Chudnutie RECEPTY na JEDLÁ z RÝB, ryby jedzte každý týždeň.
Keď hľadáte jedlá, ktoré vám pomôžu schudnúť, zaraďte do svojho jedálneho lístka ryby. Ryby obsahujú dostatok kvalitných bielkovín a nenasýtené kyseliny, preto by ste ich mali konzumovať aspoň jedenkrát do týždňa. Obsahujú aj vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, sú výborným zdrojom jódu, stopových prvkov a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vďaka nízkemu obsahu nasýtených tukov sú zdravým, diétnym jedlom.
RECEPTY na JEDLÁ z RÝB.
Pangasius so zeleninou v alobale
Postup receptu:
V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu zalejeme šťavou, ktorá ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarte. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.
Ryba pečená so zeleninou
Postup receptu:
Prichystáme si suroviny. Načistíme, nakrájame na kocky. Okoreníme, polejeme trochou oleja, premiešame a dáme piecť zhruba na 45minút na 200stupňoch.
Rybacie kelové závitky
Suroviny na 6 porcií:
- 200 g ryby
- 1 ks kel
- 200 g mrkva
- 1 KL bylinková soľ
- 100 g zeleninová zmes podľa chuti
- 100 g maslo
Postup receptu:
Rybu pokrájame na malé kúsky, zeleninu na drobno. Kel sparíme vo vriacej vode a oddelíme listy. Na každý kelový list položíme kúsok ryby, pridáme zeleninu a posypeme bylinkovou soľou príp. korením na rybu. Uzatvoríme špajľou a narobíme si aj zvyšné závitky. Poukladáme ich do zapekacej nádoby, poukladáme navrch maslo a zapekáme pri 180 C cca 30 minút. Podávame ako ľahkú večeru , napr aj s varenými zemiakmi alebo si zemiaky zapečieme rovno so závitkami.
Ryba pečená na zelenej fazuľke a špenáte
Postup receptu:
- 1.Tuniaka scedíme, fenikel a papriky nakrájame na tenké pásiky, očistenú cibuľu na kolieska. Všetko dáme do šalátovej misy.
- 2.Uvarené vajcia nakrájame na osminky a pridáme k zelenine. Olej a ocot dobre vymiešame, ochutíme cukrom, korením, soľou a nalejeme na šalát. Opatrne premiešame a šalát posypeme nakrájaným kôprom.
- 3.Ak chcete ponúknuť šalát ako hlavné jedlo, primiešajte doň uvarenú ryžu a miesto dresingu pridajte len pár kvapiek balzamového octu.
Krabí zeleninový šalát
Postup receptu:
- 1.Pripravíme si suroviny a dáme variť cestoviny.
- 2.Nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme.
- 3.Pridáme lúpané paradajky, jemne ocukríme a osolíme. Pridáme bazalku, ak máme, najlepšie čerstvú.
- 4.Pridáme konzervu sardiniek. Premiešame, pomaly privedieme do varu, odstavíme a podávame.
Šalát s pečenou treskou
Suroviny na 4 porcie:
- 1 ks uhorka šalátová
- 4 ks paradajka
- 2 ks červená cibuľa
- hlávkový šalát
- 150 g čierne olivy
- 3 PL vínny ocot
- 6 PL olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 PL petržlenová vňať
- 8 ks morská treska
- hladká múka
- 2 PL maslo
Postup receptu:
- Uhorku očistíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na hrubšie plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska, šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
- Z octu, oleja, zo soli, z mletého čierneho korenia a petržlenovej vňate vymiešame marinádu. Pridáme nakrájanú uhorku, paradajky, cibule, šalátové listy a olivy.
- Rybie filety osolíme, okoreníme, obalíme v múke a prebytočnú múku oklepeme. Filety prudko opekáme na masle, z každej strany 2 až 3 minúty. Upečenú rybu upravíme na taniere spolu pripraveným šalátom a podávame.
Ryžový šalát s tuniakom
Suroviny na 4 porcie:
- 250 g ryža
- 1 ks zelená paprika
- 1 ks žltá paprika
- soľ
- olivový olej
- 1 PL citrónová šťava
- 1 konzerva tuniak v oleji
- 5 ks paradajka
- 1 ks mrkva
Postup receptu:
- Opláchnutú ryžu uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom ju prepláchneme studenou vodou, prelejeme olivovým olejom, aby sa nezlepila, a nasypeme do šalátovej misy.
- Umyté papriky nakrájame na rovnako veľké kúsky. Paradajky rozštvrtíme, odstránime jadierka, osolíme a necháme odkvapkať v sitku. Mrkvu nakrájame na dlhšie tenké rezance.
- Všetky prísady premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mäsom z tuniaka.
Zapečená morská treska s rozmarínom
Suroviny
4 porcie morskej tresky, dve lyžice masla, dve veľke-mäsité paradajky, vetvičku rozmarínu, tri strúčiky cesnaku.
Postup
formu na pečenie potrieme maslom a osolíme, rozložíme do nej tresku, plátky cesnaku a paradajok, okoreníme čerstvo pomletým celým čiernym korením, pridáme natrhaný rozmarín a pečieme 20 minút.
Tuniakove špagety
Suroviny
špagety
syr
1 cibuľa
2 strúčky cesnaku
konzerva tuniaka
petržlenová vňať
olej
konzerva celých paradajok
kečup
čierne korenie
soľ
Postup
Na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Pridáme konzervu paradajok, kečup + soľ, korenie. Povaríme. Medzitým dáme variť špagety. Do hotových pridáme paradajkovú zmes a konzervu tuniaka. Premiešame a navrch postrúhame syr a posypeme petržlenovou vňatkou.
Losos na kyslo
Suroviny
nakrájaný a naporciovaný losos
1 citrón
maslo
olivový olej
čierne korenie
rozmarín
Postup
Lososa umyjeme a položíme ho na alobal. Malé kúsky masla uložíme po alobale a polejeme lososa olivovým olejom. Okoreníme čiernym korením a rozmarínom. Citrón nakrájame na kolieska a poukladáme na lososa. Zabalíme do alobalu a dáme do rúry na 220 stupňov. Po 15 minútach podávame s pečenými zemiakmi v šupke s maslom.
Rybacie karí
Suroviny
500 g ryby bez kostí
200g biely jogurt
2 malé lyžičky polotučného mlieka
3 cibule
olej
soľ
koreniaca zmes Kari indické
100 g tvrdý syr
Postup
Rybu nakrájame na kúsky. Jogurt rozmiešame s mliekom a zalejeme ryby. Necháme odležať hodinu v chladničke. Popražíme cibuľu na oleji, pridáme rybu s jogurtom, okoreníme zmesou, soľou. Dusíme kým ryba nezmäkne. Nakoniec pridáme syr. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo ryža.
Pečený kapor na masle
Suroviny
1 porcia kapra 150 g, 1 polievková lyžica masla, soľ, petržlenová vňať, plátok citrónu.
Postup
Kapra osolíme a prudko opečieme na panvici potrenej maslom, Posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobíme plátkom citróna. Podávame s varenými zemiakmi
Kapor s lečom
Suroviny
150 g kapra, 100 g sterilizovaného leča, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, mletá červená paprika, cesnak, soľ.
Postup
Cibuľu speníme na oleji, pridáme papriku, kapra osolíme a opečieme. Pridáme lečo, rozotrený cesnak. Po zmäknutí kapra podávame s varenými zemiakmi.
Kapor pečený na víne
Suroviny
150 g kapra, 1 lyžica masla, 2 lyžice vína, 1 menšia cibuľa, 20 g mrkvy, 10 g zeleru, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, citrónová šťava, plátok citrónu, soľ.
Postup
Porciu kapra pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Na masle speníme pokrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a pridáme postrúhanú zeleninu. Pridáme k kapra poliateho vínom a dáme piecť do rozohriatej rúry. Podľa potreby podlievame vodou. Na tanieri ozdobíme plátkom citróna a podávame s varenými zemiakmi.
