Chudnutie RYŽE sa nebojte pri chudnutí, RYŽOVÚ DIÉTU však NESKÚŠAJTE.
RYŽA je jednou zo základných potravín v stravovaní človeka. Je využívaná hlavne ako príloha k hlavným jedlám. Jej nadmerná konzumácia však vedie k jednostrannej záťaži organizmu a k priberaniu. Pri chudnutí sa ryže nevzdávajte, rozhodujúci je výber vhodnej ryže a spôsob tepelnej úpravy, nikdy ju neprevárajte. Ryža má vysoký glykemický index, tieto hladiny sa však pohybujú v nebezpečných číslach len vtedy, ak je ryža rozvarená. Správne uvarená ryža má prijateľný glykemický index. Najlepším riešením pre nasýtenie je hnedá ryža, s hodnotou glykemického indexu 55. Hlad vás neprepadne tak skoro ako po zjedení bielej ryže a jej trávenie bude tiež jednoduchšie.
Zrná bežne konzumovanej bielej ryže sú očistené od svojich povrchových vrstiev a tým zbavené dôležitých minerálnych látok a vitamínov (najmä skupiny B). Jej príliš častá konzumácia môže viesť ku zhoršeniu zdravia. Ide hlavne o minerálne látky a vitamíny a nerozpustnú vlákninu, ktoré nájdeme v ryži Natural - prírodnej ryži. Patrí medzi najideálnejšie potraviny zdravej výživy.
Biela ryža ako hlavná príloha v stravovaní spôsobuje chronický nedostatok vitamínu B1, čo môže viesť k vážnej chorobe beri-beri. Treba ju kombinovať s inými potravinami, napríklad orechmi alebo strukovinami. Taktiež strava bohatá na ryžu môže byť príčinou anémie, čo sa pripisuje nízkemu obsahu železa v ryži. Preto ju kombinujte aj s ovocím a zeleninou bohatou na vitamín
Najmä vďaka nerozpustnej vláknine je hnedá ryža významným pomocníkom pri ochoreniach tráviacej sústavy. Na vlákninu sa naviaže voda, čím vzniká špongiovitá zmes nasiaknutá vodou a tá jemným stierajúcim spôsobom čistí zažívací trakt. Úspech je ale podmienený dostatočným prísunom tekutín do organizmu.Hnedá, nerafinovaná ryža "celých zŕn" ponúka čo ľudské telo z hľadiska zdravej výživy potrebuje: nerozpustnú vlákninu, minerály a vitamíny. Hnedá ryža je ideálnou potravinou zdravej výživy, diétnych programov, rekonvalescencie či šetrného zaobchádzania s organizmom pri rôznych zdravotných problémoch, pretože je ľahko stráviteľná, kaloricky optimálna (bežná porcia ryže predstavuje približne 150 kalórií), neobsahuje cholesterol ani lepok, pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, odvádzať odpadové látky metabolizmu a znižovať krvný tlak. V kombinácii so strukovinami, napr. hrachom alebo šošovicou, predstavuje plnohodnotný zdroj bielkovín.
Druhy ryže
Guľatá biela ryža
Táto ryža sa pri varení otvára a zostáva trochu kašovitá, preto je dobrá do dezertného pečiva a sladkých jedál, najmä však na prípravu ryžového nákypu.
Nelúpaná ryža
Nazýva sa tiež surová ryža. Je rovno z poľa, bez akejkoľvek úpravy. Pre svoju mimoriadnu tvrdosť nie je vhodná na konzumáciu pre ľudí.
Špicatá biela ryža
Zrná tejto ryže sú aj po dovarení celé a sypké. Prednostne sa používa do studených jedál ako ryžový šalát.
Celozrnná ryža
Je bohatšia na vitamíny a minerály ako biela ryža, ale treba ju dlhšie povariť a ťažšie sa žuje. Odporúča sa pred varením ju na niekoľko hodín namočiť. Zmäkčí ju aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pridaných do vody, v ktorej sa varí.
Predvarená ryža
Táto tepelne spracovaná ryža je čiastočne rafinovaná. Ľahšie sa dá jesť ako celozrnná a zachováva si väčšinu vitamínov.
Energetické hodnoty ryže
100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:
Ryža |
kJ |
kcal |
bielkoviny |
sacharidy |
tuky |
Lúpaná ryža (suchá) |
1470 |
350 |
6,5 g |
79 g |
0,5 g |
Varená lúpaná ryža* |
490 |
115 |
2 g |
25 g |
0,2 g |
Ryža natural (nelúpaná) |
1470 |
350 |
7,2 g |
76 g |
2,2 g |
Varená ryža natural (nelúpaná)* |
455 |
110 |
2,2 g |
23 g |
0,6 g |
* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku. Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.
Z toho vyplýva, že energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov. Preto ak už máte jesť ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.
Prečo je ryžová diéta zlý spôsob ako schudnúť.
- Je to riadne drastická diéta. Denný príjem neprekračuje 900 kcal. Jedna porcia 50g má len necelých 180 kcal. Videli ste už ako je to málo ryže? Zmestí sa do hrste. Takže jedna hrsť ryže 5x za deň a budete štíhli. Obdobné platí aj pri jedení iných potravín, ako základu na drastickú diétu, napr. čokoládu. Stačí 5 kociek čokolády denne a budete ešte štíhlejší. Naozaj sa z 5 kociek čokolády denne nepriberá a výsledok vás očarí.
Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie, ako je 900 kcal (samozrejme záleží na parametroch Vášho organizmu – vek, výška, pohlavie) je nedostatok živín pre organizmus. Aj pri konzumovaní vyváženej a odborníkmi navrhnutej stravy sa už pri príjme 900 kcal nedá zostaviť nutrične- výživovo kvalitný jedálniček. Niektoré látky už treba dodávať do tela formou náhrady. Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám! Preto je aj voľba ryžovej diéty hazardom, zvlášť u ľudí vo vyššom veku. - Ryža odvádza z tela vodu. V tom spočíva aj zdanlivý úspech kúry. Ryža obsahuje málo sodíka a telo sa odvodňuje. Nikto vás neupozorní, že nedostatok sodíka je pre telo rovnako nebezpečný ako jeho nadbytok. Ako môže odvodnenie prospieť, či skôr uškodiť srdcovo-cievnemu systému? Iba priťažiť. Od staroveku je známy fakt, že hustá krv nám môže iba poškodiť.
- Zaujímavé sú "detoxikačné účinky" kúry. Po krátkom čase dodržiavanie ryžovej diéty máte závraty a bolí Vás hlava. Možno si myslíte, že je to z návalu vylučovaných toxínov do krvi. Opak je však pravdou. Takto sa prejavuje nedostatok sodíka v tele. Namiesto zlepšovania stavu Vášho organizmu, ho vážne poškodzujete.
- Nedostatok sodíka spôsobuje poruchy vodného režimu, únavu, bolesti hlavy, depresie, kŕče svalov, poruchy úsudku a schopnosti jasne myslieť. Úspech diéty je založený na poruche vodného režimu v tele. To je celý zázrak. Žiadna očista.
- Tráviaci proces je sprevádzaný zápchou. Potrava vám bude niekoľko dní hniť v črevách a produkovať toxíny.
Ak túto kúru dodržíte, určite sa vám podarí zhodiť nabraté kilá. To je pravda, ale čo vás čaká a neminie po diéte, keď sa vrátite na normálnu stravu? Váš zničený organizmus si žiada živiny, ktoré ste mu dlho nedávali. Neustály hlad Vás núti konzumovať vysoko kalorické jedlá a potraviny. Priberáte rýchlejšie ako predtým. Dostavuje sa slávny jo – jo efekt. Po ukončení ryžovej diéty sa zvyčajne vaše stravovanie vracia do starých koľají
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)