Chudnutie TUKY, to nie sú len klobásy.

20.09.2015 02:38

Dôležité je jesť zdravé tuky a to sú tuky, ktoré nazývame nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80% všetkých tukov, ktoré zjeme. Veľmi zdravé je jesť olivový olej lisovaný za studena. Neverili by ste ako sa mení kvalita tukov tepelným spracovaním. Tepelne spracované tuky sú pre nás doslova toxické.

Strava bez prítomnosti tuku nezodpovedá potrebám organizmu. Len vhodne kombinovaná strava môže organizmu poskytnúť látok na správne fungovanie ľudského tela. Veľké množstvo chorôb pohybového, srdcovo-cievneho  a metabolické charakteru je spojené s vysokým príjmom tukov. Tuky sú zodpovedné za zvýšenie hladiny cholesterolu, sú faktorom číslo jedna pri vzniku obezity, pôsobia na zvýšenú činnosť srdca a obmedzujú pohybovú činnosť.

Tuky sú energeticky najbohatšie látky. 

Živočíšne tuky sú jediný zdroj na rozpúšťanie vitamínov rozpustných len v tukoch. Tuky slúžia ako stavebná zložka niektorých tkanív a buniek. Podkožný tuk slúži ako ochrana pred chladom, zabraňuje stratám tepla do okolia a slúži ako zásobný zdroj energie. Spotrebovaním jedného gramu tuku sa získa 18 krát viac energie ako pri spotrebovaní jedného gramu cukru pri aeróbnom metabolizme.

Tuky tlmia pocit hladu na 5-6 hodín, kým cukry sa strávia už za 2-3 hodiny. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu. 

Hlavnými zdrojmi tuku sú potraviny rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Tuk nájdeme  v semenách, orechoch, zrnách, olivách a  iných rastlinných zdrojov. Avšak najväčším zdrojom tuku sú živočíšne potraviny.

S výnimkou olív a orechov majú rastlinné pokrmy pomerne malý obsah tuku. Na druhej strane živočíšne pokrmy majú pomerne veľké množstvo tuku. Pokiaľ budeme získavať tuky len z rastlinnej potravy, potom sa nám podarí koncentráciu tukových kalórií patričným spôsobom upraviť. Aj pri zjedení veľkých porcií rastlinnej potravy  si môžeme byť istí pomerne nízkym prísunom tukov. Na druhej strane veľký príjem potravy nám zabezpečí plnosť žalúdka a zamedzí pocitu hladu. Optimálne zloženie potravy by nemalo obsahovať viac ako 30% tukov.

Ako sa neprejete tukmi. 

Aj pri chudnutí by ste mali v stravovaní zaistiť príjem asi 15 až 30% celkovej energie práve z tuku.  V prípade, že sa snažíte regulovať - znížiť príjem energie, mohlo by to znamenať, že za deň skonzumujete napr. 10 000 kJ. Táto energia by mala byť tvorená zhruba z 80 gramov bielkovín (14%), 330 gramov sacharidov (56%) a 80 gramov tuku (30%). Podobných rozpisov možno formulovať viacero – napríklad ubrať tuk a pridať bielkoviny, či sacharidy v závislosti na tom, čo človek od diéty očakáva a akú športovú činnosť vykonáva. Množstvo 80 gramov tuku za deň sa dá zjesť pomerne ľahko – stačí zjesť normálnu porciu vyprážaného syru s hranolkami a porciou majonézy. (Energia takej porcie je skoro 5000 kJ) Žiaľ, práve takémuto tuku sa treba vyhýbať! Je to tuk nekvalitný, prepálený a z veľkej časti živočíšny.

Ktoré tuky sú zdravšie a prečo. 

Ani jeden z tukov nemožno označiť ako škodlivý, pokiaľ ho jeme v primeranom množstve. V našej strave je však priveľa nasýtených tukov , pretože jeme veľa mäsa, údenárskych výrobkov, plnotučných mliekarských výrobkov a syrov. Náš nadmerný príjem nasýtených tukov má svoje nežiadúce dôsledky v podobe kôrnatenia ciev a jeho následkov. Nenasýtené tuky sú naopak, v našej výžive zastúpené nedostatočne, najmä mononenasýtené mastné kyseliny. Len postupne sa darí presvedčiť ľudí, aby na úpravu jedál v studenej i teplej kuchyni využívali vhodné rastlinné oleje a tuky. 

Koľko živočíšnych tukov môžete zjesť pri chudnutí.

Živočíšny tuk by mal tvoriť len 10% z celkového príjmu tuku. V ideálnom prípade by ste teda v dennej dávke tuku mali prijať len niekoľko málo gramov tuku zo syra, mäsa, slaniny, údenín. Prednostne by ste mali prijímať tuk rastlinný a ešte aj to podľa možnosti taký, ktorý má čo najlepší obsah nenasýtených mastných kyselín.  Vhodným príkladom je panenský olivový olej (lisovaný za studena). Podľa možnosti by ste ho aj za studena mali užívať – presnejšie – nemali by ste ho pred konzumáciou príliš tepelne namáhať. Najlepšie nakvapkať ho na šalát, či iné jedlo. (Napríklad na chlieb.) Komu sa nehnusí, môže ho priamo piť.

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY