Chudnutie Nadváha spôsobuje boľavý chrbát, ako si pomôžete.

05.01.2016 16:58

Hlavné dôvody bolestí chrbtice a krížov.

§         nadváha a obezita

§         nesprávne držanie tela pri státí a sedení

§         športové zranenie, nehoda alebo namáhavá fyzická práca

§         nosenie ťažkých predmetov, napríklad aj kabelky

§         zlá poloha pri spaní (najčastejšie spôsobená nevhodným matracom)

§         tehotenstvo

§         zápalové ochorenia (artritída) a rozličné deformácie chrbtice

§         svalová dysbalancia (skrátené svaly)

§         opotrebenie chrbtice, resp. stavcov a medzi stavcových platničiek

Ako pôsobí nadváha na chrbticu a chrbtové svalstvo.

§         Nadmerná váha, koncentrovaná hlavne v brušných partiách, stláča medzistavcové platničky.

§         Pri každom vašom pohybe musí chrbtica vyrovnávať a podopierať rastúcu váhu. Následkom je poškodenie svalov v dôsledku ich nadmerného preťažovania.

§         Svaly sa vyvíjajú nerovnomerne. Niektoré rastú a mohutnejú nadmerne, iné v raste zaostávajú a slabnú. 

§         Výsledkom je svalová nerovnováha. Tá sa prenáša na nižšie uložené kĺby. Na koxy, kolená a členkové kĺby.

§         Zhoršenou pohyblivosťou sa znižuje výdaj energie. Pohyb je stále ťažší, telesná váha naďalej narastá v dôsledku zhoršujúcej sa bilancie medzi príjmom a výdajom energie.

§         Spaľovanie tukov v organizme sa zhoršuje. Váha rastie. Zdravotné problémy narastajú. Priamym dôsledkom nadváhy býva bolesť kĺbov i bolesť chrbtice.

§         Bolesť chrbta je dôsledkom nadmernej záťaže.

§         Nadmerne sa namáhajú kĺby i svaly. Postupne dochádza k poškodeniu mäkkých tkanív.  Každý pohyb je spojený s problémami a bolesťami.  

Vhodnou prevenciou problémov s chrbticou je správne sedenie. Človek tretinu svojho života prespí a ďalšiu tretinu presedí. Naučte sa správne sedieť. Sklon operadla by nemal byť presne 90 stupňov, ale ideálne 100 – 110 stupňov. Chybu s kolmým sedením často robia šoféri a tým svoju chrbticu príliš zaťažujú. Chodidlá s predkolením by, naopak, mali byť v uhle 90 stupňov, podobne predkolenie so stehnami. Ak ste v práci odsúdení na niekoľkohodinové sedenie, skúste si aspoň z času na čas sadnúť na fit-loptu. Takéto nestabilné sedenie podporuje predovšetkým hlboké chrbtové svaly a neustálou zmenou ťažiska na sedadle sme nútení meniť polohu tela. Dochádza tak k optimálnemu postaveniu nervovej, svalovej a kostrovej sústavy. 

Šport a pohybové aktivity vhodné na odstránenie problémov s chrbticou.

§         Jednou z najúčinnejších foriem prevencie a spôsobov riešenia už existujúcej bolesti chrbtice je plávanie. Na rozdiel od ostatných aeróbnych aktivít (napríklad behu) nezaťažuje plávanie kĺby ani chrbticu. Spevňuje svaly chrbta a brucha (ich ochabnutie je jednou z najčastejších príčin bolestí chrbta). V závislosti od štýlu je možné za hodinu spáliť 500 až 600 kalórií a týmto spôsobom predchádzať vzniku nadváhy a obezity. Vhodný je hlavne znak a kraul, ktoré sú šetrnejšie pre chrbticu ako štýl prsia. V prípade ak sme len prsiari, nie je dobré pre chrbticu udržiavať hlavu nad vodnou hladinou. Hlava by mala byť zarovno s chrbticou (ako napríklad keď plávame prsia pod vodou).

§         Turistika je jednoduchá pohybová aktivita, ktorá má vysoké účinky na zlepšenie stavu chrbtice. Nezaťažuje veľmi vaše kĺby a účinne posilňuje váš chrbát. Je vhodná prakticky pre všetky vekové kategórie. Stačí denná 30 minútová prechádzka.

§         Chôdza stimuluje skoro celé svalstvo vášho organizmu. Kondičná chôdza nezaťažuje vaše kĺby tak, ako pri behu. Tento druh pohybovej aktivity je ideálny pre ľudí s problematickým chrbtom, ktorí majú nadváhu.

§         Beh je aktívnejší pohyb ako chôdza, pri ktorom dochádza k striedaniu napätia a uvoľnenia svalstva, a tak dochádza k zásobovaniu medzistavcových platničiek výživnými látkami. Behom sa posilňujú vaše hlboké svaly v oblasti bedrovej chrbtice. Beh pomáha spaľovať tuky a zbaví vás nadbytočných kíl a tým sa minimalizuje i záťaž na chrbticu. Beh nie je vhodný pre ľudí trpiacich vyššou  nadváhou, pretože nadmerne zaťažuje kĺby.

§         Posilňovanie a strečing.  Správne naordinovaným tréningom dochádza k natiahnutiu, posilneniu svalstva, šliach a väzív a vyrovnaniu svalovej nerovnováhy . Dodržanie tejto kombinácie môže výrazne zmierniť až úplne odstrániť problémy s chrbticou. Samozrejme, že cvičenie by malo byť na začiatku vykonané pod dohľadom odborníka. 

§         Korčuľovanie v zime alebo v lete zlepšuje koordináciu a rovnováhu svalstva celého tela. Striedavé pohyby rúk počas korčuľovania, prehnutý trup dopredu a bočné pohyby nôh posilňujú svalstvo chrbtice, ktoré udržuje chrbticu vzpriamenú.  

§         Tanec spevňuje vaše držanie tela a posilňuje svalstvo chrbtice. Je to vhodná príležitosť na pohyb a zábavu, ktoré odbúrajú stres. Odstránenie stresu spôsobuje uvoľnenie stuhnutého chrbticového svalstva a odstránenie chronických bolestí vznikajúcich stuhnutým chrbtom.

§         Jóga. Jej cviky zlepšujú držanie tela, pohyblivosť a silu. Pomáha odbúravať stres. Je vhodná pre všetkých. Cvičí sa pod dohľadom odborného cvičiteľa.  

§         Cyklistika je vhodná pre ľudí s nadváhou, pretože šetrí kĺby. Pri bicyklovaní je potrebné sedieť vzpriamene mierne nahnutý dopredu, potom dochádza k posilňovaniu chrbtového svalstva a chrbtica je mierne odľahčená. Na bicyklovanie je vhodný odpružený bicykel.

§         Beh na lyžiach predstavuje harmonické pohyby šetriace vaše kĺby. Posilňuje takmer všetky svalové skupiny. V priebehu klasického bežeckého lyžovania (striedanie rúk a nôh) dochádza k rotovaniu chrbtice, počas ktorého si posilňujete aj hlboké chrbtové svaly.  

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY