Chudnutie Neuveríte, OVOS je VÝBORNÁ POTRAVINA na chudnutie.

27.02.2014 05:47

Pravidelnou konzumáciou ovsa si môžete pomôcť pri chudnutí, alebo udržaní si váhy. Vláknina v ňom obsiahnutá je schopná absorbovať vodu. Gélová hmota, ktorá vznikne spomalí trávenie a tak predĺži pocit plnosti po najedení. Vyšší obsah vlákniny v ovse prospieva k znižovaniu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí pri chorobách obehového systému. Ovos reguluje množstvo cukru v krvi, preto je vhodný aj pre diabetikov. Odvary z ovsa sú vhodné pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy, tiež pri črevných poruchách. Ovos je neporovnateľne zdravší  a účinnejší pomocník na chudnutie ako produkty z bielej múky. Aj recepty z ovsa sú jednoduché. Takže zaraďte ovos do svojho jedálneho lístka na chudnutie. Ovos je na živiny najbohatšie obilieOvos je tvrdá obilnina bohatá na živiny a vlákninu.Najhojnejšou živinou v ovse sú uhľohydráty. Vďaka jedinečnej stavbe zrna sa pomaly vstrebávajú, preto ovos poskytuje energiu až na niekoľko hodín.
Ovos je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny. Tie obsahujú všetky dôležité aminokyseliny, ale nie v optimálnom pomere. Je však relatívne chudobný na lyzín a treonín, kým metionínu má nadbytok. Na druhej strane strukoviny (cícer, šošovica alebo fazuľa) sú bohaté na lyzín, ale majú deficit metionínu. Preto je kombinácia ovsa so strukovinami veľmi výhodná. Proteíny týchto dvoch druhov potravy sa vzájomne dopĺňajú a dodávajú kompletné proteíny. 

Tuky nachádzajúce sa v ovse majú tiež veľkú nutričnú hodnotu. Tvoria ich nenasýtené mastné kyseliny (80%), vrátane kyseliny linoleovej a nasýtené (20%). Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu.

Ako používať a ako si pripravovať ovos pri chudnutí.

Ovos môžeme v strave použiť mnohými spôsobmi v závislosti od jeho formy. Na trhu je dnes k dispozícii vcelku, drvený, vo forme múky, či ovsených vločiek. Pridávame ho do šalátov. Ovsené vločky pridané do cesta, môžu ozvláštniť chuť chleba, pečiva, alebo koláčov. Pomocou ovsenej múky, alebo vločiek zahustíme omáčku. Z ovsenej múky vieme pripraviť aj výborné palacinky. Ovsené vločky použijeme aj ako plnivo do pomazánok, nátierok a pri príprave rôznych príloh. Môžeme ho pridať do plniek, ktorými plníme mäso a zeleninu. Keď spomenieme raňajky, kto z nás by nepoznal ovsenú kašu, či musli? Ovos môžeme konzumovať aj surový, či len zaparený horúcou vodou.

Nesmieme zabudnúť ani na ovsené mlieko a ovsenú smotanu. Sú vynikajúcou náhradou za kravské mlieko a tak by nemali chýbať v kuchyni ľudí, ktorých trápi potravinová intolerancia na mlieko. Napríklad ovsené mlieko rozmixované s čerstvým ovocím môže byť vynikajúcim štartérom do náročného dňa.

Čokoľvek však budeme z ovsa pripravovať, treba mať na pamäti, že dlhým varením znižujeme nutričnú hodnotu ovsa a zároveň zvyšujeme jeho glykemický index, takže by sa mal tepelne upravovať len tak dlho ako je nevyhnutné.

Aké produkty z ovsa využijete pri chudnutí.  

Vločky 
Je to najlepší spôsob ako jesť ovos a získať všetky jeho výživné látky. Môžu sa uvariť v mlieku alebo v zeleninovom vývare.
Ovsená kaša 
Namočte 4 lyžice ovsených vločiek. Ďalšie ráno do pol litra vriacej vody pridajte nasiaknuté vločky a varte ich 15 minút na slabom plameni. Podávajte ich s medom a môžete pridať aj mlieko.
Múka alebo krém 
Dávajú sa do polievok a deťom do jedla.
Müsli 
Ovsené vločky sú spolu s iným obilím, mandľami, lieskovými orieškami, hrozienkami atď. jednou z hlavných surovín v „müsli“, jedle na raňajky. Müsli doplňte čerstvým ovocím, mliekom a trochou medu.
Ovsená voda 
Pripravuje sa nasypaním dvoch polievkových lyžíc zrna ovsa do jedného litra vody. To sa potom varí päť minút a scedí. Získaná tekutina sa môže osladiť medom a piť počas celého dňa.

Jednoduché recepty na chudnutie s použitím ovsa. 

1. Polievka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 8 dag ovsených vločiek, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 lyžice sójovej múky, petržlenovú vňať.
Postup: Ovsené vločky dáme variť do studenej vody, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú zeleninu, spojíme, pridáme vo vode rozhabarkovanú múku a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.

2. Ovsené fašírky
Potrebujeme: 20 dag ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, majorán, strúhanku (môžu byť aj pomleté ovsené vločky), olej, soľ.
Postup: Do uvarených vychladnutých vločiek pridáme vajce, na oleji spenenú cibuľu, prelisovaný cesnak, majorán, soľ. Ak je masa príliš riedka, pridáme podľa potreby strúhanku, alebo pomleté vločky. V strúhanke vyformujeme a obalíme fašírky, ktoré vypražíme na rastlinnom (najlepšie olivovom) oleji.

3. Kaša z ovsených vločiek
Potrebujeme: 20 dag ovsených vločiek, 1 l mlieka, 1,5 lyžice oleja, ovocie (hrozno, jablká, čerešne), cukor, soľ.
Postup: Vločky vsypeme do mlieka, ktoré trochu osolíme a osladíme. Pridáme olej a za stáleho miešania varíme asi 20 minúť. Do hotovej kaše primiešame kúsky surového alebo zaváraného ovocia. Na tanieri polejeme šťavou z kompótu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY