Chudnutie Drastické chudnutie a ZNIČUJÚCI JOJO EFEKT.
Pri opakovaných pokusoch o chudnutie si telo vycvičené na jojo efekt dokáže vytvoriť také mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho efektívnejšie, preto sa mnohým zdá, že priberajú aj zo vzduchu a o to viac námahy musia neskôr vynaložiť na to, aby sa tukových zásob zbavili. Jojo efekt má na svedomí, že sa zhodené kilá veľmi rýchlo vrátili späť, a to aj s nejakým prídavkom.
Po drastických diétach neúprosne nastupuje zničujúci JOJO EFEKT. Na začiatku takejto diéty sa telo spolu s tukom zbavuje glykogénu a vody, čo má za dôsledok stratu troch až piatich kilogramov telesnej hmotnosti, potom sa ale úbytok váhy zastaví. Po úvodnom znížení váhy sa zvykne človek vrátiť k svojim pôvodným stravovacím návykom,. Po období hladovania si však telo začne vytvárať zásoby na horšie časy, náhodou by sa mu opäť nedostalo dostatočného množstva výživy, preto ak sa po hladovke nerozhodnete prejsť na zdravú a vyváženú stravu, v organizme sa bude ukladať takmer čistý tuk. Svalovú hmotu nahrádza takmer dvakrát toľko tuku, ktorý je hmotnostne ľahší.
Väčšina z diét je taká chudobná na kalórie, že namiesto rýchleho chudnutia, nám iba spomalia metabolizmus a musíme jesť čoraz menej a menej, aby sme chudli aj naďalej. To je často príčina, prečo často strácame chuť pokračovať v chudnutí, vzdávame sa a začneme jesť normálne. No keďže sa náš metabolizmus medzitým spomalil, namiesto rýchleho schudnutia, rýchlo priberieme.
Ak naozaj chcete schudnúť, musíte chudnúť a postupovať pomaly. Je pravda, že kilá budú ubúdať pomalšie, ako pri hadovke, ale myslite na to, že naspäť sa nevrátia, čo je na ceste za peknou postavou to najdôležitejšie.
Meňte svoje stravovanie, postupujte opatrne.
Ak sa chcete vyhnúť neželanému jojo efektu, žiadne jedlo z vášho jedálnička nevylúčte hneď a zaraz. Samozrejme, že stravovacie návyky treba zmeniť, ale choďte na to opatrne. Ak ste zvyknutí na denný prísun sladkostí, stanovte si hranicu jednej sladkosti denne. Ostatné prázdne kalórie, ktoré vaše telo nepotrebuje (aj keď to môžete pociťovať inak) nahraďte ovocím a zeleninou. Pomaly znižujte aj prísun múčnych jedál - obmedzte ich na rozumnú mieru a z čo najväčšej časti nahraďte celozrnnými podobami.
Rovnako vymieňajte aj iné potraviny - plnotučné mlieko za nízkotučné, údené syry za prírodné, sladené vody za stopercentné džúsy a minerálky. Do kuchyne si nakúpte výlučne rastlinné oleje a postupne hľadajte tie najchutnejšie zdravšie formy varenia. Hlavne k ničomu nepristupujte radikálne, inak sa veľmi rýchlo môže stať, že svoje prísne pravidlá po chvíli zrušíte.
Vystríhajte sa diétny pascí
Najťažšie pri diétovaní nie je ani tak rozhodnutie pustiť sa do nej, ako v nej vydržať. Existuje totiž mnoho situácií, v ktorých sme schopní zahodiť za hlavu všetky predsavzatia, ktoré sme si na začiatku diéty sľúbili.
Dajte si pozor na pestré a lákavé taniere, nabudia vaše chúťky
Naše chuťové bunky sú veľmi úzko prepojené s predstavivosťou, a preto sú veľmi ľahko ovplyvniteľné lákavo naservírovaným jedlom. Vedci v rámci pokusu zistili, že ak naservírovali tie isté obyčajné suché sušienky na farebný tanier, plastový tanier a na obrúsok, po sušienkach na farebnom tanieri sa iba tak zaprášilo. Naša predstavivosť nám totiž našepkáva, že jedlo na pestrom tanieri alebo pri nápaditom prestieraní musí aj výborne chutiť. Preto si počas diétovania nakladajte jedlo na nenápadné malé ošúchané tanieriky a napríklad také víno si nalejte do úzkeho a vysokého pohára. Z nízkych a širokých pohárov totiž vypijeme až o 30 % nápoja viac.
Prílišná farebnosť jedla priťahuje k jedeniu
Všimli ste si, že fast foody majú svoje logá a interiéry v jasných, pestrých a výrazných farbách? Takéto farby totiž podporujú chuť do jedla a nútia nás objednať si viac jedla, ako by sme za normálnych okolností zjedli. Preto, ak si budete vyberať farbu do vašej kuchyne, myslite na to, že ak ju vymaľujete napríklad na červeno, oranžovo alebo žlto, sťaží vám to situáciu, ak budete chcieť schudnúť. Nevedome si totiž budete v takejto kuchyni naberať na tanier viac jedla. Modrá, krémová alebo zelenkavá bude do vašej kuchyne určite vhodnejšou farbou, ak chcete v diéte vydržať do konca.
Maškrtenie pred televízorom prináša naviac kalórie.
Jedenie pred telkou je rizikové v tom, že keď sa zameriavate na dej filmu, vôbec nevnímate, že už máte dávno plný žalúdok. Štúdie zistili, že až o takmer 300 kalórií viac prijmeme kvôli tomu, že jeme pred televízorom. Na výber máte dve možnosti. Buď si to prísne ustrážite a najete sa pred filmom, alebo si môžete naložiť na malý, nelákavý tanierik zopár kúskov nízkokalorického jedla. Najlepšie bude zopár olív či cherry paradajok.
Oslavy a priberanie.
Vedeli ste, že pri večeraní s priateľmi človek zje v priemere až o 35 % jedla viac ako osamote? V slávnostnej atmosfére sme náchylnejší porušiť svoje predsavzatia, a preto si vyhliadnite osobu, o ktorej viete, že je v jedení disciplinovaná a sadnite si k nej. Pomôže vám to pridržiavať sa jej tempa a vždy nechajte na tanieri malý zvyšok jedla, čím zabránite hostiteľovi, aby vám naložil ďalší chod.
Zabudnutá misa s jedlom na stole je lákadlom.
Patríte medzi tých, ktorí počas víkendového obedu nechávajú na stole napríklad zapekaciu misku plnú pečených zemiakov či mäsa? Nuž, idete tým sami proti sebe, lebo zjete až o 50 % viac z obeda, ako ste pôvodne zamýšľali. Je to kvôli tomu, že čím menšiu námahu musíte vynaložiť na to, aby ste si na tanier položili ďalšiu porciu, tým viac toho zjete. Preto zvyšok jedla odložte čo najďalej z dosahu, aby nebolo priamym lákadlom.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


