Chudnutie Koľko VAJEC môžete zjesť pri chudnutí.

16.08.2015 03:15

Aké výhody poskytujú vajcia pri chudnutí.

Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stále miesto, keďže sú chutné a obsahujú kvalitné živiny.

Nenahraditeľnou výhodou vajec pri chudnutí je najmä vysoký obsah bielkovín. Bielkoviny z vajec dokáže ľudský organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.

Tuky obsiahnuté v žĺtku vajca sú pri chudnutí tie vyhovujúce, keďže obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú. Nenasýtené tuky v ňom navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj  riziko tvorby krvných zrazenín.

Jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy. Skoro dvojnásobné množstvo cholesterolu sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky.

Vajcia sú jednou z najvýživnejších potravín a aj pri chudnutí môžete každý deň jedno vajce zjesť.

Výhodou vajec je, že majú nízky obsah kalórii, sú nezanedbateľným zdrojom bielkovín, vitamínu D, B12, selénu a cholínu.

Jedno slepačie vajce obsahuje v priemere 66 % vody, 34 % sušiny zloženej z 12 % bielkovín 10 % tukov, 1 % cukrov a 11 % minerálnych látok.Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.  

Farba škrupiny vajec nerozhoduje o kvalite vajec.

Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, ale len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len v obchodoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich vajec je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované. Skladovať ich možno 28 dní od znášky pri teplote 6 – 18 stupňov Celzia.

Vajcia zohrávajú dôležitú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

Obsah cholesterolu a tukov vo vajciach nie je hrozbou pre chudnutie.

Hladinu cholesterolu v krvi neovplyvňuje ani tak obsah samotného cholesterolu v prijatej potrave, ale predovšetkým nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín a tzv. transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v lacných margarínoch, pokrmoch pripravených fritovaním, v hotových jedlách a podobne. Ak z potravy úplne vylúčime prísun cholesterolu, vlastnú tvorbu a odbúravanie cholesterolu v našom tele tým vôbec neovplyvníme – a tá je pre jeho hladinu rozhodujúca. Kedysi bolo vajíčko v rámci nízkocholesterolovej diéty prakticky takmer zakázané. Zistilo sa však, že cholesterol sa môže v krvi dokonca znižovať tzv. mechanikou spätnej väzby. To znamená, že ak má telo veľký prísun cholesterolu zo stravy, jeho tvorba organizmom sa zablokuje. Vajíčko navyše neobsahuje nijaké nasýtené tuky, nijaké nebezpečné transformy mastných kyselín, naopak, obsahuje lecitín znižujúci cholesterol a viacero vitamínov. Na trhu sú dokonca aj Omega vajcia, ktorých výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, nosnice sú totiž kŕmené surovinami bohatými na tieto zložky. Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým morské ryby, tých však jeme málo. Sú to pre život nevyhnutné mastné kyseliny, ktoré znižujú  riziko srdcovo-cievnych ochorení. Zatiaľ kým v bežnom vajíčku je 20 mg omega-3, v Omega vajci je týchto prospešných kyselín o 100 mg viac. Pritom z hľadiska energie i obsahu celkového tuku sú na tom rovnako. Podobne existujú aj vajíčka so zvýšeným obsahom selénu, ktorý je zas účinnou zbraňou proti rakovine.

Pri alergii na vajcia opatrne pri ich konzumácii
Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou. Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.

V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju. 

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY