Chudnutie Dobré a zlé SACHARIDY.
V súvislosti s glykemickým indexom a teda rýchlosťou vstrebávania energie z potravín sa používajú pojmy rýchle cukry a pomalé cukry. Rýchlosťou sa rozumie to, ako rýchlo je daná potravina schopná dodať do tela energiu.
Sacharidy by v strave mali počas chudnutia tvoriť 50 až 60% z celkovej prijatej energie. Pre výpočet ich kalorickej hodnoty je potrebné vedieť, že 1 gram sacharidov obsahuje 4 kalórie, čo je 17 kilojoulov. Aj keď ich nazývame aj cukrami, nemusia mať sladkú chuť.
Pri snahe schudnúť, každého chudnúceho pri zostavovaní jedálneho lístka najviac zaujímajú jednoduché cukry. Niekedy im hovoríme aj „rýchle sacharidy - cukry“. Klasickým príkladom takýchto sacharidov je repný cukor, bežne používaný v našej kuchyni. Energia sa z nich do tela dostáva rýchlo, majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť láka každého z nás jesť viac, častejšie a niekedy doslova nekontrolovane.
Poznáme však aj zložité sacharidy, ktoré sa nazývajú polysacharidy. Skladajú sa z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Hovoríme im aj komplexné sacharidy alebo „pomalé sacharidy - cukry“. Energia sa z nich vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index. Klasickým príkladom sú ovsené vločky a pri chudnutí predstavujú pre vás vhodný zdroj energie. Pri chudnutí nás zaujímajú hlavne pomalé sacharidy, pretože tie môžete bez obáv zjesť a hladina krvného cukru sa pritom prakticky vôbec nezmení. Takáto potravina dodáva telu energiu pomaly, rovnomerne. Výsledkom je dlhší pocit sýtosti a hlavne žiadny následný neovládateľný hlad.
Mnohé polysacharidy sa skladajú aj z nestráviteľných zložiek, ako celulóza, pektín, lignín. Pre chudnúceho je dôležité si zapamätať aj tieto pojmy. Komplexne sa označujú pojmom potravinová vláknina, ktorá sa v tele na energiu nemení, zato má dôležité funkcie pri dobrom trávení stravy v tráviacom ústrojenstve, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny sú celozrnné pekárenské výrobky, strukoviny, zelenina a ovocie.
Pri chudnutí musíme pamätať na to, aby hladina inzulínu a krvného cukru boli stabilné. To sa dá dosiahnuť len tak, že budete jesť potraviny, ktoré majú nízky glykemický index.
Vyhnete sa hladovaniu – potrebujte však jesť 5 – 6 krát za deň. Nemyslite si, že budete úspešne chudnúť, ak si za deň dáte len 3 jedlá. Lepšie výsledky dosiahnete, ak budete jesť šesťkrát denne. Zhruba každé tri hodiny. Dosiahnete trvalý pocit sýtosti.
Náš jedálny lístok by mal pozostávať prevažne zo zložitých cukrov ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob. Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje podžalúdkovej žľaze, pečeni, nadobličkám, obličkám a iným orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre.
S výnimkou ovocia (jeden stredne zrelý banán obsahuje 5 až 6 lyžičiek cukru) by správny jedálny lístok mal obsahovať len minimálne množstvo cukru (med, sacharóza, maltóza, sladké sirupy) a dostatok zložitých sacharidov, ktoré nájdeme v zemiakoch, obilí, celozrnnom chlebe a v cestovinách. Zložité sacharidy by mali tvoriť 75 – 80% nášho denného prísunu kalórií.
S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)