Chudnutie Keď chcete schudnúť vyberte si správnu diétu, vyhnite sa JOJO EFEKTU.
Jojo efekt je dôsledkom rýchleho a jednostranného chudnutia. Ak schudnete rýchlo, neodstránili ste príčinu svojej nadváhy. Či ste už hladovali, diétovali, alebo vám odrezali tuk z brucha chirurgicky, je to jedno. Akonáhle sa začnete po nevhodnej diéte (aj pomaly a opatrne) vracať ku svojmu pôvodnému životnému štýlu, začnete zas priberať. Jojo efektu poznajú všetci, ktorí prevažnú časť svojho života skúšali rôzne diéty alebo krátkodobé hladovky za účelom rýchlo zhodiť pár kíl. Skúsenosť s takýmto chudnutím asi aj vás naučila, že pár dní výrazne obmedzenej stravy ukáže na váhe o pár kíl menej. Opakovaním takýchto postupov vám hrozia nielen estetické dôsledky nesprávnej životosprávy, ale aj tie zdravotné.
Na začiatku rýchlej diéty sa telo spolu s tukom zbavuje glykogénu a vody, čo má za dôsledok stratu troch až piatich kilogramov telesnej hmotnosti, potom sa ale úbytok zastaví. Po takomto výsledku sa zvykne človek vrátiť k svojim pôvodným stravovacím návykom, či už pre nedostatok trpezlivosti alebo pre fyzickú vyčerpanosť. Takto zničený človek väčšinou potom zvýši prísun energie a do tela sa vrátia glykogénové zásoby, do buniek sa späť vracia stratená voda a človek sa dostáva na pôvodnú hmotnosť.
Po období hladovania si telo začne vytvárať zásoby energie - kalórií na horšie časy, nakoľko očakáva, že sa mu v budúcnosti opäť nedostane dostatočné množstva výživy - stravy. Telo sa takto samo po hladovke nerozhodne prejsť na zdravú a vyváženú stravu, v organizme chudnúceho sa začne ukladať takmer čistý tuk.
V konečnom dôsledku vám váha síce ukazuje rovnakú hmotnosť, ale telesné proporcie nenaznačujú, že sa niečo zlepšilo, skôr naopak. Pokiaľ si nevytvárate svaly a zotrvávate na tej istej hmotnosti. Svalovú hmotu nahrádza takmer dvakrát toľko tuku, ktorý je hmotnostne ľahší. Čo je, samozrejme, neželaný efekt, nakoľko by vám nemalo ísť o to, koľko ukazuje ručička váhy, ale o to, ako budete vaše telo vyzerať.
Takýmto chudnutím, životným štýlom si dramaticky zhoršujete metabolizmus. Zvyšujete si riziko vzniku cukrovky 2. typu, porúch lipidového metabolizmu - nárast krvných tukov, pokles hladiny ochranného HDL cholesterolu, nárast krvného tlaku a celkové riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nezabúdajte ani na nebezpečný „skrytý“ tuk, ukladajúci sa okolo vnútorných orgánov.
Pri opakovaných pokusoch o chudnutie si telo vycvičené na jojo efekt dokáže vytvoriť také mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho efektívnejšie, preto sa mnohým zdá, že priberajú aj zo vzduchu a o to viac námahy musia vynaložiť, aby sa tukových zásob zbavili.
Skôr ako si privodíte čoraz ťažšie podmienky na chudnutie, premyslite si, či nebude pre vás výhodnejšie zvýšiť telesnú aktivitu a začať sa stravovať zdravšie, aby vaša strava obsahovala všetko, čo obsahovať má a v primeranom množstve a štruktúre.
Ak sa chcete jojo efektu vyhnúť, musíte:
- chudnúť pomaly a to tak, že postupne zmeníte svoje stravovanie a celkovo životný štýl na taký, ktorý nevedie ku obezite. Netreba vám žiadne tabletky na chudnutie. Stačí rozum a disciplína. Musíte jesť pravidelne, pestro a toľko, aby sa vám nespomalil metabolizmus. Musíte dať do „poriadku“ svoj organizmus, dať mu to, čo mu dlhodobo chýbalo, teda dostatok bielkovín, vitamínov a iných živín. Organizmus musíte jednoducho zrekonštruovať.
- sa venovať pohybu. Ak nie už počas chudnutia, tak najneskôr po schudnutí. Bez toho si hmotnosť neudržíte. Po schudnutí sa však pohyb musí stať pravidelnou a trvalou súčasťou vášho života. Nie mal by. Musí.
Aká je zdravá výživa? Veľa uhľohydrátov a málo tuku.
Viac ako polovica potrebných kalórií by mala byť vo forme uhľohydrátov (50 - 55%), 10 - 15% by mali tvoriť bielkoviny a zvyšok (25 - 30%) by mal byť tuk. Okrem toho treba dbať na to, aby sa na stôl dostalo dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Nie sú však potrebné zložité výpočty, aby ste sa zdravo stravovali. Ak sa budete riadiť nasledujúcimi radami, urobíte veľa pre svoje zdravie, postavu, kondíciu i vzhľad:
Pri každom jedle by ste mali kombinovať dve z týchto potravinových skupín:
- zemiaky, nelúpanú ryžu, celozrnné cestoviny, strukoviny alebo celozrnný chlieb,
- čerstvú zeleninu a ovocie,
- polotučné mlieko a mliečne výrobky, chudé mäso, chudé ryby,
- orechy, klíčky a semená,
- šaláty, surovú stravu.
Základné rady pre vhodné stravovanie
- Nejedzte jedlá bez chuti.
- Ak pripravujete zeleninu, uvarte ju na pare alebo ju miesto obvyklého varenia krátko poduste.
- Konzumujte zeleninové šaláty.
- Jedzte pomaly a všetko vychutnávajte. Ak jete rýchlo, zjete zvyčajne viac, než potrebujete. Každé sústo riadne požujte, pokiaľ sa úplne nerozomelie. Nepokúšajte sa schudnúť viac ako jeden, dva kilogramy telesnej hmotnosti za týždeň.
- Vyhýbajte sa potravinám s obsahom tuku a cukru ako sú koláče, sušienky, pečivo, atď.
- Nejedzte jedlá bez chuti. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, často konzumujú malé porcie nemastných a neslaných jedál. Niet divu, že mnoho z týchto ľudí nevydrží do konca!
- Použite bylinky a korenie na dochutenie, slanému sa skúste vyhnúť, potraviny majú v prirodzenom stave dostatok sodíka, ktorý nám stačí. Zbytočný ďalší prebytok je nebezpečný pre naše cievy, váhu a celkové zdravie!
- Skontrolujte potraviny, ktoré máte doma v zásobe a všetky nesprávne vyhoďte. Pri nákupe použite miesto Vášho starého nákupného zoznamu nášho sprievodcu a doporučenia.
- Jesť viac čerstvej zeleniny a ovocia. Pozor na znehodnotenie dlhým tepelným spracovaním, kedy dochádza ku zničeniu prirodzeného obsahu enzýmov podporujúcich v organizme tvorbu enzýmov dôležitých pre trávenie potravy, a tiež ku strate vitamínov!
- Zeleninu môžete jesť v priebehu nášho programu pre reguláciu Vašej váhy bez obmedzenia - čím viac jej zjete, tým viac úžitku získate.
- Vyberte si správne tuky. Vedeli ste, že pri nízkotučnej strave je organizmus náchylnejší k tvorbe žlčových kameňov?
- Zadržiavanie vody, suchá pokožka, zápcha a únava, to všetko sú prejavy dehydratácie. Pite priebežne celý deň dostatok nesladených tekutín.
- Zvoľte si pomaly uvoľňované karbohydráty (zložité s nízkym glykemickým indexom), ktoré Vás zaplnia a uspokoja Vaše chuťové bunky. Pomaly sa uvoľňujúca energia pomáha obmedziť pocity hladu a môže vám tiež pomôcť zbaviť sa túžby jesť pomedzi hlavnými jedlami.
- Potraviny s vysokým glykemickým indexom:
Napr. cukor, kukurica, zemiaky, biele pečivo, dyňa, ....
Potraviny s nízkym glykemickým indexom:
Napr. jablká, kapusta, jahody, ryža, čerešne, šošovica, grapefruit, sója, ....
Faktory ovplyvňujúce glykemický index:
- spracovaním – čím sa dlhšie potravina varí, tým vyšší je jej glykemický index
- postupným dozrievaním ovocie zvyšuje hodnotu glykemického indexu
- rozmanitosť ovocia a zeleniny
- kombinácia potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom
- rýchlosť s akou je každá potravina trávená behom dna - rýchlosť trávenia je u každého individuálna - Najlepším výberom sú potraviny s pomaly uvoľňovanými karbohydrátmi: Ovosné otruby, ovosné vločky, pohanka, jačmeň, celozrnný žitný alebo špaldový chlieb kvasený, ryža Basmati a neolúpaná ryža, celozrnné cestoviny, šošovica, strukoviny, fazuľa, ovocie, nízkotučný jogurt, džúsy (riedené 50/50 s vodou): grapefruitový, jablčný, pomarančový, ananásový.
- Najhorším výberom sú potraviny/nápoje rýchlo uvoľňujúce karbohydráty: Všetky konzervy, biely chlieb, bagety, rožky, sušienky, koláče, pečivo. Pamätajte, že pšeničný lepok je záťažou pre naše črevá a celý organizmus. Sucháre, keksy, komerčné ranné obiloviny a cereálie, perlivé nápoje, ovocné nápoje, hranolky, smažené alebo pečené zemiaky, zemiaková kaša, predvarená ryža, vafle, praclíky, zemiakové lupienky.
- Priemerný človek potrebuje jeden gram proteínu na každý kilogram telesnej váhy. Raz za týždeň vyskúšajte zmes fazule, hrášku, šošovice a ryže miesto mäsa.
- Vyberajte potraviny, ktoré Vás uspokoja, ale zároveň nie sú pre Vás škodlivé.
- Používajte tvaroh alebo čerstvý nízkotučný syr, tofu namiesto tučného syru a masla.
- Smotanu/kyslú smotanu nahraďte nízkotučným bio jogurtom.
- Vyhýbajte sa párkom, karbonátkam a balenému plátkovému mäsu.
- Namiesto masla vyskúšajte pre ochutenie zeleniny citrónovú šťavu a olivový olej.
- Na smaženie používajte vhodnú panvicu, napr. panvicu wok.
- Vyhýbajte sa margarínu a hydrogenovaným rastlinným tukom (je to napísané na etikete potraviny). Aj zdravé rastlinné oleje a tuky sa počas tepelnej úpravy (tzv. hydrogenizácii) menia do podoby margarínov a kuchynských olejov na nezdravé a škodlivé. Takéto tuky vznikajú pri fritovaní, vyprážaní a nachádzajú sa v jedle reštaurácií s rýchlym občerstvením, v zemiakových hranolkoch, čipsoch, v rozličných chrumkavých pochúťkach, a hotových jedlách..
- Správny výber : Čerstvé jablko, hruška, citrusové ovocie (grapefruit, pomaranč, mandarínka, citrón) čerstvá broskyňa alebo marhuľa, nesladený, nízkotučný popcorn s nízkym obsahom soli, cestovinový šalát ochutený citrónovou šťavou, korením a šalátovou zeleninou, ovocný tanier, šošovicová polievka, paradajková polievka, celozrnné ovosné sušienky, atď.
Chudnutie a priberanie sú obdobia, ktoré nútia organizmus k extrémnym opatreniam. Opakované kolísanie s hmotnosťou poškodzuje zdravie. Je lepšie ak zostanete tuční, než by ste mali robiť stále ďalšie neúspešné pokusy schudnúť.
Nepokúšajte sa preto likvidovať svoj tuk nesprávnym chudnutím. Nejedzte tabletky "proti obezite". Váš nadbytočný tuk nie je váš problém, márne proti nemu bojujete. Váš tuk je len dôsledok. Zvyknite si zmeniť zloženie a množstvo prijatých tukov a budete v pohode. Kým neodstránite príčinu priberania, nikdy neschudnete natrvalo. A príčina nadváhy sa volá životný štýl. Zmeňte ho. Nevhodný chudnutím pomocou tabletiek len strácate čas, zdravie a peniaze.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)


