Chudnutie CHOLESTEROL a STRAVOVANIE, nadváha a CHUDNUTIE.

08.11.2013 02:23

Nadváha a nevhodné stravovanie prináša okrem estetických dôsledkov aj výrazné zhoršovanie stavu organizmu, ktoré sa s rastúcim vekom výrazne prehlbujú. Telo postupne stráca schopnosť neustále odolávať útokom tukov a sacharidov i nedostatku pohybu. Nevhodný životný štýl i stravovanie si vyberá svoju daň okrem iného aj vo zvyšovaní hladiny zlého cholesterolu v organizme človeka. Dôvodom prečo schudnúť je aj zníženie hladiny cholesterolu.Cholesterolu oprávnenen hovoríme tichý zabiják, zvýšený cholesterol nebolí a vôbec o ňom nevieme. Ak nám nerobili vyšetrenie cholesterolu v krvi, žijeme so zvýšenou hladinou cholesterolu dlho, a ten sa ukladá na stenách ciev. Užívanie liekov na zníženie cholesterolu má len 30% úspešnosť a všetky tieto lieky majú veľa vedľajších účinkov. Musíte schudnúť, zmeniť stravovanie a a zlepšiť si metabolizmus tukov.

Čo je to cholesterol. Cholesterol je tuk, ktorý si naše telo nestále vytvára.

  • Cholesterol je dôležitou súčasťou buniek a mnohých látok v tele.
  • Zvýšený cholesterol v krvi je výslekom poruchy metabolizmu tukov a nedostatočnej činnosti pečene a pankreasu. Veľa ľudí hovorí, však nejem nič mastné, žiadne klobásy, škvarky, bôčik, a aj tak mám zvýšený cholesterol. Je to práve pre poruchu metabolizmu tukov.
  • Ak máte zvýšený cholesterol v krvi, tak už ho máte aj na stenách ciev a vaše cievy sa upchávajú. Cítime to ako pocit zimomravosti. kŕčov v nohách či rukách, pocit tŕpnutia. Aj časté krvácanie z ďasien a paradentóza môže mať príčinu v nedostatočnom prekrvení ďasien, nakoľko ďasná sú veľmi citlivé na dostatok kyslíka.
  • Upchávanie - zužovanie ciev má na svedomí aj zvyšovanie diastolického tlaku krvi (druhá hodnota). Ak máte v krvi zvýšený cholesterol, je najvyšší čas niečo s tým urobiť, aby nedošlo k upchaniu cievy a k ohrozeniu života.
  • Cholesterol, ktorý sa nachádza v každej bunke tela, je pre naše telo potrebný, pretože plní niekoľko dôležitých funkcií - je základným stavebným prvkom bunkových membrán a iných tkanív, tvoria sa z neho niektoré hormóny, vitamín D a žlčové kyseliny, je dôležitý pre zdravé fungovanie pečene.
  • Väčšia časť cholesterolu sa tvorí v pečeni, len menšiu časť telo prijíma potravou. Do krvi sa dostáva dvomi cestami - priamo z pečene, kde sa tvorí asi 70 percent cholesterolu, a zvyšok z tráviaceho traktu. Z tráviaceho traktu sa do krvi vstrebáva asi polovica, a to zo živočíšnej potravy  a z ďalších zdrojov, druhá polovica je v žlči a pri trávení je vylúčená stolicou (jediná cesta, ako sa organizmus zbavuje cholesterolu). Cholesterol je krvou distribuovaný  k jednotlivým bunkám v tele, ktoré ho potrebujú na vyššie uvedené procesy.
  • Poznáme dva typy cholesterolu - jeden typ sa nachádza v ľudskom tele, druhý v potrave živočíšneho pôvodu (napríklad tuky, mäso, mlieko, vajíčka).

Dobrý a zlý cholesterol, prečo ich máme. 

  • LDL cholesterol je skratka pre anglický výraz "low density lipoprotein" a v preklade znamená lipoproteín s nízkou hustotou. LDL častice majú za úlohu transportovať cholesterol do tkanív a takto ich zásobovať. Nadmerné hladiny týchto častíc v krvi spôsobujú ukladanie cholesterolu v cievnych stenách, čo často vedie k rozvoju aterosklerózy. Práve preto sa cholesterol prenášaný LDL časticami nazýva aj "zlým cholesterolom". Jeho hladina v krvi by mala byť čo najnižšia.
  • HDL cholesterol  je skratka pre anglický názov "high density lipoprotein" a znamená lipoproteín s vysokou hustotou. Môžeme povedať, že HDL častice plnia opačnú funkciu - transportujú nadbytočný cholesterol z tkanív do pečene, kde sa vylučuje do žlče a  premieňa na žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov. Preto sa cholesterol prenášaný HDL časticami nazýva aj "dobrý cholesterol". Čím je jeho hladina vyššia, tým lepšie pre náš organizmus.

Ako vplýva vysoký cholesterol na organizmus. 

  • Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi znamenajú pre nás zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Týka sa to najmä LDL cholesterolu, teda "zlého cholesterolu".
  • V prípade, že sa LDL častice nachádzajú v krvi v nadmernom množstve dlhšiu dobu, dochádza k ich postupnému prenikaniu do cievnych stien. V stene cievy sa začínajú vytvárať pláty a takto sa cieva postupne zužuje. Tomuto javu hovoríme kôrnatenie stien tepien (odborne ateroskleróza).
  • V zúženej cieve krv prúdi pomalšie a srdce je pri zásobovaní tela potrebnými živinami namáhané oveľa viac. Hrozí riziko vysokého krvného tlaku.
  • Takisto sa znižuje prívod krvi do životne dôležitých orgánov, akými sú mozog a srdce, čo môže spôsobiť závažné ochorenia, napríklad ischemickú chorobu srdca. Môže dôjsť aj k prasknutiu steny cievy, čím sa v cieve vytvorí krvná zrazenina, ktorá čiastočne alebo úplne zabráni prúdeniu krvi, čo môže zapríčiniť srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu.
  • Zvýšená hladina cholesterolu je síce hlavným rizikovým faktorom pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale existujú aj ďalšie významné faktory, akými sú napr. nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu a ďalšie.

Aká je ideálna hladina cholesterolu v krvi dospelého človeka. 

celkový cholesterol

do 5,0 mmol/l

LDL (zlý cholesterol)

maximálne do 3,0 mmol/l

HDL (dobrý cholesterol)

najmenej 1 mmol/l u mužov a 1,2 mmol/l u žien

triglyceridy

do 1,7 mmol/l

 

Ako postupovať, aby ste si udržali cholesterol pod kontrolou. 

  • zdravo sa stravujte,
  • keďže nadbytočné kilá zaťažujú organizmus, odporúča sa zbaviť sa ich, či už úpravou stravovacieho režimu, pohybom alebo diétou,
  • obmedzte fajčenie, najlepšie je však prestať fajčiť, pozor na pasívne fajčenie,
  • pravidelne sa venujte nejakej pohybovej aktivite najmenej 30 minút aspoň 3 krát do týždňa, veľmi pomôžu obyčajné prechádzky, najlepšie v parku alebo v lese,
  • alkohol konzumujte s mierou,
  • sledujte si svoj krvný tlak,
  • zbytočne sa nestresujte, stresovým situáciám sa vyhýbajte, stres môžete odbúrať návštevou prírody, pohybom, venovaním sa svojím koníčkom alebo tvorivej činnosti,
  • cukrovka výrazne zvyšuje riziko, treba ju mať pod kontrolou.

Stravovanie má výrazný vplyv na hladinu nášho cholesterolu a zároveň je  najjednoduchším spôsobom, ako hladinu cholesterolu ovplyvniť. Preto vám ponúkame základné rady a tipy, ako si upraviť jedálniček.

Ako sa stravovať, aby ste nemali problémy s cholesterolom. 

  • obmedzte príjem tukov, hlavne tzv. „trans“ foriem mastných kyselín, ktoré sa najviac nachádzajú v margarínoch a v potravinách, pri výrobe ktorých boli použité (tukové pečivo, náhrady šľahačky, majonézy, sušené omáčky, dresingy), z olejov dávajte prednosť olivovému
  • konzumujte  menej mäsa, najmä vnútorností, uprednostnite ryby a biele mäso
  • z mliečnych výrobkov preferujte nízkotučné
  • vaječné žĺtka síce obsahujú veľa cholesterolu, avšak aj ochranne pôsobiaci lecitín, a preto aj osoby, ktoré majú značne zvýšenú hladinu cholesterolu môžu konzumovať 2-3 vajíčka týždenne
  • zaraďte do Vašej stravy celozrnné potraviny, strukoviny, obilniny, veľa ovocia a zeleniny
  • do jedál pridávajte menej soli, korenia a cukru, cukor môžete nahradiť medom
  • pite dostatok tekutín, najmä vody, minerálok a čaju
  • pri príprave jedla obmedzte fritovanie, pečenie a vyprážanie
  • dôležitý je dostatočný prísun vitamínu C

Len  10 % redukcia celkovej hladiny cholesterolu znamená až o 15 % nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia.

 

Celkové množstvo skonzumovanej potravy je nutné vyvážiť vhodnou telesnou aktivitou (s ohľadom na vek a celkový zdravotný stav) – odbúrava tukové zásoby, zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL-cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak, celkovo zlepšuje funkciu srdcovocievneho systému.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY