Chudnutie Pre ÚSPEŠNÉ CHUDNUTIE denne zjedzte až 30 gramov VLÁKNINY.
Vlákninu nájdete iba v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné. Ovocie a zelenina obsahujú hlavne vo vode rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.
Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty na chudnutie.
Vláknina má nulový obsah kalórií, viaže na seba vodu, čo dáva prijatej strave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti.
Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche.
Ďalšou významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov.
Vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, je nosičom živín a odnášačom odpadu.
Vláknina sa významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu.
Vláknina zabraňuje vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Vláknina viaže na seba kyseliny, čím znižuje aj hladinu tuku.
Vláknina preventívne zabraňuje vzniku artériosklerózy, ukladaniu tuku na stenách ciev a vzniku infarktu.
Konzumáciou dostatočného množstva vlákniny znižujete zlý cholesterol a naopak zvyšujete hladinu dobrého cholesterolu.
Denná dávka vlákniny by mala byť aspoň 20 až 30 gramov. Skutočná denná spotreba vlákniny u našej populácie je cca 15 až 18 g. Pri nadmernej dlhodobej konzumácie vlákniny treba organizmus zásobovať zvýšeným množstvom potrebných minerálnych látok. Vláknina totiž minerály viaže na seba a neumožňuje im vstrebanie a využitie organizmom.
Obsah potravinovej vlákniny v ovocí, zelenine a orechoch
Potravina |
[g/100 g] |
Potravina |
[g/100 g] |
Ovocie |
|||
jadrové |
drobné |
||
jablká |
1,8 |
egreše |
2,8 |
hrušky |
2,4 |
ríbezle červené |
4,7 |
duly |
1,6 |
ríbezle biele |
4,0 |
jarabiny |
2,9 |
ríbezle čierne |
5,6 |
arónia čiernoplodá |
1,9 |
maliny |
5,2 |
mišpule |
9,2 |
černice |
4,0 |
kôstkové |
čučoriedky |
2,2 |
|
broskyne |
1,4 |
kľukva |
1,6 |
nektárinky |
2,2 |
brusnice |
1,5 |
marhule |
1,0 |
baza čierna |
6,0 |
čerešne |
0,5 |
šípky |
22,4 |
višne |
0,7 |
moruše |
1,5 |
mirabelky |
1,0 |
drienky |
1,4 |
slivky |
1,5 |
rakytník |
2,0 |
ringloty |
2,3 |
jahody |
1,3 |
slivy |
1,8 |
hrozno |
1,5 |
citrusové |
iné |
||
pomaranče |
1,8 |
ananás |
1,3 |
kumkváty |
3,8 |
kiwi |
1,1 |
mandarínky |
1,5 |
mango |
1,7 |
citróny |
1,8 |
papája |
1,8 |
grapefruity |
1,6 |
banány |
3,1 |
orechy |
granátové jablko |
2,8 |
|
orechy kokosové |
7,3 |
marakuja |
3,3 |
kopra |
13,7 |
ďatle čerstvé |
3,6 |
orechy pekan |
4,7 |
ďatle sušené |
7,8 |
orechy makadamia |
5,3 |
figy čerstvé |
2,3 |
orechy píniové |
1,9 |
figy sušené |
12,4 |
orechy vlašské |
2,7 |
|
|
orechy lieskové |
3,5 |
|
|
gaštany jedlé |
4,0 |
|
|
arašidy |
6,2 |
|
|
orechy para |
5,3 |
|
|
pistácie |
6,1 |
|
|
orechy kešu |
3,2 |
|
|
mandle |
6,0 |
|
|
Zelenina hlúbová |
|||
brokolica |
2,8 |
kel ružičkový |
1,6 |
kaleráb |
2,2 |
karfiol |
1,8 |
kel kučeravý |
3,3 |
kapusta hlávková biela |
2,7 |
kel hlávkový |
3,1 |
kapusta hlávková červená |
3,1 |
koreňová |
|||
zeler |
3,7 |
petržlen |
1,8 |
čierny koreň |
5,3 |
reďkev |
1,1 |
červená repa |
2,3 |
reďkovka |
1,0 |
mrkva |
3,0 |
kvaka |
2,4 |
chren |
6,2 |
okrúhlica |
2,5 |
paštrnák |
4,3 |
|
|
listová |
|||
zeler stopkový |
2,4 |
šalát hlávkový |
0,9 |
čakanka šalátová |
1,4 |
šalát rímsky |
1,2 |
mangold – listy |
2,0 |
šalát ľadový |
0,6 |
kapusta čínska |
1,6 |
čakanka štrbáková |
2,0 |
rebarbora (reveň) |
1,4 |
žerucha záhradná |
3,3 |
špenát |
2,1 |
potočnica |
3,0 |
vňaťová |
struková |
||
zeler –vňať |
3,6 |
fazuľka |
3,0 |
petržlen –vňať |
5,0 |
hrášok |
5,2 |
plodová |
|||
baklažán |
2,3 |
rajčiny |
1,5 |
melón cukrový |
0,9 |
tekvica |
1,8 |
melón vodný |
0,3 |
paprika zelená |
1,9 |
uhorka šalátová |
0,9 |
paprika červená |
1,6 |
uhorky nakladačky |
1,0 |
cukina, cuketa |
0,9 |
paprika zelená |
1,9 |
|
|
cibuľová |
|||
cibuľa suchá |
1,4 |
cesnak |
0,9 |
cibuľa čerstvá |
1,3 |
pažítka |
2,0 |
cibuľa šalotka |
1,4 |
pór |
1,5 |
iná |
|||
špargľa |
1,8 |
artičoky |
1,3 |
kukurica cukrová |
0,5 |
topinambury |
3,5 |
kôpor |
1,6 |
okra |
4,0 |
fenikel |
3,3 |
zemiaky skoré |
1,3 |
zemiaky neskoré |
1,6 |
|
|
Obsah potravinovej vlákniny v strukovinách
Potravina |
[g/100 g] |
šošovica červená lúpaná polená |
13,2 |
šošovica veľkozrnná |
15,0 |
fazuľa farebná červená |
20,1 |
fazuľa farebná MUNGO |
17,2 |
fazuľa farebná |
17,3 |
fazuľa farebná AZUKI |
19,2 |
fazuľa farebná čierna |
22,0 |
fazuľa farebná červená |
18,8 |
fazuľa farebná hnedá |
19,6 |
fazuľa farebná PINTO |
22,4 |
fazuľa biela malá |
24,5 |
fazuľa biela veľká |
19,2 |
hrach lúpaný KAPUCÍN |
11,6 |
hrach lúpaný celý, žltý |
12,6 |
hrach nelúpaný KAPUCÍN |
21,2 |
hrach zelený |
20,4 |
cícer |
16,9 |
sója |
19,4 |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)