Chudnutie Už pred sviatkami si zistite PRÍČINY svojej NADVÁHY.
Všeobecne nadváha vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. Samozrejme existujú určité obdobia, ktoré sú pre rozvoj nadváhy veľmi významné – u žien hlavne obdobie tehotenstva a obdobie po ňom, ďalej obdobie prechodu, u dievčat obdobie dospievania. Významnou príčinou sú opakujúce sa stresové situácie a obdobie, kedy sa znižuje pohybová aktivita – nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné či pracovné problémy, ukončenie športovej činnosti, odchod do dôchodku a pod.
Ako zistíte, že máte nadváhu.
Najjednoduchším spôsobom je výpočet tzv. body mass indexu, známeho pod skratkou BMI. Vypočíta sa ako podiel hmotnosti v kg a výšky v m2 (napr. 70 kg : 1,7 m2 = 24,2). Normálna hmotnosť je keď BMI máte od 18,5 do 24, za nadváhu sa považujú hodnoty od 25 do 30. Ak Vám BMI vyšiel viac ako 30, trpíte obezitou a mali by ste čo najskôr navštíviť odborníka na stravovanie. Treba si uvedomiť, že obezita predstavuje vážny zdravotný problém, lebo sa spája s rizikom vzniku cukrovky, vysokej hladiny krvných tukov, srdcových a cievnych ochorení a v dôsledku toho skracuje ľudský život.
Aké sú príčiny vašej nadváhy, prečo ju máte práve Vy.
- Základnou príčinou je nepomer medzi príjmom a výdajom energie - kalórií.
O nepomer medzi príjmom s výdajom energie ide vo všetkých prípadoch a môže byť spôsobený:
nadmerným príjmom energie – hlavne zvýšeným prívodom tukov. Tie majú dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.
nedostatočným výdajom energie, ktorý je daný väčšinou nedostatkom pohybovej aktivity a sedavým spôsobom života. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a pokiaľ ho na tento účel skoro vôbec nepoužívame (sedavý spôsob života, doprava autom, nevykonávanie žiadneho športu), svalovina začne ochabovať a naopak začnú pribúdať tukové bunky. Z toho pramení množstvo problémov – znížená výkonnosť a fyzická kondícia, väčšia únava, bolesti krížov atď.
- Genetické dispozície.
Minimálne z 50 % je obezita podmienená geneticky. Pokiaľ sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu obezity u ich potomka je 80 %. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.
- Hormonálne vplyvy.
Jedná sa predovšetkým o zníženú funkciu štítnej žľazy (hypotyreóza) a zvýšenú hladinu hormónov kôry nadľadvín (Cushingov syndrom).
- Metabolické vplyvy.
Energetické nároky organizmu určuje jeho telesná hmotnosť, pohlavie, vek a stupeň fyzickej aktivity. Existujú však rôzne individuálne, prevažne geneticky kódované faktory (výška základného metabolizmu), ktoré energetickú rovnováhu ovplyvňujú. Obezita sa tak môže objaviť aj u osoby, ktorá nekonzumuje viac než ostatní ľudia. Pravdepodobne sa ale menej pohybuje a vzhľadom k vrodeným dispozíciám si musí dávať väčší pozor na skladbu konzumovaných jedál.
- Lieky.
Niektoré lieky môžu zvyšovať chuť k jedlu a tak prispievať k vzniku nadváhy. Jedná sa hlavne o antidepresíva a hormonálne liečivá.
- Psychologické faktory a stravovacie návyky.
U obéznych osôb je príjem potravy zvýšený v závislosti od vonkajších signálov a emočných situácii (depresia, frustrácia, reakcia na osamelosť, napätie, stres, dlhá chvíľa). Telesná hmotnosť závisí do značnej miery od stravovacích návykov. Výchovou v rodine človek získa nevhodné stravovacie návyky a vďaka nim potom bojuje s nadbytočnými kilami.
Príčiny prejedania sa a priberania.
- nezvládnutý stres
- nuda
- depresia
- nezvládnuté chute
- závislosť ba jedle
- sladkosti, čokoláda, cukor, kofeín sa môžu stať návykovými látkami.
Vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus.
Samozrejme potom je veľmi ťažké tento stav zmeniť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel svalovej hmoty, čo je cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.
Ako môžeme spomalený metabolizmus správne naštartovať a prinútiť ho, aby správne fungoval a spaľoval zjedené kalórie.
- Začnite jesť pravidelne 5 - 6krát denne.
- Vyberajte si hlavne jedlá s tzv. nízkou denzitou, to znamená jedlo s väčším objemom a menšou kalorickou hodnotou na 100g potraviny.
- Obmedzte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nevhodných sacharidov s vysokým glykemickým indexom.
- Doprajte si väčšie porcie (zároveň však dodržte predchádzajúce zásady) ako ste zvyknutý.
- Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia aspoň po dobu 30 minút. Môže to byť aj rýchla chôdza.
- Zvýšte obsah živín vo Vašej strave.
Ako začať chudnúť zdravo.
Diéty s rýchlym poklesom hmotnosti vedú hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia. Navyše lekársky výskum ukázal, že rýchle chudnutie je nezdravé a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo.
Za zdravé chudnutie považuje chudnutie, ktoré spĺňa nasledovné podmienky:
1. počiatočné zníženie hmotnosti nesmie byť väčšie ako 10% vašej súčasnej hmotnosti,
2. priemerný úbytok hmotnosti by mal dosahovať 900 až 1500 g za týždeň
3. zníženú hmotnosť o 10% by ste si mali udržať najmenej 3 mesiace, aby si vaše telo zvyklo na novú hmotnosť a upravilo podľa nej metabolizmus (spôsob využívania energie z prijatej potravy)
Začnite jesť tieto potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie.
- morčacie mäso, kuracie mäso
- chudé hovädzie mäso
- chudé mäso z diviny
- králik, zajac
- vajíčka
- zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
- kompóty bez sirupu
- celozrnné pečivo a chlieb
- ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
- tmavá ryža
- tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
- dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
- tofu, sója a výrobky z nej
- cestoviny, najlepšie tmavé
- slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
- olej: olivový, ľanový, lisované za studena
- oleje na varenie: repkový, slnečnicový
- tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
- nízkotučné mlieko
- ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
- racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)