Chudnutie ROVNAKÉ MNOŽSTVO KALÓRIÍ z rôznych jedál neznamená ich ROVNAKÉ SPAĽOVANIE.

23.03.2014 09:19

Keď sa pustíte do hocijakej diéty na chudnutie, už na začiatku si dajte pozor na to, že výber jedál a potravín na chudnutie je rozhodujúci pre úspešnosť chudnutia.

Dôležitá je skutočnosť, že vaše telo spotrebováva na spaľovanie kalórií z rôznych jedál rôzne množstvo energie.

Na spálenie 500 kalórií z tučných jedál a sladkostí telo nepotrebuje takmer žiadnu energiu, priberáte. Na chudnutie si preto vyberajte vhodné potraviny.

Pri raňajkách bežne využívaný biely rožok alebo chlieb má síce približne rovnaké množstvo kalórií ako celozrnný rožok, ale je ďaleko väčším nepriateľom chudnutia. Príčinou je fakt, že vaše telo na strávenie bieleho rožka potrebuje ďaleko menej energie ako na strávenie celozrnného rožka.

Na spracovanie – strávenie sladkostí vaše telo nepotrebuje takmer žiadnu energiu, kalórie z nich sa ukladajú do tukových zásob.

Viac energie na strávenie si vyžadujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny.

Varenie a všeobecne časovo dlhá tepelná úprava jedál robí jedlo ľahšie stráviteľným, čím sa znižuje energia, ktorú spotrebuje vaše telo na jeho spracovanie. Naučte sa pripravovať jedlo s kratšou tepelnou úpravou.

Uvedomte si, že na potraviny s vysokým obsahom bielkovín, napríklad v kuracine, potrebuje telo na strávenie - spracovanie takmer dvadsaťkrát toľko energie na strávenie tukov v slanine či klobáse.

Hrozbou pre vás sú aj jedlá z rýchleho občerstvenia, ktoré si nevyžadujú takmer žiadne kalórie na to, aby ich vaše telo strávilo.

Na ktoré tzv. zdravé jedlá a pochutiny si dajte pozor pozor pri chudnutí.

Ponuka ako multi celozrnné produkty, sedem druhov obilnín, to všetko môže byť zdravé, ale aj v skutočnosti obsahovať veľa kalórií. Mnoho chlebov označovaných ako viaczrnné sú zvyčajne vyrobené z rafinovaných obilnín, takže vám neprinesú dostatočný nutričný prínos celého zrna.

Ako zistíte, či ide o zdravú potravinu? Pozorne si prečítajte nutričné označenie. Ak je prvá v zozname zložiek múka, ide o rafinovaný typ zvyčajne bielej pšeničnej múky, ktorá vám nedodá 100%-nú kvalitu celozrnného pečiva.

Šaláty.
Nepočítajte s tým, že všetko, čo má v ponuke slovo "šalát", musí byť aj zdravé. Pripravené šaláty z tuniaka, kuracie šaláty, šaláty s krevetami sú často len skryté tuky a kalórie z dôvodu vysokého obsahu majonézy. Aj keď veľa záleží na veľkosti dávky a prísad, taký tuniakový sendvič môže obsahovať až 700 kalórií a 40 gramov tuku!

Energetické tyčinky.
Energetické tyčinky sú ideálne pred náročným tréningom. Pozor však. Mnoho tyčiniek je naplnených sirupom s vysokým obsahom fruktózy, kukuricou, pridaným cukrom a tepny upchávajúcimi nasýtenými tukmi. Navyše, niektoré tyčinky môžu obsahovať viac ako 350 kalórií. Je dobrý nápad nadopovať sa zmesou vysoko kvalitných sacharidov a bielkovín pred dlhším tréningom alebo výletom, ale nie do kancelárie, kde celý deň iba sedíte.

Smoothies.
Väčšina z nich sa skladá hlavne z ovocia a nízkotučného mlieka. Ide však o iný problém, o nepomerne veľkú porciu, ktorú si zvykneme pripravovať, alebo nám ju v baroch servírujú v obrovských sklenených pohároch.

Mnohé smoothies sa podávajú v kombinácii s prídavkom cukru, zmrzliny alebo šumienok, čo znamená, že majú vysoko kalorický obsah. Niektoré koktaily môžu obsahovať až 500 kalórií. Smoothies môže byť skvelý spôsob, ako začať deň, nedávajte si ho ale večer pri posedení. Tie vypité kalórie už nespálite a všetko sa vám uloží do tuku.

Potraviny s označením "bez tuku".
Bez tuku neznamená bez kalórií. Len preto, že potraviny neobsahujú žiadny tuk, nemusí ísť o produkty zdravej výživy. Samozrejme, existuje veľa zdravého jedla bez tuku (väčšina ovocia a zeleniny), ale vždy si skontrolujte nutričné označenie pri nákupe balených potravín. Namiesto tuku môžu obsahovať viac sacharidov, sodíka, menej vlákniny a vitamínov.

Rýchle občerstvenie.

Aj pridané tuky z rýchleho občerstvenia spôsobujú tlak na stenách tepien, čo býva hlavným rizikom infarktu. Už dnes majú dve tretiny všetkých tínedžerov aspoň jeden rizikový faktor pre srdcové ochorenie v dôsledku zlej výživy a obezity, vysokej hladiny cholesterolu a nedostatku pohybu.
Nadbytok soli v ponuke rýchleho občerstvenia.
Vysoká hladina soli je bežná v jedlách z rýchleho občerstvenia. Ani jedno jedlo nemá optimálne hodnoty, ktoré sa odporúčajú ako denný limit pre príjem soli, ktorý je od 1500 mg do 2300 mg. Mnoho z ich typických potravín ako hranolky a hamburgery, obsahujú soľ a konzervačné látky, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a sú v obrovskom množstve.
Vyprážané jedlá rýchleho občerstvenia.

Veľa z ponuky rýchleho občerstvenia je vyprážané jedlo, plné nasýtených tukov a cholesterolu. Rýchle občerstvenie práve prispieva k vysokej hladine cholesterolu v našej krvi. Táto zmena hladín cholesterolu výrazne zvyšuje riziko pre rad zdravotných problémov, ako je srdcový infarkt alebo zlyhanie srdca. Dokonca aj šaláty v reštauráciách s rýchlym občerstvením môžu mať vysokú hladinu tuku kvôli syrom a kúskom slaniny.

Presládzané jedlá rýchleho občerstvenia. 
Potraviny rýchleho občerstvenia obsahujú aj vysoké hladiny cukru. Cukor sa pridáva do mnohých druhov rýchleho občerstvenia, aby posilnil chute a spokojnosť zákazníka. Vysoké hladiny cukru v potravinách môžu viesť k poškodeniu celkového zdravotného stavu, spôsobujú obezitu a prispievajú k rozvoju ochorenia, ako je diabetes a mŕtvica.
Veľké porcie rýchleho občerstvenia.
Väčšina fastfood položiek má vysokú kalorickú úroveň aj preto, že ide o veľké porcie. Niektoré jedlá obsahujú viac kalórií na jednu porciu, než to, čo je povolené v zdravom stravovaní za deň.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY