Chudnutie Ktoré BIELKOVINY a prečo si ich vybrať na CHUDNUTIE.
Zaradenie dostatočného množstva bielkovín v strave pri diéte na chudnutie je nevyhnutné. Bielkoviny obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov. Hladujúce telo si neberie energiu iba z tukových zásob, ale musí siahnuť i do bielkovín v svalstve – v tele začne rýchlo klesať podiel svalovej hmoty. Tým sa stále prehlbuje nepriaznivý pomer medzi aktívnou svalovou hmotou a tukovým tkanivom a pritom dochádza k zníženiu bazálneho (základného) metabolizmu. Pokiaľ po takejto diéte opätovne priberiete (jojo efekt), a to je takmer isté, tak nenaberiete svalovú hmotu, ale tukové tkanivo. Navyše u žien vzniká ideálny priestor pre vznik celulitídy. Obnova svalovej hmoty sa uskutoční iba prísunom dostatočného množstva bielkovín.
Bielkoviny majú pri každej diéte na chudnutie nezastupiteľné miesto. Bez bielkovín v strave jednoducho neschudnete a zničíte si metabolizmus. Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť, keď ich zjete dostatok, nebudete dlhšiu dobu hladní. Bielkoviny by mali tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu. Pri nedostatku bielkovín dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu. Bielkoviny sa trávia pomalšie a telo si z nich v menšej miere ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob.
Množstvo bielkovín, aké by sme mali jesť, sa líši podľa veku aj podľa toho, či človek športuje, chudne, alebo sa stravuje normálne. Pri chudnutí v strave príjem bielkovín zvyšujeme v snahe čo najviac ochrániť svalovú hmotu. Aj pri športovaní je príjem bielkovín vyšší. No neodporúča sa s príjmom bielkovín ísť do príliš vysokých čísiel. Nadbytočné bielkoviny sa v tele využiť nedajú a ukladajú sa vo forme tuku. Ak je bielkovín v strave priveľa, telo ich musí zbytočne veľa spracovať a to predstavuje zbytočnú záťaž, hlavne na ľadviny a pečeň.
Ktoré bielkoviny sú kvalitnejšie – rastlinné alebo živočíšne?
Všetky bielkoviny majú svoj prapôvod v rastlinách. Ako súčasť krmiva hospodárskych zvierat prechádzajú do ich svalov a odtiaľ vo forme mäsa či mlieka do tráviaceho systému človeka. Kvalita bielkovín závisí iba na ich aminokyselinovom zložení, na ničom inom. Tak považujeme napr. sójovú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky aminokyseliny za rovnako kvalitnú ako väčšinu živočíšnych bielkovín alebo zmes fazule a ryže.
Najvhodnejšie mäso (bielkoviny) pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos). Pri prípravkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky. Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.
Kalorické a výživové hodnoty jednotlivých druhov mäsa a výrobkov z neho.
Potraviny |
váha (g) |
bielkoviny (g) |
sacharidy (g) |
tuky (g) |
Kcal |
Baranina |
100 |
17,1 |
0 |
19 |
240 |
bôčik lahôdkový |
100 |
11,5 |
|
61,0 |
589 |
bôčik pečený |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
354 |
Bravčová málo mastné (karé pečené) |
100 |
27,0 |
0,0 |
15,0 |
238 |
Bravčová slanina |
100 |
2,5 |
0,0 |
89,0 |
806 |
Bravčová sviečkovica panna |
100 |
30,5 |
0,0 |
6,5 |
179 |
Bravčové chudé |
100 |
18,2 |
0 |
14,2 |
238 |
Bravčové karé pečené |
100 |
16,5 |
0,0 |
21,0 |
262 |
Bravčové kolienko |
100 |
17,4 |
0,0 |
25,8 |
302 |
Bravčové ražniči |
100 |
19 |
4 |
25 |
326 |
Bravčové stehno |
100 |
12 |
12 |
14 |
166 |
bravčové vo vlastnej šťave |
100 |
13,7 |
0,1 |
27,3 |
300 |
Bravčový bôčik, dusené |
100 |
29,0 |
0,0 |
30,3 |
388 |
bravčový rezeň smažený |
100 |
22,5 |
0,1 |
17 |
321 |
cigánska pečienka - |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
232 |
čevapčiči |
100 |
19,0 |
5,0 |
23,0 |
292 |
Debrecínka - |
100 |
2 |
0,1 |
21 |
269 |
Droby |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
202 |
Filé |
100 |
16,0 |
0,0 |
0,8 |
76 |
filé mrazené |
100 |
13,6 |
0,1 |
0,5 |
59 |
Filé, Treska |
100 |
16,5 |
0,1 |
0,4 |
74 |
Hovädzia roštenka pečená - |
100 |
28 |
0,1 |
7,6 |
180 |
Hovädzia sviečková - |
100 |
20,6 |
0,3 |
7,6 |
146 |
hovädzie prírodné pečené |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
180 |
Hovädzie stehno |
100 |
20,0 |
0,0 |
8,0 |
153 |
Hovädzie varené |
100 |
24,5 |
0,0 |
8,0 |
170 |
hovädzie vo vlastnej šťave |
100 |
16,6 |
0,2 |
10,3 |
160 |
Hovädzia sviečková dusená |
100 |
21,0 |
0,0 |
8,0 |
160 |
Hus |
100 |
15,0 |
0,2 |
32,0 |
358 |
Huspenina |
100 |
8 |
1 |
6 |
93 |
Huspenina ťažká s kuracím mäsom |
100 |
8 |
5 |
12 |
139 |
jaternica |
100 |
12,0 |
10,5 |
15,2 |
227 |
Kabanos - |
100 |
13,6 |
1,9 |
27,8 |
290 |
Kačacie mäso pečené - |
100 |
15,3 |
0 |
39,1 |
406 |
kapor |
100 |
7,9 |
0,0 |
2,9 |
57 |
Klobása čabajská |
100 |
23,0 |
0,0 |
48,5 |
530 |
klobása moravská |
100 |
12,3 |
0,1 |
21,2 |
245 |
Krabie tyčinky |
100 |
18,5 |
1,5 |
1,5 |
123 |
Kura pečené - |
100 |
12,6 |
1,1 |
3,2 |
86 |
kurací rezeň zo syrom |
100 |
37,0 |
4,0 |
32,0 |
449 |
kuracia (hydinová) pašteka - |
100 |
19 |
1,2 |
22,7 |
280 |
kuracia (hydinová) tlačenka - |
100 |
18,5 |
0,2 |
11,9 |
174 |
kuracie (hydinové) párky lahôdkové - |
100 |
13,9 |
1,6 |
19,2 |
245 |
Kuracie prsia - |
100 |
18,9 |
0,3 |
1,0 |
87 |
kuracie prsia s kožou |
100 |
22,2 |
0,1 |
6,2 |
145 |
kuracie rezne |
100 |
18,9 |
0,3 |
0,6 |
87 |
Kurča, kuracie stehno - |
100 |
20,0 |
0,4 |
7,0 |
137 |
Losos |
100 |
20,0 |
0,0 |
14,0 |
201 |
Makrela |
100 |
18,0 |
0,1 |
11,6 |
190 |
makrela pitvaná |
100 |
12,3 |
0,1 |
7,5 |
113 |
Makrela údená - |
100 |
14,2 |
0 |
10,9 |
179 |
Makrela v tomate - |
100 |
14,3 |
3 |
7,4 |
133 |
mäso bravčové - kare |
100 |
14,7 |
0,0 |
12,1 |
170 |
mäso bravčové - krkovička |
100 |
15,4 |
0,0 |
25,0 |
286 |
mäso bravčové chudé - priemer |
100 |
10,5 |
0,0 |
24,0 |
252 |
mäso bravčové tučné |
100 |
8,7 |
0,0 |
37,0 |
361 |
mäso hovädzie - priemer |
100 |
12,5 |
0,0 |
13,0 |
167 |
moravský vrabec |
100 |
16,0 |
4,0 |
32,0 |
376 |
Morčacie mäso - |
100 |
15,6 |
0,2 |
5,5 |
97 |
kuracie na zelenine + rezance |
100 |
9,68 |
39,61 |
0,84 |
213 |
párky |
100 |
12,5 |
1,4 |
22,4 |
259 |
párky hydinové |
100 |
16,8 |
0,1 |
9,9 |
155 |
Párky sójové - AlfaBio |
100 |
17,2 |
9,2 |
13,7 |
228 |
Párky sójové - Vegarky - SojaProdukt |
100 |
9,0 |
14,0 |
34,0 |
401 |
Pečienka kuracia |
100 |
18,9 |
1,1 |
4,0 |
117 |
Pečeňový syr - |
100 |
13,9 |
1,3 |
32 |
353 |
Rybacie filé z tresky - |
100 |
17,7 |
0,1 |
0,4 |
75 |
Ryby - Filé z aljašskej tresky - |
100 |
16,0 |
0,0 |
0,1 |
65 |
Ryby - Sardinky v oleji - |
100 |
24,1 |
0,0 |
13,9 |
221 |
Ryby - Slede mexické |
100 |
19,0 |
28,7 |
8,0 |
256 |
Ryby korenené filety, slede v zelenine (Lidl-200g) |
100 |
18,5 |
3,3 |
3,2 |
130 |
Ryby - pečený sleď v marináde |
100 |
14 |
1,8 |
2 |
154 |
Ryby -sardinky v paradajkách - |
100 |
12,9 |
4,4 |
6,3 |
126 |
salám Gothaj - |
100 |
10,1 |
0,1 |
37,9 |
427 |
Salám jemný - |
100 |
11,8 |
0,1 |
23 |
259 |
Salám jemný hydinový - |
100 |
11,9 |
1 |
17 |
182 |
Salám konský - |
100 |
14,7 |
3,4 |
6,1 |
125 |
salám lovecký - |
100 |
27,5 |
0,2 |
35,0 |
443 |
salám šunkový - |
100 |
17,8 |
0,1 |
14,6 |
200 |
Saláma priemer |
100 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
381 |
Sardelová pasta - |
100 |
6,6 |
0 |
23 |
237 |
Sardinky v oleji - |
100 |
22,6 |
1,3 |
19,4 |
242 |
sardinky v tomate |
100 |
12,5 |
4,3 |
6,1 |
122 |
Slanina anglická - |
100 |
10,5 |
0 |
40 |
396 |
Slanina bravčová domáca - |
100 |
3,5 |
0,1 |
84 |
761 |
Slede |
100 |
17,7 |
0,1 |
12,5 |
183 |
Škvarky |
100 |
63,9 |
0,0 |
18,2 |
441 |
špekáčky |
100 |
8,8 |
1,8 |
27,1 |
289 |
Šunka hydinová |
100 |
26,6 |
0,0 |
12,9 |
221 |
Šunka kuracia jemná |
100 |
8,2 |
0,1 |
6,8 |
96 |
Šunka prasa |
100 |
26,0 |
0,0 |
27,0 |
360 |
tlačenka hydinová |
100 |
16,6 |
0,1 |
10,8 |
165 |
tlačenka tmavá |
100 |
13,6 |
0,2 |
25,6 |
285 |
treska obyčajná |
100 |
9,6 |
0,1 |
0,2 |
41 |
Tuniak stejk konzerva |
100 |
20,0 |
0,0 |
15,0 |
226 |
Tuniak v oleji |
100 |
23,8 |
0,0 |
21,0 |
282 |
Tuniak vo vlastnej šťave |
100 |
24,0 |
0,0 |
0,6 |
101 |
Údená krkovička - |
100 |
15,7 |
0 |
36,6 |
385 |
Údenáče |
100 |
16 |
0 |
8 |
118 |
zavináče - |
100 |
11,3 |
5,5 |
11,9 |
175 |
zavináče - Hering Filles |
100 |
8 |
0,5 |
8 |
105 |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)