Chudnutie Pri chudnutí NEZABUDNITE na BIELKOVINY.
Bielkoviny sú najdôležitejšou zložkou stravy človeka nielen pri chudnutí
Bielkoviny - proteíny sú základné stavebné kamene celého tela, kože, hormónov, enzýmov a krvi.
Bielkoviny tvoria takmer tri štvrtiny všetkých pevných látok v ľudskom tele. Tvoria asi 20 % telesnej hmoty, čo je po vode najviac. Ich stála potreba sa zabezpečuje neustálym prísunom stravou.
Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu v bežnej strave. Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do redukčnej diéty je nevyhnutné.
Bielkoviny obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie.
Bielkoviny sa trávia pomalšie a menej ochotne z nich telo ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob.
Bielkoviny majú najvyššiu sýtiacu schopnosť zo všetkých zložiek stravy. To je pre chudnutie priam ideálne.
Telo keď nedostáva dostatok bielkovín, tak tieto si začína odoberať zo svalstva. Preto je pri chudnutí vhodné vytvoriť si v strave malý prebytok bielkovín. Chránite tak vlastnú svalovú hmotu.
Živočíšne bielkoviny obsahujú aminokyseliny, ktoré sú cennejšie ako bielkoviny zo strukovín, zemiakov a chleba. Z prijatého množstva bielkovín by živočíšne mali tvoriť aspoň polovicu, no ideálne je, ak tvoria dve tretiny.
Bielkoviny, okrem toho, že sú stavebnou látkou organizmu, zvyšujú jeho odolnosť pred chorobami, podporujú duševnú a fyzickú aktivitu, sú nosičmi dedičných informácií a kyslíka. Denne by sme ich mali v potrave prijať aspoň 100 g a nemali by sa nahrádzať tukmi alebo sacharidmi. Na trávenie bielkovín vynaloží organizmus najviac energie, preto sú neškodné z hľadiska udržania si optimálnej váhy. Najvýhodnejšie z nich počas chudnutia sú chudé hovädzie mäso, mäso z hydiny, zverina, rybie mäso, tvaroh, tvrdé syry a vaječný bielok.
Z rastlinných bielkovín sú pri redukovaní váhy ideálne a celkom chuťovo príjemné sója a výrobky z nej, šošovica, fazuľa, hrach a sušené huby.
Pri redukcii váhy sa snažíme prijímať čo najviac bielkovín a obmedzíme len tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo tuku, mastné mäso, salámy, mozoček, vnútornosti, smotanu.
Mäso pripravujeme grilovaním, dusením, opekaním na malom množstve rastlinného tuku, alebo na pare. Mäso vždy opekáme prudko, aby z neho nevytekala šťava, pretože takto unikajú bielkoviny.
Vysokú biologickú ale aj kalorickú hodnotu má mlieko, preto ho v období redukcie váhy konzumujeme veľmi striedmo, prevažne egalizované, odtučnené alebo vo forme kefírov, zákvasov a cmarov. V týchto druhoch mlieka je dostatok bielkovín, no minimum tukov.
Vajíčka majú vysokú biologickú hodnotu, no bielok má minimálnu kalorickú hodnotu, preto je vhodný. Vyhýbame sa žĺtku, obsahuje veľa cholesterolu a škodí. Bielok môžeme konzumovať bez obmedzenia.
Množstvo bielkovín v jednotlivých potravinách
Živočíšne bielkoviny v strave (gramy/množstvo potraviny) – vajíčka (6g na kus), mlieko (3g v 1dcl), jogurt (3g v 100g), chudé mäso (20g až 25g v 100g), tvaroh (20g v 100g), mozzarela (20g v 100g),
Rastlinné bielkoviny v strave (gramy/množstvo potraviny) – pečivo (8g v 100g), sója (35g na 100g), fazuľa (20g v 100g), hrach (20g v 100g), tofu (11g v 100g), ryža (10g na 100g), cestoviny (12g na 100g), zemiaky (3g na 100g), ovsené vločky (10g na 100g),
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


