Chudnutie NEBOJTE sa CESTOVÍN.

09.07.2015 06:29

Chcete schudnúť a neviete, či ich môžete ponechať, či zaradiť do svojho jedálneho lístka?  Výhodou cestovín je to, že sa bezproblémovo skladujú, majú dlhú trvanlivosť, sú nenáročné na rýchlu prípravu, dajú sa kombinovať s veľkým množstvom potravín, takže si ich môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Odporúčané množstvo na jednu obedňajšiu porciu je od 100 g  do 200 g cestovín. Majú nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Ak jedávate namiesto vyprážaného bôčika s knedľami a kapustou cestoviny, určite je to pre vás vhodnejší výber. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syru, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite neodmysliteľnou slaninou.

Prílohy ako zemiaky, ryža a cestoviny sú sacharidové potraviny, preto je potrebné kontrolovať ich množstvo (optimálny príjem je 100 g/deň) a konzumovať ich na obed v aktívnej fáze dňa, keď je požiadavka na energiu najvyššia. Určite aj vás trápi otázka, či môžete cestoviny jesť pri chudnutí. Áno môžete, dôležité však je aké, koľko a ako pripravené. Cestoviny sú zdrojom dôležitých výživových látok, nezaťažujú žalúdok, zlepšujú trávenie. Môžete si z nich pripraviť rôznorodé kombinácie a majú vynikajúcu chuť. Receptov na ich prípravu je nepreberné množstvo. Bohužiaľ ich nadmerná konzumácia je taktiež príčinou nadváhy.

Klasické cestoviny sú vyrobené z bielej pšeničnej múky, preto obsahujú približne 12% bielkovín, 75% sacharidov (najmä škrobu) a len 0,5% tuku. Výhodou je to, že máte skutočne široký výber cestovín. Vaječné, bezvaječné, celozrnné, farebné a množstvo všakovakých tvarov. Do popredia sa najmä v posledných rokoch dostávajú celozrnné cestoviny – pohánkové, špaldové, amarantové i cícerové.

Cestovinám z bielej múky by ste sa mali vyhýbať, pretože biela múka vytvára kyslé prostredie a jedlo z nej (napr. cestoviny) môže spôsobiť prekyslenie nielen žalúdka (zvýšená tvorba žalúdočných kyselín), ale aj celého organizmu (prekyslenie organizmu spôsobuje uvoľňovanie vápnika z kostí a je častou príčinou vzniku mnohých chorôb). Najhoršie pri chudnutí sú cestoviny so smotanovými omáčkami. Cestoviny uvarené al dente (do polomäkka) v kombinácii so zeleninou zasýtia na dlhší čas a energia sa z nich uvoľňuje postupne, čo je dobré.

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Správna príprava cestovín je dôležitá.

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou. Dôležitý je presný čas varenia.  Al dente sú cestoviny vtedy, keď sú podľa vás ešte trocha tvrdé. Aj po dovarení sa totiž ešte ďalej paria. Ak sú pri ochutnávaní už mäkké, pri jedení sa zdajú rozvarené. Ak krátko pred dovarením pridáme do vody lyžičku oleja, potom sa cestoviny nebudú lepiť.

Aby boli cestoviny chutné, musia sa variť vo veľkom množstve vody (na osobu sa ráta asi liter vody). Ak je hrniec primalý alebo dáme málo vody, budú lepkavé. Rovnako dôležité je aj to, aby bola voda mierne slaná. Cestoviny sa nemajú variť ani bez pokrievky, ani v zakrytom hrnci. V otvorenom hrnci totiž voda nevrie dostatočne, v zakrytom rýchlo vykypí. Pretp pokrievku podložíme dvoma varechami. Tak budú mať cestoviny dostatok vzduchu, a predsa nevychladnú. Cestoviny získajú veľmi dobrú arómu, ak dáme do vriacej vody trochu bujónu. 

Ako sa cestoviny ochladzujú.
Dáme ich do cedidla a rýchlo ochladíme studenou vodou, aby sa ďalej neparili. Vzápätí v hrnci rozpustíme trochu masla, cestoviny premiešame a prípadne ešte osolíme. Potom podávame.

Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g) - uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie, pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY