Chudnutie - Fazuľa vyživuje a zlepšuje Vaše zdravie

14.01.2010 05:16

Chcete schudnúť a zlepšiť svoj zdravotný stav? Na Vaše chudnutie pozitívne vplýva aj pravidelná konzumácia fazule. Dlho zostávalo predmetom živých debát medzi prírodovedcami a historikmi, či bola fazuľa dovezená z Ameriky, alebo ju v Európe poznali už pred Kolumbovým návratom z ciest. Zdá sa však, že bola súčasťou potravy už od staroveku.
V 8. storočí sa v Španielsku usadili Arabi a postupne premenili oblasť, ktorú dnes poznáme pod názvom Andalúzia, na najrozvinutejšiu vo vtedy známom svete. Zmienku o fazuli nájdeme v historických materiáloch z prelomu 12. a 13. storočia, kde je opísaných niekoľko druhov fazule, ktoré „blahodarne vplývajú na žalúdok a majú jemnú chuť“.
Kolumbus sa vo svojich zápiskoch zmienil, že fazuľa spolu s kukuricou a čili papričkami tvorili základnú časť domorodej potravy. Fazuľa dostala prívlastok „jedlo chudobných“, pretože je sýta a výživná a nikto, kto ju je, nemôže povedať, že ostal po jej konzumácii hladný.

Obsah proteínov - bielkovín
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.

Biologická hodnota
Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.

Stráviteľnosť

Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.

Rastlinná vláknina 
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžeme udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.

Choroby pokožky
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.

Železo 
Už 100g fazule poskytuje viac než 10mg železa, čím spĺňa potrebu ODD pre dospelého muža a stáva sa tak jedným z najlepších zdrojov tohto minerálu. Ako nehemické (voľné) železo, ktoré ešte nie je viazané na hemoglobín, vyžaduje si však na lepšiu absorpciu aj vitamín C, preto je vhodné dopĺňať fazuľové pokrmy citrónovou šťavou.

Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.

Druhy fazule

Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až tak ako červená fazuľa.
Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.

 

Viac o stravovaní sa dozviete na  www.delena-strava.meu.zoznam.sk

 V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY