Chudnutie Nadbytok SOLI v STRAVE vám môže ZNEMOŽNIŤ CHUDNUTIE.
V neveľkom množstve sa soľ nachádza prakticky vo všetkých potravinách.
Nadmerné solenie je zvyčajne vypestovaným zlozvykom.
Znížiť denný príjem soli neskúšajte neslanou diétou, je nechudtná.
Slané jedlá zvádzajú, aby ste ich zjedli viac.
Najnebezpečnejšie pre nadváhu je kombinácia soľ + tuk. Slané tyčinky, zemiakové lupienky, krekry, syry (čím mastnejšie, tým horšie), pomazánky.
Denný príjem soli by nemal prekročiť 5 gramov.
Krajec chleba môže obsahovať aj vyše pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou soli. Jedna štipka, to je asi pol gramu.
Chuť jedla môžeme namiesto väčšieho množstva soli vylepšiť pridaním zmesi byliniek alebo korenín.
Presáľaním sa u človeka vyvinie zvyk, tak ako sa to stáva so sladkosťami. Zistíte, že stále prisáľate a zvyšujete dávku soli na tanieri.
Pri chudnutí sa odporúča soľ nejesť, alebo jesť ju len minimálne.
Soľ v nadbytočnom množstve neprospieva zdraviu a sťažuje vašu snahu schudnúť.
Nadbytok soli v strave spôsobuje zadržiavanie vody v tele, vyzeráte tučnejšie.
Priveľa soli zaťažuje obličky a časom môže viesť až ku vzniku vysokého krvného tlaku.
Rady ako pri chudnutí obmedziť solenie.
- vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,
- dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok,
- znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,
- používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,
- namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,
- obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,
- nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave,
- nedávajte na stôl soľničku.
K rade o obmedzení soli patrí aj ďalšia na zníženie krvného tlaku: jedzte najmä zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú vitamín C, lebo majú schopnosť znížiť tlak.
Je to: petržlenová vňať, zeler, pažítka, paprika, paradajky, čierne, červené aj biele ríbezle, šípky, maliny, jahody, borievky, citrusové plody. Osobitne sa odporúča pór. Z varenej zeleniny treba jesť zemiaky, mrkvu, cviklu (bez octu), zelený hrášok, špenát, všetky druhy kapusty, sóju, baklažány, karfiol, kaleráby. Z nápojov šťavu z čiernych ríbezlí s pridaním šípiek.
V neveľkom množstve sa nachádza prakticky vo všetkých potravinách. Keďže správne stravovacie návyky by sa mali pestovať už od ranného detstva, deti by sme nemali učiť jedávať príliš slané jedlá, dosáľať by sa malo iba mierne. Vhodné je chuť zvýrazňovať bylinkami a koreninami.
Minimálny denný príjem soli sú tri gramy, no to už znamená nie práve chutnú diétu. Preto sa zhruba 5 gramov soli považuje za optimum a limit.
V mnohých minerálkach je veľmi vysoký obsah sodíka, preto aj pri pití tekutín by ste mali dávať pozor, či nepijete presolenú minerálku, ako napr. Fatra
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)