Chudnutie Pred, počas i po vianočných sviatkoch JEDZTE DOSTATOK VLÁKNINY, zamedzuje priberaniu.
Určite aj vy rozmýšľate nad tým ako prežiť vianočné sviatky i koniec roka bez priberania. Keď sa vám aj napriek predsavzatiam podarí pri sviatočnom stravovaní častejšie zhrešiť, kalorické prehrešky vám pomôže obmedziť dostatok vlákniny v strave. Vláknina prirodzeným spôsobom znižuje množstvo prijatej stravy a jej energetickú výdatnosť. Vláknina neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti, takže predídete veľkému prejedaniu. Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení. Vláknina má v stravovaní viacero funkcií. Vláknina vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. Vo vode rozpustná vláknina priaznivo pôsobí na metabolizmus cukrov, spomaľuje vstrebávanie sacharidov.
Vlákninu delíme na:
Vláknina vo vode rozpustná – nazývaná tiež gélotvorná vláknina, ktorej asi najvýznamnejším zástupcom v potrave je pektín. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny je ovocie a zelenina. Tu je však potrebné povedať, že vplyvom dozrievania sa v ovocí pektín – gélotvorná vláknina mení na vlákninu hrubú.
Vláknina vo vode nerozpustná – nazývaná ako hrubá vláknina (napr. celulóza). Zdrojom hrubej vlákniny sú najme obiloviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky a podobne.
V minulosti nebolo potrebné prikladať dôraz na konzumáciu vlákniny, pretože spôsob úpravy potravín zaručoval dostatok vlákniny. V súčasnosti najmä odstraňovaním povrchových častí zŕn a prípravy hladkej múky, došlo k rapídnemu poklesu konzumácie vlákniny. Denná dávka vlákniny by u mužov a žien mala byť aspoň 20 až 30 gramov. Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty. Jednak má nulový obsah kalórií a čo je dôležité, viaže na seba vodu. Táto skutočnosť dáva prijatej potrave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti. Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najmä zrýchlené vyprázdňovania čriev. Významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.
Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže na seba viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku. Preventívne zabraňuje vzniku artériosklerózy, čiže ukladaniu tuku na stenách ciev a vzniku infarktu. Množstvo „zlého“ cholesterolu sa v krvi príjmom vlákniny znižuje a naopak hladina „dobrého“ cholesterolu zvyšuje.
Význam vlákniny pri redukcii a dlhodobom udržaní telesnej hmotnosti je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné.
Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.
Skutočná denná spotreba vlákniny u väčšiny ľudí: 10 až 18 g. Odporúčaná denná dávka vlákniny: 30 g.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)