Chudnutie KURACIE mäso pri chudnutí je dobrá voľba, RECEPTY.
Schudnúť môžete aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii mäsa a mäsových výrobkov. Z jednotlivých druhov mäsa je vzhľadom na zloženie, obsah kalórií a rýchly spôsob prípravy najvhodnejšie kuracie mäso.
Základný nedostatok pri diétnom režime je, že chudnúca osoba začne jesť výrazne menej ako potrebuje, a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín.
Bielkoviny sú k správnemu a účinnému chudnutiu potrebné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny.
Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso.
Bielkoviny majú pri chudnutí vynikajúcu výhodu v tom, že z jednotlivých živín majú najväčšiu sýtiacu schopnosť. Stačí zjesť menšiu porciu jedla a nebudete hladný, budete chudnúť.
Dostatok bielkovín v strave pomáha zlepšiť metabolizmus.
Kuracie mäso obsahuje z jednotlivých druhov mäsa pomerne menej tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky).
Kalorické a výživové hodnoty kuracieho mäsa a výrobkov z neho
Druh kuracieho mäsa |
váha (g) |
bielkoviny (g) |
sacharidy (g) |
tuky (g) |
Kcal |
Kura pečené - |
100 |
12,6 |
1,1 |
3,2 |
86 |
kurací rezeň zo syrom |
100 |
37,0 |
4,0 |
32,0 |
449 |
kuracia (hydinová) pašteka - |
100 |
19 |
1,2 |
22,7 |
280 |
kuracia (hydinová) tlačenka - |
100 |
18,5 |
0,2 |
11,9 |
174 |
kuracie (hydinové) párky lahôdkové - |
100 |
13,9 |
1,6 |
19,2 |
245 |
Kuracie prsia - |
100 |
18,9 |
0,3 |
1,0 |
87 |
kuracie prsia s kožou |
100 |
22,2 |
0,1 |
6,2 |
145 |
kuracie rezne |
100 |
18,9 |
0,3 |
0,6 |
87 |
Kurča, kuracie stehno - |
100 |
20,0 |
0,4 |
7,0 |
137 |
ŠALÁTY z KURACIEHO MÄSA - RECEPTY.
Šalát z kurčaťa so zelerom a orechmi
2 porcie
Suroviny a ingrediencie
300 g kurčaťa, 60 g zeleru (buľva), 2,5 dl bieleho jogurtu, olivový olej, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ, 20 g jadier vlašských orechov, 1 ČL worcesterskej omáčky, petržlenová vňať, mleté biele korenie, soľ
Postup
Kuracie mäso vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. K takmer dovarenému kurčaťu pridáme zeler, dovaríme a vychladíme. Kurča zbavíme kože, vykostíme a spolu s uvareným zelerom nakrájame na rezance. Z bieleho jogurtu ušľahaného s olejom, worcesterskou omáčkou, soľou, mletým bielym korením a citrónovou šťavou urobíme zálievku, do ktorej vmiešame nakrájané kurča, zeler a nasekané jadrá orechov. Necháme v chlade odležať. Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou.
Šalát s pečeným hydinovým mäsom
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
250 g pečeného hydinového mäsa, 3 jablká, 50 g zeleru (buľva), 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ
Postup
Vychladnuté mäso vykostíme, zbavíme kože a nakrájame na rezance. Zeler nastrúhame, olúpané a jadrovníkov zbavené jablká nakrájame na kocky, všetko zmiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme nálevom z octu, horčice, oleja, mletého čierneho korenia a soli.
Šalát s hydinovým mäsom a zemiakmi
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
250 g hydinového mäsa (pečené, varené), 2 zemiaky, 2 mrkvy, 2 sterilizované uhorky, cibuľa, 3 vajcia, 2 PL bieleho jogurtu, 1 dl oleja, ocot, 2 PL kečupu, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Vajcia uvaríme, necháme ochladiť a olúpeme. Mäso pokrájame na malé kúsky. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú mrkvu a uhorky. Vajcia pokrájame na malé kocky a pridáme do zmesi. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme kečupom, pridáme štipku postrúhaného muškátového orieška, pokvapkáme olejom, premiešame a dáme do chladu odležať. Pred podávaním vmiešame jogurt.
Šalát s hydinovým mäsom
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
600 g morčacích alebo kuracích pŕs, 1 – 2 čakanky, 2 paradajky, 4 vajcia, olivový olej, slnečnicový olej na vyprážanie, 2 PL vínneho octu, citrónová šťava, 1 PL sójovej omáčky, hlávka šalátu
Postup
Šalátové listy opláchneme, necháme odkvapkať a natrháme na kúsky. Natvrdo uvarené vychladené vajcia a ošúpané paradajky zbavené jadrovníkov nakrájame na osminky. Morčacie alebo kuracie prsia nakrájame na rezance a dozlatista opečieme na oleji. Natrhané listy šalátov a mäso naukladáme na taniere a zalejeme zálievkou z octu, sójovej omáčky a citrónovej šťavy ochutenou soľou, mletým čiernym korením, štipkou cukru a trochou olivového oleja. Ozdobíme osminkami vajec a podávame.
Sladký kurací šalát
Suroviny a ingrediencie
kurča, 1 PL dijonskej horčice, 3 kyslé uhorky, 100 – 150 g majonézy, 2 PL sladkej čili omáčky, 2,5 dl bieleho jogurtu alebo kyslej pochúťkovej smotany, karí korenie, 1 PL balzamikového octu, olivy, sleďové rezy, mandarínkový kompót, čierne korenie mleté, soľ, kučeravá petržlenová vňať
Postup
Kurča uvaríme domäkka, necháme vychladnúť, oberieme a mäso okrem kožky nakrájame nadrobno. Pridáme majonézu, nadrobno nakrájané mandarínky, kyslé uhorky, 1 PL dijonskej horčice a posekanú zelenú vňať cibuľky. Všetko riadne premiešame, pridáme soľ, čierne korenie, karí a čajovú lyžičku balzamikového octu. Podávame na opečenom toastovom chlebe, ozdobené kučeravou petržlenovou vňaťou a polovicami olív so sardelou, alebo v miskách ozdobených listovým šalátom a toastami ako prílohou.
Kurací šalát s hráškom
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
250 g pečeného kuracieho mäsa, 180 g ryže, 150 g sterilizovaného hrášku, 3 PL panenského olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, 4 listy hlávkového šalátu, 2 stopky stopkového zeleru
Postup
Ryžu uvaríme domäkka a ešte zahorúca do nej dáme citrónovú šťavu, olej, korenia a zľahka potrasieme. Hrášok zlejeme a necháme odkvapkať. Mäso a zeler nakrájame na rezančeky a spolu s odkvapkaným hráškom pridáme k ryži. Zakryté pokrievkou necháme odpočinúť. Podávame na šalátových listoch.
Kurací šalát s kapiou
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
Kurča (1 500 g), 100 g sterilizovaného hrášku, 2 kapie v oleji, pór, 2 PL worcesterskej omáčky, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL ochucovadla (Vegeta ap.), vínny ocot, 1 ČL cukru, olej, soľ, 2 dl vody
Postup
Kurča uvaríme v tlakovom hrnci v malom množstve vody. Po vychladnutí odstránime kožu, vykostíme a mäso nakrájame na malé kúsky. K mäsu primiešame najemno nakrájaný pór, kapiu a hrášok. Z worcesterskej a sójovej omáčky, ochucovadla, cukru, soli, oleja a octu pripravíme zálievku, ktorou zalejeme mäso so zeleninou. Necháme v chladničke odstáť. Podávame s bielym pečivom.
Kurací šalát s kaparami
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
300 g kuracieho mäsa (pečené alebo varené), 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sterilizovaného hrášku, 30 g zeler (buľva), 1 dl majonézy, 1 PL kapár, citrón, worcesterská omáčka, mleté čierne korenie, soľ, hlávka zeleného šalátu, petržlenová vňať, pažítka
Postup
Mäso pokrájame na malé kúsky, pridáme hrášok, pokrájaný zeler, šampiňóny, pažítku a kapary. Zalejeme majonézou rozriedenou citrónovou šťavou, ochutíme worcesterskou omáčkou, korením, osolíme, zľahka premiešame a necháme stáť aspoň 2 hodiny v chlade. Podávame s pečivom ako ľahké studené jedlo.
Kurací šalát so šampiňónmi
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
500 g kuracích pŕs, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 2 PL sterilizovaného hrášku, 2 PL majonézy, šľahačka, citrónová šťava, kečup, brandy, mleté biele korenie, soľ, kôpor, hlávkový šalát
Postup
Kuracie prsia osolíme, orestujeme, podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. Po vychladnutí nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu marinovať. Potom pridáme plátky sterilizovaných šampiňónov a odkvapkaný sterilizovaný hrášok. Do majonézy zľahka vmiešame šľahačku, brandy, šťavu z dusenia mäsa, posekaný kôpor, kečup a mleté čierne korenie. Všetko jemne premiešame a podľa potreby dochutíme. Šalát aranžujeme do misiek alebo pohárov vyložených listom hlávkového šalátu a posypaný nasekanými bylinkami.
Kurací karí šalát
Suroviny a ingrediencie
kurča, čínska kapusta, cesnak, karí dressing, chlieb
Postup
Kurča upečieme, vykostíme a mäso pokrájame na kocky. Na malé kocky nakrájame kapustný hlúbik, pridáme mäso, zalejeme dressingom, premiešame a necháme na chladnom mieste odležať. Chlieb opečieme, výdatne ocesnakujeme, pokrájame na malé kocky, ktoré teplé vmiešame do odležanej zmesi.
Avokádový šalát s kuracinou
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
2 avokáda, 2 červené cibule, 2 šalátové uhorky, 2 citróny, 300 g kuracích pŕs, 6 PL olivového oleja, maslo, mleté čierne korenie, soľ, bylinky (petržlenová vňať, kôpor)
Postup
V miske vyšľaháme olej so šťavou z dvoch citrónov, soľou a s čerstvo zomletým čiernym korením. Nakoniec primiešame nadrobno nasekané bylinky. Kuracie prsia nakrájame na drobné rezance alebo kocky, posolíme a opečieme na rozohriatom oleji. Do šalátovej misy nakrájame na polkolieska červenú cibuľu a na tenké rezance nakrájanú uhorku. Pridáme vychladnuté opečené kuracie prsia, prilejeme polovicu dressingu a premiešame. Avokáda prekrojíme po dĺžke, vyberieme jadrá, dužinuvylúpneme lyžicou a pokrájame na tenké prúžky. Opatrne ich navlhčíme zvyšným dressingom a zľahka vmiešame do šalátu. Na tanieroch môžeme posypať nastrúhanou citrónovou kôrou. Chemicky ošetrené citróny dobre odrhneme pod tečúcou vodou.
Cestovinový šalát s kuracím mäsom
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
400 g cestovín, 500 g kuracích pŕs, čínskej kapusty, 2,5 dl majonézy, 2,5 dl bieleho jogurtu, karí korenie, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ
Postup
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode "al dente" a scedíme. Mäso umyjeme, nakrájame na rezance a dáme podusiť. Osolíme, pridáme trošku papriky, mletého čierneho a karí korenia. Dusíme aspoň 20 min., kým mäso nezmäkne. Kapustu umyjeme a nakrájame. Spolu s cestovinami dáme do väčšej misy. Pridáme majonézu, biely jogurt a dusené mäso. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dokoreníme. Môžeme ihneď podávať alebo necháme odstáť. Skladujeme na chladnom mieste.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)