Chudnutie Prečo aj VAJCIA patria do každej DIÉTY na CHUDNUTIE.

01.03.2014 02:27

Do diéty na chudnutie môžete zaradiť aj konzumáciu vajec. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín (vajcia), vyvolávajú pocit sýtosti. Bielkoviny, nachádzajúce sa vo vajciach dokáže ľudské telo stráviť ľahšie, ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok a má menej ako 80 kalórií. Jedzte aj žĺtka, obsahujú skoro všetky živiny. Vajíčková diéta však nie je vhodná na chudnutie. Vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál, každý deň môžete zjesť aj jedno vajce. A ak sú dodržané aj ostatné princípy diétneho režimu (napr. pitný režim, dostatočný prísun ovocia a zeleniny, nahrádzanie nasýtených tukov nenasýtenými), sú vajcia vhodnou potravinou na chudnutie.

Účinky vajec na organizmus pri chudnutí sú neprehliadnuteľné. 

§         Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto, keďže obsahujú kvalitné živiny.

§         Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.

§         Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.

§         Veľkú pozornosť si zaslúži zastúpenie tukov v žĺtku vajíčka, pretože obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú.

§         Nenasýtené tuky v žĺtku navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj  riziko tvorby krvných zrazenín.

§         Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.

§         Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.

§         Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.

§         K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

§         Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať.

Nie je kvalitatívny rozdiel medzi vajciami s bielou alebo hnedou škrupinou.

Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované.

VĎAKA VAJCIAM SCHUDNETE

Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

Pri alergii na vajcia by ste pri ich konzumácii mali postupovať opatrne. 
Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou.

V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.

Vajíčková diéta je obdoba Atkinsonovej diéty a nie je vhodná na chudnutie. 

§         V tejto diéte jete dve alebo viac vajíčok na raňajky spoločne s grapefruitom, s nízkosacharidovou zeleninou alebo chudými bielkovinami. Obed a večera obsahuje buď ďalšiu porciu vajec, alebo menšie množstvo chudých bielkovín, ako sú ryby alebo kurča.

§         Šaláty a zelenina s nízkym obsahom sacharidov sa neobmedzujú, avšak ovocie sa obmedzuje na jeden až dva kusy za deň.

§         Ostatné sacharidové potraviny, ako sú chlieb, cestoviny a zemiaky, sú prísne obmedzené.

§         Klady vajíčkovej diéty:

§         vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov vajíčkovej diéty, prispejete k zníženiu chuti do jedla

§         vysokoproteínová diéta zvyšuje rýchlosť spaľovania kalórií,

§         vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín a vitamínov

§         Zápory vajíčkovej diéty :

§         nie je zdravá a vyvážená

§         eliminuje sa pri nej mnoho potravín a zeleniny

§         nedostatok sacharidov spôsobí, že nemusíte mať dostatok energie na fyzickú aktivitu

§         mnoho ľudí pociťuje únavu a nevoľnosť v prvých dňoch držania diéty, keď sa telo adaptuje na znížený príjem sacharidov

§         veľa vajec môže spôsobiť zápchu, nadúvanie a zápach z úst

§         nie je vhodná na zdravú redukciu hmotnosti

§         je veľmi pravdepodobné, že sa po skončení diéty dostaví jo-jo efekt.

§         Samozrejme jesť iba vajcia nie je zdravý spôsob ako schudnúť a extrémna verzia tejto diéty je veľmi nebezpečná pre zdravie. Pri tejto diéte môže nastať nielen nutričný deficit, ale aj vážne narušenie zdravia.

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY