Chudnutie Pri chudnutí JEDZTE aj SACHARIDY, VYBERTE si tie SPRÁVNE.
Pri chudnutí takmer každého najviac trápia jednoduché cukry. Označujú aj ako rýchle cukry. Drvivú väčšinu ľudí s nadváhou ako prvý krok pri chudnutí napadne úplne vylúčiť zo svojej stravy práve sacharidy. Dopúšťajú sa obrovskej chyby, ľudský organizmus na prežitie a teda aj na chudnutie potrebuje aj sacharidy, avšak tie vhodné. Správny výber sacharidov v strave tak rozhoduje o tom, či sa vám podarí schudnúť. Klasickým príkladom nevhodných rýchlych sacharidov je bežne používaný repný cukor. Energia sa z rýchlych sacharidov dostáva do tela rýchlo, takmer okamžite, majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť láka jesť ich viac a častejšie.
Ktoré sacharidy a ako ovplyvňujú kalorickú - energetickú hodnotu stravy pri chudnutí.
- Sacharidy, či už si dáte jednoduchý cukor do kávy, alebo celozrnné pečivo, vždy sa rozkladajú v tele na glukózu.
- Vaše telo potrebuje glukózu ako energetický zdroj, teda vstupom glukózy do energetických metabolických pochodov v tele sa uvoľňuje energia.
- Niektoré tkanivá dokážu ako energetický zdroj využiť len glukózu, napríklad mozog.
- Zapamätajte si názvy na chudnutie nevhodných rýchlych sacharidov: glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Neraz ich nájdete na obaloch potravín.
- Hoci je na obale nejednej obľúbenej a často kupovanej potraviny napísané bez cukru (teda bez sacharidov – kalórií), neskôr zistíte, že sa z nej priberá. Prečo? Neprečítali ste si informáciu napísanú drobnými písmenkami, že potravina obsahuje v prvom rade glukózový sirup. A ten je zdrojom nebezpečných kalórií. Čo sa stane zo všetkou nadbytočnou glukózou? Premení sa na tukové zásoby!
- Poznáme aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sú vhodné na chudnutie a nazývajú sa polysacharidy. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Označujú sa aj ako komplexné - pomalé sacharidy. Energia sa z nich vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index.
- Typickým príkladom pomalých sacharidov sú ovsené vločky. Sú všeobecne odporúčané pri chudnutí i v športe ako vhodný zdroj energie. Často sa polysacharidy skladajú aj z nestráviteľných zložiek (celulóza, pektín, lignín). Jedná sa o potravinovú vlákninu. Tá sa síce v tele na energiu nemení, zato má pri trávení iné dôležité funkcie. Vláknina sa podieľa na dobrom trávení, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny sú celozrnné pekárenské výrobky, strukoviny, zelenina a ovocie.
Prehľad niektorých potravín s obsahom sacharidov - cukrov.
|
Druh |
Množstvo v g |
Sacharidy v g |
|
Mäso a mäsové výrobky |
100 g |
0,1-0,5 |
|
Ryby a rybie výrobky |
100 g |
0,1 |
|
Cestoviny |
100 g |
73 |
|
Pečivo |
100 g |
61 |
|
Vianočka |
100 g |
61 |
|
Chlieb |
100 g |
52 |
|
Zemiaky |
100 g |
18 |
|
Suchý hrach |
100 g |
56 |
|
Jablká |
100 g |
13 |
|
Orechy |
100 g |
10-15 |
|
Mlieko |
1 dl |
4,7-4,9 |
|
Jogurt |
100 g |
9,7 |
|
Med |
100 g |
82 |
|
Pivo |
5 dl |
10 |
|
Tonik |
1 dl |
10 |
Jedálny lístok pri chudnutí by mal pozostávať prevažne zo zložitých cukrov ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob.
Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje podžalúdkovej žľaze, pečeni, nadobličkám, obličkám a iným orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre.
Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza a galaktóza) nepotrebujú na absorpciu tráviaci proces. Stolový cukor je rozložený na jednoduché cukry v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujete zjesť veľa cukru na to, aby bola krv doslova zaplavená touto pohotovo dosiahnuteľnou energiou. Ak sa tak stane, podžalúdková žľaza musí pracovať „nadčas“ a vyrábať inzulín, aby mohol byť prebytočný cukor premenený na tuk. Prebytočný inzulín potom znižuje hladinu krvného cukru pod normálnu hodnotu a vzniká hypoglykémia (stav, keď je hladina cukru v krvi nižšia ako normálna hodnota). Hypoglykémia, ku ktorej občas dochádza, nie je sama o sebe nijako závažná. Pokiaľ sa však často prejedáme cukrom, spôsobíme si tak vznik začarovaného kruhu vedúceho k chronicky nízkej hladine krvného cukru. Za týchto okolností môže hypoglykémia predstavovať počiatočné štádium cukrovky.
Dajte si pozor, jeden koláč môže zodpovedať až 5 lyžičkám cukru, v priemyselne vyrábaných pokrmoch a nápojoch sú skryté veľké množstvá cukru.
Samotný cukor obsiahnutý v ovocí je menej nebezpečný ako kasický stolový cukor. V tomto prípade platí, že cukor v ovocí je len akýmsi „ochucovadlom“ k látkam, ktoré sú veľmi dôležité pre naše telo. Je to celý komplex vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Aj samotná vláknina obsiahnutá v ovocí sa postará o to, aby sa cukry uvoľňovali postupne a telo si ich nestíhalo ukladať vo forme nadbytočnej energie do telesného tuku. Ovocia treba zjesť naozaj veľa, aby človek z neho pribral. Ak náš mozog dostane signál, že sa v ústach nachádza niečo sladké, tak bez ohľadu na to, či je človek sýty alebo nie, mozog vyšle povel v jedení pokračovať. Hovoríme tomu maškrtenie. Náš mozog ešte nepochopil, že za posledných 100 rokov prebehla revolúcia v stravovaní a už dávno nie je jediným sladkým jedlom ovocie.
S tým, že nám bude sladké vždy chutiť sa musíme zmieriť. Nie je to o tom, či máme alebo nemáme pevnú vôľu. Musíme sa zmieriť aj s tým, že nás naše telo bude trápiť chuťou na sladké. Je to prirodzené. Telo má jednoduchú logiku. Keď mu chýba nejaká živina, ktorá sa nachádza v ovocí, vyšle signál zjesť niečo sladké. V súčasnosti, kedy sa používajú v kuchyni koncentrované potraviny, zbavené výživných látok, tak môže vzniknúť katastrofálny začarovaný kruh. Nepretržitý hlad a chuť maškrtiť. Preto je najdôležitejším krokom ako premôcť nepriateľa (nepriateľom je chuť na sladké), návrat k pôvodnej, na živiny bohatej strave. A teda aj k ovociu. Vo veľkom množstve sa však priberá aj z ovocia.
Niektorými jedlami však môžete chuť na sladké oklamať. Môže to byť kaša z nejakej celozrnnej obilniny a tú môžete pokojne ochutiť na sladko. Sladidlom a troškou medu. Môže to byť hrianka z čierneho chleba s trochou diabetického džemu. Vždy to ale musí byť niečo, čo má nízky glykemický index. Nikdy nedovoľte, aby vás chuť na sladké premohla a vy si potom vyčítali nestriedmosť, za ktorú vlastne ani nemôžete.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)