Morská ryba na šampiňónoch so smotanou
Suroviny
1 kg ryby, 2 cibule, soľ, 2 PL masla, 250 g šampiňónov, 1 citrón, ½ ČL sladkej papriky, ½ l kyslej smotany, 1 PL polohrubej múky
Postup
Rybu nakrájajte na porcie a osoľte. Cibuľu nakrájajte na plátky, osmažte na masle, položte na ňu pripravenú rybu a z oboch strán prudko opečte. Potom pridajte papriku, nakrájané šampiňóny na plátky a duste bez podlievania. Neskôr mierne podlejte. Celkovo dusíte asi 10 min. V smotane rozmiešajte múku, osoľte, prilejte k rybe a krátko povarte. Podľa potreby pokvapkajte citrónovou šťavou. Podávajte so zemiakmi.
Zapečená makrela
Suroviny
2-3 údené makrely, tuk, 600-700g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 2 cibule, 2 vajcia, ¼ l mlieka
Postup
Makrely zbavte kože, vykostite a nakrájajte na menšie kúsky. Do vymastenej nádoby rozložte vrstvu uvarených na plátky nakrájaných zemiakov, vrstvu kociek cibule, pripravené makrely a striedajte do spotrebovania surovín. Vrchnú vrstvu tvoria zemiaky. Potom všetko zalejte vajciami rozšľahanými v mlieku a v stredne vyhriatej rúre zapečte doružova. Podávajte so sezónnymi zeleninovými šalátmi.
Kapor po grécky
Suroviny:
1500 g očisteného kapra, 30 g soli, 250 g cibule, 100 g oleja, voda, 30 g cesnaku, 200 g zeleniny (mrkvy, petržlen, zeler), 150 g múčneho masla, 200 g bieleho vína, 300 g kečupu, 100 g kapie, 100 g citrónu
Postup:
Cibuľu pokrájame na jemné kolieska, mierne opečieme na oleji, pridáme posolené porcie kapra, opečieme, postriekame vodou, upečieme - dodusíme takmer do mäkka a vyberieme. Do ostávajúcej šťavy pridáme jemne nastrúhaný cesnak, na slížiky pokrájanú koreňovú zeleninu, opäť postriekame vodou a podusíme. Do hotovej zmesi pridáme na slížiky nakrájanú kapiu a citrónovú šťavu. Upečeného kapra v šťave krátko podusíme. Pri podávaní kapra prelejeme pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame zemiaky na ľubovoľný spôsob a citrón.
Kapor s mandľami
Suroviny:
100 g kapra, soľ, 80 g oleja, 30 g masla, 40 g mandlí, citrónová šťava
Postup:
Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežeme na porcie, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečieme do ružova. Po opečení olej zalejeme, pridáme maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekáme. Hotové porcie kapra podávame tak, že na tanier dáme kapra, posypeme obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme maslom z výpeku.
Kapor so syrom v alobale
Suroviny:
1 kapor, soľ, 200 g strúhaného syra, 60 g masla, zelená petržlenová vňať, alobal, soľ
Postup:
Kapra očistíme, rozrežeme na polovice, stiahneme z neho kožu a posolíme. Alobal a kapra natrieme rozpusteným maslom, kapra posypaného strúhaným syrom položíme na alobal, ktorý dobre uzavrieme a dáme piecť 25 minút na mriežku do rúry. Kapra nakrájame, poukladáme na misu, obložíme zemiakovými hranolkami, nakladanou zeleninou a podávame.
Pečené rybie filé s mandľami
Suroviny:
600 g rybieho filé, lyžičky soli, na štipku noža chilli, lyžička octu, malá cibuľka, 50 g opražených nasekaných mandlí, 1 dl vody a olej na vyprážanie.
Postup:
Porcie filé posypeme soľou, opečieme na oleji po obidvoch stranách. Vyberieme z pekáča , do výpeku pridáme na jemno posekanú cibuľu, chilli, ocot, mandle a vodu. Povaríme, až šťava zhustne, vrátime rybu späť, necháme prehriať a podávame.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)