Chudnutie VAJCIA môžete zaradiť do svojho JEDÁLNEHO LÍSTKA na CHUDNUTIE, sú výživné.
VAJCIA sú jednou z potravín, o ktorej sa taktiež vedú polemiky o ich vhodnosti pri chudnutí. Nebojte sa ich konzumovať pri svojej diéte na chudnutie, sú obrovským zdrojom živín a telu prospešných látok, takže určite podporia vašu snahu schudnúť. Avšak aj u vajec platí, všetko s mierou. Obrovskou výhodou vajec je aj množstvo spôsobov ich použitia v stravovaní. Odborníci na výživu a stravovanie tvrdia, že vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál a odporúčajú každý deň aspoň jedno zjesť. Vedci zistili, že napriek tomu, že vajcia majú nízky obsah kalórii, sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínu D, B12, selénu a cholínu. Slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok.
Zloženie vajec a ich vplyv na chudnutie a zdravie.
- Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín. Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.
- Zastúpenie tukov v žĺtku vajíčka je vhodné, pretože obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú. Nenasýtené tuky v ňom navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj riziko tvorby krvných zrazenín. Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.
- Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.
- Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.
- Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou. Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.
- K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať.
- Cholesterol zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou. Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.
O kvalite vajca nerozhoduje farba škrupiny, či je biela alebo hnedá.
Samozrejme, tak ako s ničím, ani s jedením vajíčok to netreba preháňať. Odporúčajú sa dve až tri vajcia týždenne. Špeciálny dôraz však treba klásť skôr na celkové zníženie prísunu živočíšnych tukov. Týka sa to, samozrejme, aj prípravy vajíčok vo forme obľúbenej kombinácie so slaninou a inou údeninou. Ak však človek je dostatočne pestrú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé mäso, pravidelná konzumácia vajíčok by nemala predstavovať problém.
Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované. Skladovať ich možno 28 dní od znášky pri teplote 6 – 18 stupňov Celzia.
Ako to je s cholesterolom a vajcami.
Hladinu cholesterolu v krvi neovplyvňuje ani tak obsah samotného cholesterolu v prijatej potrave, ale predovšetkým nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín a tzv. transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v lacných margarínoch, pokrmoch pripravených fritovaním, v hotových jedlách a podobne. Ak z potravy úplne vylúčime prísun cholesterolu, vlastnú tvorbu a odbúravanie cholesterolu v našom tele tým vôbec neovplyvníme – a tá je pre jeho hladinu rozhodujúca. Kedysi bolo vajíčko v rámci nízkocholesterolovej diéty prakticky takmer zakázané. Zistilo sa však, že cholesterol sa môže v krvi dokonca znižovať tzv. mechanikou spätnej väzby. To znamená, ak má telo veľký prísun cholesterolu z potravy, jeho tvorba organizmom sa zablokuje. Vajíčko navyše neobsahuje nijaké nasýtené tuky, nijaké nebezpečné transformy mastných kyselín, naopak vajce obsahuje lecitín znižujúci cholesterol a viacero vitamínov. Na trhu sú dokonca aj Omega vajcia, ktorých výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, nosnice sú totiž kŕmené surovinami bohatými na tieto zložky. Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým morské ryby, tých však jeme málo. Sú to pre život nevyhnutné mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Zatiaľ kým v bežnom vajíčku je 20 mg omega-3, v Omega vajci je týchto prospešných kyselín o 100 mg viac. Pritom z hľadiska energie i obsahu celkového tuku sú na tom rovnako. Podobne jestvujú aj vajíčka so zvýšeným obsahom selénu, ktorý je zas účinnou zbraňou proti rakovine.
Pri alergii na vajcia opatrne pri ich konzumácii
V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)


