Chudnutie Keď chcete schudnúť dajte si pozor na OBED v REŠTAURÁCII.
Ako si vyberať obed v reštaurácii, aby ste dokázali schudnúť.
Pri chudnutí si musíte dať veľký pozor na kalorické nebezpečenstvo, ktoré na vás číha pri výbere jedla z reštauračnej ponuky.
Ešte pred začiatkom chudnutia by ste sa mali dostatočne oboznámiť s kalorickými a výživovými hodnotami potravín a jedál, ktoré najčastejšie konzumujete.
Do reštaurácie nechoďte obedovať hladní, deň začnite raňajkami.
Prvou chybou je ísť do reštaurácie hladný. Vtedy len veľmi ťažko dokážete odolať ponuke v jedálnom lístku. Preto ešte 30 minút pred príchodom do reštaurácie vypite pohár zeleného čaju, či 3dcl čistej vody, ktorými dokážete utíšiť svoj hlad alebo si dajte pomaranč, ktorí splní rovnaký účel.
Predjedlo zjedzte ako hlavné jedlo, najlepší je zeleninový šalát.
Keďže gramáž porcií jedál sa v posledných rokoch zvýšila, skúste si namiesto hlavného jedla objednať niečo z predjedál. Určite vás to nasýti a kaloricky neprešvihnete limit, ktorý by ste pri vašom chudnutí mali dodržať.
Viacchodový obed väčšinou znamená priberanie.
Ak idete do reštaurácie v sprievode viacerých ľudí, nenechajte sa ovplyvniť ich výberom jedál a predovšetkým množstvom chodov. Oni nechudnú, preto vaše rozhodovanie musí byť iné. Ak by sa predsa nedalo odmietnuť viac chodov, objednajte si niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát, ktorým začnite obed. Takto zjete menšiu porciu hlavného jedla.
Vyprážané jedlá pri chudnutí vynechajte zo svojho jedálneho lístka.
V nejednej reštaurácii vyprážajú mäso na už použitej dávke oleja. Preto sa vyhnite prepálenému oleju a objednajte si jedlo, ktoré je pripravené na pare, je pečené alebo grilované. Vhodné sú jedlá, ktoré majú minimálnu nasiakavosť, aby ste pred sebou nemali na tanieri jedlo plné oleja. Ak už teda nedodržíte úplne diétny rozpis, tak si aspoň zvoľte menšie zlo.
Dajte si pozor na dressingy v šalátoch.
Šalátové dressingy sú často kalorickejšie ako hlavné jedlo. Preto si objednávajte iba čistý šalát jemne zaliaty olivovým olejom.
Omáčky k jedlám obsahujú veľa kalórií.
Veľkú pozornosť pri výbere jedla venujte rôznym omáčkam a zálievkam mäsa. Bývajú síce veľmi chutné, ale veľakrát sú to tučné šťavy, ktoré môžu energetickú hodnotu celého jedla aj zdvojnásobiť. Grilované kura si dajte, avšak nie vtedy, ak pláva v kalorickej omáčke. Ak už omáčke neodoláte, radšej si objednajte omáčku na paradajkovom základe.
Chlieb k polievke nekonzumujte.
V niektorých reštauráciách vám čašník prinesie k polievke alebo pred samotným jedlom košík plný chleba. Radšej ho požiadajte, aby ho odniesol späť, lebo ak vám zostane ležať na stole, nie vždy mu odoláte a dostanete do seba naozaj zbytočné kalórie. .
Jedlo si objednávajte na malý tanier.
V prípade švédskych stolov je riziko nadbytku kalórií ešte väčšie. Dobrým riešením je, že si jedlo budete nakladať na najmenší tanier, aký nájdete. Človek je už raz taký, že má akúsi vnútornú potrebu naložiť si na tanier toľko jedla, aby bol tanier plný. Najmenší tanier si môžete v pohode naplniť a zároveň to vyzerá, akoby ste jedli bez obmedzenia.
Obed nekončite koláčom.
Nedajte sa presvedčiť na koláč. Spolustolovníci nechudnú a ak vás po dobrom obede budú presviedčať, aby ste si dali ešte zákusok, ktorý vás predsa nazabije, tak ho odmietnite.
Zvyšok jedla si dajte zabaliť.
Ak chudnete, nemusíte zjesť všetko, čo máte na tanieri, navyše ak v súčasnosti už hádam v každej reštaurácii vám nedojedené jedlo zabalia.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)