom, ďumbierom a cibuľou.
I keď koreniny pomáhajú našej tráviacej sústave v jej náročnej úlohe a znižujú celkový príjem kalórií, nemôžete ich jesť v nadmerných množstvách a pri chudnutí sa spoliehať len na ich účinky. Ak chcete schudnúť natrvalo a zdravo, nezabúdajte, že nezastupiteľnú úlohu tu zohráva celková zmena vášho stravovania a aj telesný pohyb.
Ponúkam vám zopár rád, ako používať jednotlivé druhy korenín. Pri ich používaní napr. namiesto sladidiel, či pri dosoľovaní jedál, vytvoríte si vhodný priestor na udržanie či zníženie vašej váhy. Samozrejme používanie vhodných korenín nie je to jediné, čo musíte zmeniť vo svojom stravovaní. Kvôli lepšiemu prehľadu osobitne uvádzam, aké korenie môže prichádzať do úvahy na prípravu určitých pokrmov, resp. do akých pokrmov možno použiť jednotlivé koreniny. Samozrejme, vymenované koreniny možno doplniť podľa osobných skúseností a chuti, prípadne niektoré korenie možno aj vynechať. Prízvukujem, že pri miešaní treba myslieť na to, aby koreniny boli harmonické a neodstránila sa charakteristická vyžadovaná chuť jedla. Čerstvé rastliny používajte nadrobno pokrájané, suché korenie jemne roztlčené alebo rozomleté, lebo len takto sa dokonale uplatní ich aróma.
Koreniny na prípravu mäsa
Baranina |
palina dračia, majorán, červená paprika, čierne korenie, nové korenie, kôpor, saturejka, cesnak, rasca, šalvia, cibuľa, petržlenová vňať, trebuľka, zmes korenia chilli a karí korenie |
Bravčovina |
cesnak, rasca, bobkový list, majorán, červená paprika, čierne korenie, rozmarín, šalvia, materina dúška, cibuľa, ligurček, karí korenie |
Divina |
palina dračia, bobkový list, kapary, čierne korenie, klinčeky, nové korenie, rozmarín, materina dúška, borievky, brusnice |
Grilované |
majorán, rozmarín, materina dúška, pamajorán, muškátový orech, čierne a biele korenie, cesnak, cibuľa, paprika, chilli, kajenská paprika, karí korenie, grilové korenie Barbecue |
Hovädzina |
kôpor, cesnak, rasca, ligurček, bobkový list, majorán, pamajorán, červená paprika, čierne korenie, petržlenová vňať, rozmarín, borievka, cibuľa, zmes, korenia chilli a karí korenie |
Mäso z hydiny |
saturejka, palina dračia, palina obyčajná, rasca, majorán, paprika, čierne korenie, zeler, rozmarín, materina dúška, cibuľa, karí korenie |
Rybacina |
bazalka, saturejka, kôpor, palina obyčajná, palina dračia, trebuľka, ligurček, bobkový list, paprika, čierne korenie, zeler, materina dúška, cibuľa |
Teľacina |
bazalka, majorán, muškátový orech, červená paprika, petržlenová vňať, čierne korenie, rozmarín, šalvia, zeler, cibuľa, kapary, karí korenie |
Koreniny do polievok
Bažantová, jarabicová |
čierne korenie, nové korenie, cibuľa |
Boršč |
čierne korenie, cibuľa, petržlen, bobkový list, cesnak, citrón |
Drobková |
čierne korenie, petržlen a petržlenová vňať, červená paprika, cibuľa, cesnak, citrón |
Držková |
červená paprika, majorán, cesnak, mleté čierne korenie |
Fazuľová |
bobkový list, červená paprika, cibuľa, palina dračia |
Gulášová |
cibuľa, rasca, červená paprika, čierne korenie, zelená paprika, petržlenová vňať |
Hubová |
petržlen a petržlenová vňať, mleté čierne korenie, cibuľa, červená paprika |
Kelová |
petržlenová vňať, mleté čierne korenie, červená paprika, kôpor, cesnak |
Korheľská |
cibuľa, cesnak, kôpor, červená paprika, čierne korenie, rasca, bobkový list, majorán, bazalka |
Mäsová (bujón) |
cesnak, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, čierne korenie, červená paprika, zelená paprika, šafran, ďumbier, muškátový orech, paštrnák |
Mozočková |
červená paprika, muškátový kvet, petržlenová vňať, cibuľa, čierne korenie |
Novodobá |
červená paprika, cibuľa, cesnak, čierne korenie, muškátový orech, šafran, ďumbier |
Ovocná |
škorica, klinčeky, citrón, pomarančová šupka, vanilka, rebarbora |
Polievka s pečeňovým pretlakom |
čierne korenie, cibuľa, cesnak, červená paprika, muškátový orech |
Pľúcková |
čierne korenie, bobkový list, červená paprika, petržlenová vňať, cibuľa, citrón |
Ragú |
čierne korenie, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, huby, citrón, paštrnák |
Rajčiaková |
cibuľa, bobkový list, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, zeler |
Rybacia |
bobkový list, čierne korenie, červená paprika, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, klinčeky, šafran, cesnak, citrón |
Ryžová |
čierne korenie, petržlenová vňať, červená paprika. Vajcová: cibuľa, bobkový list, čierne korenie, rasca, červená paprika |
Vínová |
škorica, citrón, klinčeky |
Zapražená |
petržlenová vňať, paprika, citrón, paštrnák |
Zeleninová |
petržlen, petržlenová vňať, cibuľa, zeler, čierne korenie, červená paprika, paštrnák |
Zemiaková |
petržlenová vňať, zelerová vňať, červená paprika, cibuľa, majorán, bobkový list |
Polievka z hovädzieho chvosta |
čierne korenie, majorán, materina dúška, petržlenová vňať, zeler, cibuľa, nové korenie, ďumbier, muškátový orech |
Polievka z teľacej alebo baranej hlavy |
palina dračia, čierne korenie, huby, cibuľa, saturejka, rasca |
Koreniny do šalátov
Cviklový |
rasca, chren, saturejka, medovka, kapary |
Kapustový |
rasca |
Miešaný |
zelená cibuľka, čierne korenie, citrón, horčica, pažítka, cesnak, bazalka, palina dračia, baklažán |
Rajčiakový |
pažítka, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, bazalka, citrón |
Reďkovkový |
rasca, pažítka, citrón, čierne korenie, Uhorkový: kôpor, petržlenová vňať, citrónová šťava, čierne korenie, paprika, cesnak |
Zemiakový |
cibuľa, čierne korenie, zeler, petržlenová vňať, yzop, palina dračia |
Zo strukovej fazuľky |
palina dračia, saturejka, medovka |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)