Chudnutie Prečo je OPAKOVANÉ NEÚSPEŠNÉ CHUDNUTIE horšie ako život bez chudnutia.

24.03.2014 16:35

Každému je jasné, že keď chce schudnúť, denný výdaj energie musí byť väčší ako príjem.

Chudnúť drastickým obmedzením príjmu kalórií je však najhorší spôsob ako schudnúť. Chudnite pomaly, rozumne a postupne.

Na Vaše chudnutie má veľký vplyv striedanie pocitov hladu a prejedenia sa, nesprávne stravovanie i psychika. 
Keď neustále skúšate zaručené diéty na chudnutie zistíte, že napríklad po desiatej diéte máte vyššiu váhu ako pred diétami. Zároveň máte schátralé svalstvo, ktoré telu pri diétovaní slúži ako zdroj energie a zároveň ste si získali veľmi úsporný metabolizmus.

Žiadna rýchla diéta neúčinkuje. Keď toho máte dosť, najete sa všetkého bez hlavy a päty. Jojo efekt je práve dôsledok  opakovaného a rýchleho chudnutia.

Pri opakovanom chudnutí strácate nielen tuk, ale aj svaly a tekutiny, čo môže byť nebezpečné pre vaše zdravie.

Hladovanie je jedným z najjednoduchších ale aj najhorších spôsobov, ako držať diétu bez akejkoľvek prípravy na chudnutie.

Hladovanie nie je cestou k zdravej štíhlej postave bez ďalších diét. Vo chvíli keď uvalíte na svoje telo prísny stravovací režim, prepne sa váš organizmus do šetriaceho metabolického režimu. Nedostatok kvalitnej stravy sa snaží vyriešiť tým, že sa zbavuje všetkého, čo potrebuje veľa energie, teda svalov.

Ak ste po drastickej hladovke zbadali istý úbytok na váhe, jednalo sa hlavne o stratu tekutín a svalovej hmoty. Vaše telo si totiž vzácny tuk, ako zdroj energie, sporí na horšie časy. Keďže ťažké časy pri hladovke nastávajú, telo siaha do tukových zásob až na konci chudnutia.

Úbytok svalstva nie je pre váš organizmus zdravý. Práve z tohto dôvodu sa neuvážené hladovanie ako súčasť diéty neodporúča. Telu treba dodať pravidelnú  a vyváženú stravu, ktorá je energeticky nastavená na redukciu hmotnosti, tak aby nedošlo k podvýžive organizmu.

Ako dokážete pri chudnutí regulovať a oklamať svoj hlad.

§         Čaj je známy ako jeden z najlepších tlmičov chuti a teda aj hladu. Šálka teplého čaju 15 minút pred jedlom zaplní váš žalúdok a stlmí aktuálny pocit hladu. Podobne môže pôsobiť aj voda, ochutená citrónovou šťavou.

§         Kto obľubuje ostro korenené a pikantné jedlá napríklad čili papričky, rýchlejšie sa nasýti, lebo pri takomto jedle sa otupia receptory chuti. Pocit hladu tak príde s oneskorením aj niekoľkých hodín.

§         Žalúdok a svoj hlad dokonale oklamete aj pektínom. Je to prírodná látka, ktorá je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Obsahujú ju predovšetkým jablká a mrkva. Dôležité je pri tom piť dostatok nízkokalorických nápojov.

§         Zelená zelenina (listové šaláty, brokolica, kapusta,...) má málo kalórií, má veľký objem a je bohatá na vlákninu, ktorá vyvoláva pocit plného žalúdka. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času a energie, takže sa zbavíte aj niekoľkých prebytočných kalórií.

§         Dobrým bojovníkom s pocitom hladu je paradajková šťava, ktorá nemá takmer žiaden tuk a má minimum kalórií.

§         Žuvačky bez cukru dokážu aspoň krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Žuvanie zároveň zlepšuje náladu a odbúrava stres a napätie.

§         Lístky žeruchy obsahujú veľa stopového prvku chrómu, o ktorom je známe, že reguluje pocit nasýtenia. Žeruchu si môžete primiešať do šalátu či na krajec tenkého chlebíka.

§         Cukor, ak už ho musíte prijať, nenahradzujte umelými sladidlami, viaceré výskumy potvrdili, že chemické sladidlá stimulujú apetít.

§         Pomalé jedenie. Ak doprajete žalúdku dosť času a jedlo do neho nenahádžete, prekvapí vás svojou pohodlnosťou. Trvá mu asi 20 minút, kým oznámi vášmu mozgu, že ste sa práve najedli. Čím teda pomalšie žujete a jete, tým lepšie pre chudnutie.

§         Pomaranč, grep alebo ďalšie citrusy  sú taktiež dobrá voľba. K nim však pridajte ešte biely jogurt. Bielkoviny spôsobia , že jedlo sa v žalúdku zdrží dlhšie a pocit sýtosti bude lepší.

§         Pravidelný príjem stravy počas chudnutia zabráni nielen vzniku pocitu hladu, ale správne zvolené potraviny môžu proces redukcie váhy výrazne podporiť.

§         Konzumované potraviny by mali mať predovšetkým nízky obsah energie, teda nízku energetickú výdatnosť, nízky glykemický index a dostatočný obsah vlákniny.

Nezabudnite na pestrú stravu, jednostranné stravovanie vás znechutí.
Jednostranné diéty
 sú strašné tým, že sú jednostranné. Musí to by horor jesť celý týždeň napríklad vajíčka, alebo celý deň iba zeleninu, nejesť ani kúsok pečiva a podobne. Nielenže sa časom sprotivia, ale vedú aj k strate niektorých dôležitých živín. Buď sa ochudobňujete o bielkoviny, alebo naopak o sacharidy či minerály. Pri jednostranných diétach vždy niečo chýba. Pritom si môžete stravu spestriť bylinkami,  morskými živočíchmi, rôznymi obmenami príloh, rôznym spôsobom prípravy jedál od grilovania po pečenie (vysmážanie radšej vypustite alebo zminimalizujte). Každý deň môžete jesť niečo iné  a budete sa priam tešiť na to, ako si to pripravíte.  Jedlo zjedené s radosťou a chuťou ale nie prirýchlo, sa neukladá tak do tuku ako jedlo, ktoré zjete s výčitkami svedomia.  Je to tiež o psychike. 
Spôsob prípravy jedla je pri chudnutí veľmi dôležitý. 

Najideálnejšie je, keď si jedlo pripravujete sami. Po prvé, viete, čo tam dávate, že tam nie je priveľa soli, priveľa tuku, po druhé, máte dobrý pocit z dobre vykonanej práce a jedlo zjete s pocitom zaslúženej odmeny. Pri príprave sa môžete pobaviť rôznym experimentovaním, špekulovaním, ktorú zložku môžete nahradiť inou, menej kalorickou alebo chutnejšou.   Odporúčame robiť nákupy častejšie a menšie, ako veľký nákup raz za dva týždne v supermarkete. Nedokážete si toľko dopredu premyslieť, čo potrebujete a kúpite viac, ako treba.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY