Chudnutie Už pred sviatkami si zistite PRÍČINY svojej NADVÁHY.

14.12.2015 04:20

Všeobecne nadváha vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. Samozrejme existujú určité obdobia, ktoré sú pre rozvoj nadváhy veľmi významné – u žien hlavne obdobie tehotenstva a obdobie po ňom, ďalej obdobie prechodu, u dievčat obdobie dospievania. Významnou príčinou sú opakujúce sa stresové situácie a obdobie, kedy sa znižuje pohybová aktivita – nástup do zamestnania, založenie rodiny, rodinné či pracovné problémy, ukončenie športovej činnosti, odchod do dôchodku a pod.

Ako zistíte, že máte nadváhu.
Najjednoduchším spôsobom je výpočet tzv. body mass indexu, známeho pod skratkou BMI. Vypočíta sa ako podiel hmotnosti v kg a výšky v m2 (napr. 70 kg : 1,7 m2 = 24,2). Normálna hmotnosť je keď BMI máte  od 18,5 do 24, za nadváhu sa považujú hodnoty od 25 do 30. Ak Vám BMI vyšiel viac ako 30, trpíte obezitou a mali by ste čo najskôr navštíviť odborníka na stravovanie. Treba si uvedomiť, že obezita predstavuje vážny zdravotný problém, lebo sa spája s rizikom vzniku cukrovky, vysokej hladiny krvných tukov, srdcových a cievnych ochorení a v dôsledku toho skracuje ľudský život.

Aké sú príčiny vašej nadváhy, prečo ju máte práve Vy.

  • Základnou príčinou je nepomer medzi príjmom a výdajom energie - kalórií.

O nepomer medzi príjmom s výdajom energie ide vo všetkých prípadoch a môže byť spôsobený:

nadmerným príjmom energie – hlavne zvýšeným prívodom tukov. Tie majú dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.

nedostatočným výdajom energie, ktorý je daný väčšinou nedostatkom pohybovej aktivity a sedavým spôsobom života. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a pokiaľ ho na tento účel skoro vôbec nepoužívame (sedavý spôsob života, doprava autom, nevykonávanie žiadneho športu), svalovina začne ochabovať a naopak začnú pribúdať tukové bunky. Z toho pramení množstvo problémov – znížená výkonnosť a fyzická kondícia, väčšia  únava, bolesti krížov atď.

  • Genetické dispozície.

Minimálne z 50 %  je obezita podmienená geneticky. Pokiaľ sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu obezity u ich potomka je 80 %. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.

  • Hormonálne vplyvy.

Jedná sa predovšetkým o  zníženú funkciu štítnej žľazy (hypotyreóza) a zvýšenú hladinu hormónov kôry nadľadvín (Cushingov syndrom).

  • Metabolické vplyvy.

Energetické nároky organizmu určuje jeho telesná hmotnosť, pohlavie, vek a stupeň fyzickej aktivity. Existujú však rôzne individuálne, prevažne geneticky kódované faktory (výška základného metabolizmu), ktoré energetickú rovnováhu ovplyvňujú. Obezita sa tak môže objaviť aj u osoby, ktorá nekonzumuje viac než ostatní ľudia. Pravdepodobne sa ale menej pohybuje a vzhľadom k vrodeným dispozíciám si musí dávať väčší pozor na skladbu konzumovaných jedál.

  • Lieky.

Niektoré lieky môžu zvyšovať chuť k jedlu a tak prispievať k vzniku nadváhy. Jedná sa hlavne o antidepresíva a hormonálne liečivá.

  • Psychologické faktory a stravovacie návyky.

U obéznych osôb je príjem potravy zvýšený v závislosti od vonkajších signálov a emočných situácii (depresia, frustrácia, reakcia na osamelosť, napätie, stres, dlhá chvíľa). Telesná hmotnosť závisí do značnej miery od stravovacích návykov. Výchovou v rodine človek získa nevhodné stravovacie návyky a vďaka nim potom bojuje s nadbytočnými kilami.

Príčiny prejedania sa a priberania.

  • nezvládnutý stres
  • nuda
  • depresia
  • nezvládnuté chute
  • závislosť ba jedle
  • sladkosti, čokoláda, cukor, kofeín sa môžu stať návykovými látkami.

Vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus.

Samozrejme potom je veľmi ťažké tento stav zmeniť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa  na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel svalovej hmoty, čo je cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.

Ako môžeme spomalený metabolizmus správne naštartovať a prinútiť ho, aby správne fungoval a spaľoval zjedené kalórie.

  • Začnite jesť pravidelne 5 - 6krát denne.
  • Vyberajte si hlavne jedlá s tzv. nízkou denzitou, to znamená jedlo s väčším objemom a menšou kalorickou hodnotou na 100g potraviny.
  • Obmedzte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nevhodných sacharidov s vysokým glykemickým indexom.
  • Doprajte si väčšie porcie (zároveň však dodržte predchádzajúce zásady) ako ste zvyknutý.
  • Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia aspoň po dobu 30 minút. Môže to byť aj rýchla chôdza.
  • Zvýšte obsah živín vo Vašej strave.

Ako začať chudnúť zdravo.

Diéty s rýchlym poklesom hmotnosti vedú hlavneúbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia. Navyše lekársky výskum ukázal, že rýchle chudnutie je nezdravé a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo.
Za zdravé chudnutie považuje chudnutie, ktoré spĺňa nasledovné podmienky:
 1. počiatočné zníženie hmotnosti nesmie byť väčšie ako 10% vašej súčasnej hmotnosti,
 2. priemerný úbytok hmotnosti by mal dosahovať 900 až 1500 g za týždeň
 3. zníženú hmotnosť o 10% by ste si mali udržať najmenej 3 mesiace, aby si vaše telo zvyklo na novú  hmotnosť a upravilo podľa nej metabolizmus (spôsob využívania energie z prijatej potravy)

Začnite jesť tieto potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie.

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY