Chudnutie KAPUSTA je diétna a zdravá potravina, KAPUSTOVÁ DIÉTA.

27.02.2016 04:43

Kvasená kapusta je vitamínovou bombou bez zbytočných kalórií, pomáha naštartovať metabolizmus. Čínska kapusta sa hodí hlavne do šalátov, nenafukuje a žalúdok si s ňou ľahko poradí. Okrem toho má protizápalové a protirakovinové účinky.

Kapustová polievka je výborná na prečistenie organizmu. Mnohí pri chudnutí využívajú diétnu kapustovú polievku. Na chudnutie ju využite len na 2 až 3 dni. Inak skončíte vyhladovaní a neschudnete.

Kapusta je hlavne v zimnom období výbornou potravinou na chudnutie, má vlastnosti, ktoré ťažko nájdete v iných potravinách.

Kapusta má minimum kalórií a veľa vitamínov, takže počas chudnutia účinne pomôže vašej postave a predovšetkým zdraviu. Kapusta obsahuje vápnik, draslík, železo, vitamíny A, B1, B2, C a E.

Z botanického hľadiska je kapustná hlava guľatý zhluk listov. Väčšinu druhov kapúst  tvoria hlávky, aj keď niektoré, ako karfiol a brokolica majú ružice. Biela odroda sa nazýva hlávková kapusta.
Všetky súčasné odrody pochádzajú z trvalej kapusty, ktorú možno ešte stále nájsť na pobreží Atlantického oceánu a v Anglicku.

Rôzne druhy kapusty sú rozdelené podľa častí rastlín, v ktorých vyrastajú ich plody :
- v listoch: biela kapusta, červená kapusta, hlávkový kel.
- v ružiciach: karfiol, brokolica.
- v základni stonky: kaleráb
- vo výhonkoch: ružičkový kel
Už v antickom období bola kapusta dôležitou potravinou a Gréci objavili aj jej liečivé účinky. V priebehu histórie bola kapusta považovaná za potravu chudobných. Tento názor sa dramaticky zmenil pred niekoľkými desaťročiami, keď bol objavený obrovský antikarcinogénny prínos jednotlivých druhov kapusty: obsahujú látky schopné brániť tvorbe zhubných nádorov alebo až zastaviť ich rast. Okrem toho majú veľa dietetických, terapeutických a liečivých vlastností.

Príprava a použitie kapusty.
Surová. Čerstvé listy, najemno nasekané a ochutené olejom, najlepšie olivovým, a citrónom, tvoria výborný šalát.
Čerstvá šťava. Pripravuje sa v mixéri. 2-3 lyžice na prázdny žalúdok pred jedlom, 3-4 krát denne.
Varená. Kapusta by sa mala variť opatrne, aby sa zachovali jej liečivé vlastnosti. Síričité fytochemikálie sú citlivé na teplo a pri jeho dlhšom nápore sa strácajú. Optimálny spôsob prípravy je parenie.
Kapusta je dobrým zdrojom vápnika nielen svojím množstvom, ale aj svojou ľahkosťou vstrebávania. Telo absorbuje vápnik z kapusty oveľa lepšie ako z mlieka.

Kapusta je bohatá na celulózovú vlákninu, pôsobí ako stredne silné preháňadlo, zároveň reguluje priechodnosť čriev. Kto je náchylný na tvorenie plynov v črevách, pociťuje po zjedení kapusty nadúvanie.
Fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine v minimálnom množstve, majú v tele dôležitú úlohu. Z fytochemikálií v kapuste sú najdôležitejšie antikarcinogény. Okrem toho majú tieto látky aj iné pozitíva, napr. preventívny a liečivý vplyv na vredy a cukrovku, no nechýbajú ani antibiotické vlastnosti.
Kapusta je vynikajúci pomocný prostriedok najmä v týchto prípadoch: obezita, črevné ťažkosti, osteoporóza, cukrovka, skorbut, rakovina.
Kvasená kapusta – ako pomáha.
Je účinný prečisťovač krvi - depurant. Mala by byť súčasťou jedálneho lístka diabetikov a obéznych. Existuje veľa spôsobov, ako si kvasenú kapustu pripraviť:
- Na surovo - Pri tejto metóde sa najlepšie zachovajú jej liečebné vlastnosti. Môže sa dochutiť olivovým olejom, pridaním malých kúskov ananásu alebo jablka.
- Varená - Po 20 - 25 minútach varenia na slabom ohni sa podáva so zemiakmi alebo sójovými výrobkami, čo je aj zdravé aj výživné. 

Na rýchle chudnutie môžete využiť krátkodobú kapustovú diétu. Jej  výhodou je súčasná detoxikácia organizmu.

Jedálny lístok kapustovej diéty je jednoduchý, skladá sa väčšinou z ovocia a zeleniny. Okrem toho, že vám pomôže pomerne rýchlo schudnúť, je vhodná aj na prečistenie organizmu. Vitamíny obsiahnuté v ovocí a zelenine vám pomôžu zlepšiť váš zdravotný stav.

Trojdňový jedálny lístok kapustovej diéty.

1.deň

Raňajky Grahamový rožok, 2 plátky nízkotučného tvrdého syra, paradajka, mätový čaj bez cukru.
Desiata Nízkotučný ovocný jogurt.
Obed  Šalát z nadrobno nakrájanej červenej kapusty, cvikly a jablka. Pridajte lyžicu kyslej smotany, citrónovú šťavu a soľ.

Olovrant 250 ml paradajkovej šťavy.
Večera Dusený ružičkový kel s vareným vajíčkom, na porciu asi 150 gramov.

2.deň

Raňajky Nízkotučný ovocný jogurt s dvomi lyžičkami ovsených vločiek, zelený čaj.
Desiata Banán - neprezretý.
Obed  Na panvici opečte 120 gramov kuracích pŕs, jemne ich osoľte a okoreňte. Na lyžičke oleja opražte nakrájanú cibuľu, pridajte 150 gramov kyslej kapusty a duste asi 5 minút. K tomu si uvarte zemiak v šupke.
Olovrant Kokteil z nízkotučného jogurtu, 1 dl mlieka a 100 gramov čerstvého ovocia.
Večera  Kelová polievka s pórom, mrkvou, so zemiakom a s cesnakom. Poduste na troche oleja, zalejete vodou, ochuťte majoránom, soľou a uvarte domäkka.

3.deň

Raňajky Krajec celozrnného chleba s trochou rastlinného margarínu, plátkom chudej šunky, jedna menšia paprika.
Desiata Nízkotučný ovocný jogurt.
Obed Celozrnnú bagetu natrite rastlinným margarínom a pikantnou horčicou, obložte listami čínskej kapusty, dvomi plátkami chudej šunky, kolieskami uhorky a lyžičkou strúhaného parmezánu.
Olovrant Hruška, dve celozrnné sušienky.
Večera  Štvrťku hlávky bielej kapusty dajte do hrnca, zalejte trochou vody, pridajte pol lyžičky mletej rasce, štipku soli a uvarte. Potom pridajte lyžicu paradajkového pretlaku a zahustite trochou zemiakového škrobu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY