Chudnutie PLYNATOSŤ a NADÚVANIE spôsobuje zlé stravovanie, ako si pomôžete.

13.08.2013 17:42

Častým výsledkom pri nevhodne zvolenej diéte je nadúvanie a zvýšená plynatosť. Zloženie stravy ovplyvňuje nadúvanie. Akým potravinám sa vyhýbať pri chudnutí, keď nechcete mať problémy s nadúvaním, či zväčšeným bruchom. Aké potraviny vám pomôžu odstrániť nadúvanie a plyntosť. Keď chcete schudnúť a zároveň nemať problémy s nadúvaním, mali by ste jesť pomaly. Aj za normálnych okolností sa v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom. Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností  telo denne vyprodukuje približne 0,5  - 1 liter plynov. Veľmi často je však príčinou nadúvania len nesprávna skladba  potravy. Potrava by sa mala prispôsobiť veku a aj chorobám človeka. Starší človek už nie je schopný potravu dostatočne požuť  a tráviť ako mladý človek. Väčšinou trpí  nedostatočnou tvorbou žalúdočnej šťavy, nedostatočnou funkciou pankreasu alebo rôznymi zápalmi tráviaceho systému.

Aké sú príčiny zvýšeného nadúvania a plynatosti.

  • Jedlo, ktoré sa nesprávne, alebo nedostatočne strávi, zhoršuje, ba až znemožňuje absorbciu živín. Práve nedostatočné trávenie uhľohydrátov v tenkom čreve má vo väčšine prípadov za následok nadúvanie a plynatosť.
  • Trávenie sacharidov (uhľohydrátov) sa začína v ústach. Potom pokračuje v žalúdku a v tenkom čreve. Prebieha pomocou rôznych enzýmov, ktoré sú vylučované v rôznych častiach tráviaceho traktu a pomáhajú sacharidy rozkladať a tráviť.
  • Uhľohydráty (sacharidy), ktoré sa nestrávia v tenkom čreve, sa presunú sa do hrubého čreva. Baktérie hrubého čreva začnú tieto cukry spotrebovávať a štiepiť. Práve pri tomto procese sa vytvára vodík, oxid uhličitý a metán, ktoré nafúknutie a plynatosť spôsobujú.
  • Vláknina obsahuje sacharid, nazývaný celulóza. Tento sacharid stráviť nevieme, lebo naše telo nevie vyprodukovať enzým, ktorý by celulózu rozložil. Na druhej strane niektoré vo vode rozpustné vlákniny, ktoré nájdeme takmer v každom ovocí, strukovinách, či ovsených otrubách sa rozkladajú v hrubom čreve, pričom dochádza práve k produkcii plynov.
  • Tuky a bielkoviny spôsobujú nadúvanie len zriedkavo.
  • Malé množstvo vzduchu sa dostane do tráviaceho traktu pri rýchlo a hltavom jedení.
  • Ďalšou možnosťou je fakt, že sme každý iný, každý máme iné množstvo baktérií produkujúcich plyny, ktoré môžu tiež mať takpovediac rozdielnu výkonnosť v produkovaní plynov.
  • V neposlednom rade je tu možnosť, že sa vplyvom nerovnováhy medzi “dobrými” a “zlými” v hrubom čreve, baktérie produkujúce plyny rozšírili z hrubého čreva do tenkého. Tie potom znemožňujú dobré trávenie v tenkom čreve, následkom čoho sa ešte viac nestráveného jedla dostane do hrubého čreva. No a to má za následok ešte viac plynov. Príčinou môžu byť aj niektoré iné ochorenia tráviaceho traktu.
  • Niekedy plynatosť spôsobuje premnoženie kvasných a hnilobných baktérií v hrubom čreve. Opäť ide o dôsledok nesprávnej  diéty. V takomto prípade pri normalizácii pomáha úprava diéty – znížiť príjem  cukrov – a prechodné podávanie niektorých farmaceutických prípravkov  alebo denná konzumácia jedného až dvoch jogurtov s obsahom živých kultúr, ktoré upravujú črevnú flóru.
  • Značné nadúvanie spôsobuje hlavne  strava bohatá na sacharidy alebo surová strava. Ak nie je možné vyhnúť sa konzumácii potravín ako kel, kapusta, hrach, fazuľa alebo šošovica, je vhodné, ak sa tieto jedlá  bohato upravujú koreninami alebo bylinkami, ktoré trávenie uľahčujú. Patrí k nim saturejka, vhodná do polievok zo strukovín, rozmarín, šalvia alebo rasca a fenikel.

Čo robiť a ako riešiť problémy so zvýšenou plynatosťou a nadúvaním.

  • Keď zistíte, že vaša tráviaca sústava pracuje pomaly, v prvom rade si vykonajte detoxikáciu organizmu, aby ste prirodzene prečistili črevo.
  • Vyhýbajte sa preháňadlám.
  • Radšej postupne pridávajte do svojej stravy vlákninu. Vláknina nezmenená prechádza celým črevom, preto podporuje peristaltiku a zároveň zväčšuje črevný obsah. Veľmi dôležité je súčasne so zvýšeným príjmom vlákniny zvýšiť aj prívod tekutín.
  • Vláknina totiž napučí a ak nepijete dosť, odoberie vodu z čreva.
  • Niektoré ťažkosti sa dajú zmierniť rastlinnými a dietetickými prostriedkami:
  • cesnak a cibuľa prečisťujú tráviaci systém
  • ľanové semienka, sušené slivky, rebarbora, zázvor, čili, sladké drievko, olivový olej a med pomáhajú pri miernej zápche
  • Zdravé trávenie podporíme aj pravidelnou telesnou aktivitou.
  • Jedzte pomaly a dobre potravu prežujte. Prejedanie sa neodporúča a prikloniť sa k jednoduchej strave je vždy najlepšie.
  • Plynatosť pomáha zmierniť ANĺZOVÝ, FENIKLOVÝ alebo RASCOVÝ čaj.
  • Zmeňte stravovacie návyky tak, aby sa zlepšilo trávenie a vstrebávanie. Nezávisí to od toho koľko zjeme, ale koľko môžeme úplne stráviť, vstrebať a metabolizovať. Byť dobre vyživovaný znamená teda dodať telu všetko, čo potrebuje a úplne vylúčiť to, čo nie je schopné stráviť, aby sa nevytváral zbytočný odpad.
  • Z jedálneho lístka vyraďte mastné, ťažké vyprážané jedlá, príliš korenené jedlá aké ponúkajú zväčša fastfood stánky a reštaurácie.
  • Konzumujte ľahkú stravu s vysokým obsahom vlákniny a mliečnych baktérií – probiotík.
  • Obmedzte cigarety, čiernu kávu a alkohol.
  • Dodržiavajte pitný režim.
  • Trávenie povzbudzuje aj pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle.  Liečivý účinok čaju je tým výraznejší,  ak sa pripravuje záparom listov z čerstvých  byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.
  • Ďumbierový čaj je výborným liekom nielen pri chrípke a horúčke z prechladnutia, ale aj proti nadúvaniu.  Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že ďumbier má schopnosť ničiť veľmi odolné baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú zodpovedné za niektoré chronické zápaly žalúdka. Ďumbierový čaj si možno pripraviť z jednej lyžičky   postrúhaného čerstvého koreňa ďumbiera, šťavy z polovice citróna a lyžice medu, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú 20 minút lúhovať.
  • Pri mäsitých, najmä hydinových  jedlách je veľmi vhodné dochutiť  mäso koreninou kurkuma, ktorá sa hojne využíva  v orientálnej kuchyni.  Kurkuma má charakteristickú farbu aj chuť, zlepšuje funkciu žlčových ciest a tonizuje pečeň a zároveň upokojuje zápal v tráviacom systéme.
  • Ak ani po týchto uvedených opatreniach nepozorujeme úľavu a tráviace ťažkosti naďalej pretrvávajú, rozhodne treba ísť k lekárovi.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY