Chudnutie CHLIEB, SLADKÉ PEČIVO, POLYSTYRÉNOVÉ CHLEBÍKY pri chudnutí.

21.02.2014 06:06

Chlieb, pečivo, knedle, žemle, plnené rožky patria k najčastejšie konzumovaným potravinám. Biely chlieb a biele pečivo majú veľa kalórií, málo bielkovín a vyšší glykemický index. Preto ak chcete schudnúť, obmedzte ich na minimum. A ak si ich chcete dopriať častejšie, tak si dajte záležať na tom, aby ste po zjedení bieleho pečiva, mali nejakú pohybovú aktivitu. Je dôležité aby, ste ku pečivu zjedli aj nejaké kvalitné bielkoviny a vlákninu (napr. šunku, vajíčko a zeleninu), pretože potom vás také jedlo aspoň zasýti na dlhšiu dobu a nebudete mať chúťky. Úplne vynechajte biele pečivo s maslom, džemom, čokoládovými nátierkami.

Pri chudnutí vám neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky, radšej ich nahraďte celozrnnými.  Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky. Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

Pri chudnutí dostáva telo menšie množstvo stravy a preto je nesmierne dôležité, aby táto bola bohatá na všetky dôležité živiny, lebo na ich deficit môže telo zareagovať v lepšom prípade únavou, v horšom prípade oslabením imunitného systému. Biela múka v tomto smere nemôže konkurovať celozrnnej, ktorá okrem škrobu a bielkovín obsahuje aj tuk, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Navyše v nej obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa tieto látky uvoľňovali postupne a rovnomerne, takže váš organizmus bude nimi zásobovaný dlhšiu dobu a nie nárazovo ako je to u bieleho pečiva. Vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme a mohli by ohroziť Vaše zdravie.

Pri chudnutí sa nemusíte vzdávať chleba, rozhoduje jeho výber.

Mnoho chudnúcich je ochotných vzdať sa pri redukcii hmotnosti všetkého, len nie chleba. Chlieb patrí oddávna k najzákladnejším potravinám. Napriek všeobecnej obľúbenosti je však jednou z prvých potravín, s ktorým pri diéte skoncujeme.

Chleba sa nemusíte celkom vzdať, ak potrebujete zhodiť pár kilogramov. Je však vhodné ho aspoň obmedziť a nahradiť zdravšími a diétnejšími druhmi pečiva. Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.

Pozor si dávajte pri kúpe tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálneho pečiva, v skutočnosti sú neraz len prifarbované karamelom alebo kávou.

Pri nákupe si vyberte zdravší chlieb a pečivo, riaďte sa jeho zložením.  

Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené použité múky. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.  

Jedlám s knedľou sa pri chudnutí snažte vyhnúť.  

Táto príloha je takmer neodmysliteľnou súčasťou mnohých jedál. Kým o chlebe môžeme povedať že biely chlieb sa chuťou celozrnnému nevyrovná, pri knedli to už neplatí. Ak je niekto naučený na ľahučkú, mäkkú knedľu, má pri chudnutí problém. Jednou alternatívou môže byť polenta, pripravená na spôsob knedle, tá ma nízky energetický obsah. Polenta chuťou trochu pripomína jemnú zemiakovú knedľu, teda nič, čo by bolo našim chuťovým pohárikom nepríjemné.

Zemiaková knedľa má prijateľný glykemický index a preto je vhodná aj pri chudnutí, pokiaľ sa dodrží veľkosť porcie (100 – 150g). Preto ju krájame na tenko. Chudnutie neznamená navždy sa vzdať tejto obľúbenej prílohy, stačí len jej konzumáciu obmedziť a vyskúšať aj iné alternatívy a samozrejme tiež zmenšiť veľkosť porcie.
Aj keď celozrnný chlieb a pečivo nie sú pri znižovaní váhy nevhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, cornflakes či niektoré raňajkové cereálie. Tieto pekárenské produkty obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná  a majú vysoký glykemický index. Ich konzumácia na vás pôsobí, ako by ste nič nejedli, preto málokomu postačí iba pár plátkov s dostatočným množstvom energie. Práve pre nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a ryžové chlebíky nie sú vhodné nielen pri redukcii, ale ani pri udržiavaní hmotnosti. Glykemický index ryžových chlebíkov je dokonca vyšší než má čokoláda.

Sladké pečivo je pochúťkou ale aj hrozbou pri chudnutí.

Vianočky, lúpačky, croassanty a iné sladké pečivo je nepriateľom chudnutia. Ak chcete schudnúť, radšej takéto pečivo úplne vyraďte zo svojho jedálnička. Nielenže je veľmi kalorické, ale ani Vás poriadne nenasýti a navyše množstvo živín sa blíži k nule

Tučnie sa z každej potraviny, ktorá obsahuje energiu a zjete jej viac, ako môžete. Dodržte rovnováhu medzi denným príjmom a výdajom kalórií. Jedzte pestro a rozumné množstvá. Používajte rozum a energetické tabuľky potravín. Čoskoro zistíte, že sa vám neoplatí jesť jedlá, ako pečené buchty, koláče, keksy, sladkosti, hamburgery, krekry, slané tyčinky.  Neoplatí preto, že sa z nich dá zjesť len veľmi málo (ak nechcete pribrať) a zostáva po nich len veľký hlad.

Uprednostnite celozrnný chlieb a pečivo. Pozor na grahamové rožky, sú veľmi mastné.

Nedajte sa zlákať polystyrénovými chlebíkmi.
Aj polystyrénové chleby obsahujú zhruba rovnaké množstvo energie ako chlieb. Pokojne si ich občas dajte, ale nepoužívajte ich ako univerzálnu zbraň proti obezite. Pokojne môžete jesť aj celozrnný chlieb. Dôležitý je celkový príjem energie. 

Nie je pravda, že z chleba sa tučnie. Tučnie sa z každej potraviny, ktorej zjete veľa. Chlieb pokojne jedzte ďalej, najlepšie celozrnný. Dôležité je, aby ste ho jedli primerané množstvo. To znamená napríklad na raňajky si dajte asi 50 gramový plátok chleba, pokvapkajte ho olivovým olejom. K tomu napríklad kus syra, šunky, alebo vajíčko. Plus kaleráb a máte zostavené sýte a zdravé raňajky. Nebojte sa chleba. Stučniete z neho, ak si dáte denne pol pecňa.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY