Chudnutie CHLIEB a PEČIVO môžete jesť aj pri chudnutí, dôležitý je výber a množstvo.

22.11.2013 12:48

Chlieb, pečivo a knedľa a placky dlhodobo patria k najčastejšie konzumovaným prílohám. Mnoho ľudí s nadváhou si svoje stravovanie nevie predstaviť bez dobrého chleba či pečiva. Denne nezjedia jeden či dva kúsky, ale až päť-šesť kúskov. Práve ich častá konzumácia ich robí pri chudnutí takými  dôležitými. Aj malé množstvo ušetrených kalórií pri tejto potravine v konečnom výsledku v priebehu viacerých týždňov znamená pozitívnu bilanciu v prospech chudnutia.

Pri chudnutí neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky ale nahraďte ich celozrnnými. Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky. Nech sa nenechá nikto popliesť tým, že celozrnné pečivo má vyšší obsah tuku ako biele a ovsené vločky ho majú z obilnín najväčší. Tu sa šetrenie nevypláca. Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

Pri chudnutí dostáva telo menšie množstvo stravy a preto je nesmierne dôležité, aby táto strava bola bohatá na všetky dôležité živiny, lebo na ich deficit môže telo zareagovať v lepšom prípade únavou, v horšom prípade oslabením imunitného systému a následnou chorobou. Biela múka v tomto smere nemôže konkurovať celozrnnej, ktorá okrem škrobu a bielkovín obsahuje aj tuk, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Navyše v nej obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa tieto látky uvoľňovali postupne a tým aj rovnomerne a dlhšiu dobu bolo nimi telo zásobované. Táto vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme, alebo sú produktom trávenia a mohli by ohroziť Vaše zdravie.

Ako sa vysporiadať s chlebom pri chudnutí.

Nemusíte sa chleba celkom vzdať, ak potrebujete zhodiť pár kilogramov. Je však vhodné ho aspoň obmedziť a nahradiť zdravšími a diétnejšími pečivami a chlebíkmi. Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.

Pozor sa však oplatí dať najmä v prípade kúpy tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálnej stravy, v skutočnosti sú ale len prifarbované karamelom alebo kávou. V mnohých supermarketoch býva pri regáloch s chlebom aj zoznam jednotlivých druhov a ich zložení a iní výrobcovia zasa údaje o zložení priamo vytlačia na etiketu.

Pri nákupe si vyberte zdravší chlieb a pečivo.

Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené použité múky. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.  

Knedľa

Táto príloha je takmer neodmysliteľnou súčasťou niektorých jedál. Kým o chlebe môžeme povedať že biely chlieb sa chuťou celozrnnému nevyrovná, pri knedli to už neplatí. Ak je niekto naučený na ľahučkú, mäkkú knedľu, má pri chudnutí problém. Jednou alternatívou môže byť polenta, pripravená na spôsob knedle, tá ma veľmi nízky energetický obsah a tým že sa jej môže dať pri chudnutí na porciu viacej, oproti kysnutej knedli a tanier už nevyzerá tak žalostne prázdny. (Polenta chuťou trochu pripomína jemnú zemiakovú knedľu, teda nič, čo by bolo našim chuťovým pohárikom cudzie.)

Zemiaková knedľa má prijateľný glykemický index a preto je vhodná aj pri chudnutí, pokiaľ sa dodrží veľkosť porcie (100 – 150g). Preto ju krájame na tenko, aj v prípade guľatých knedlíkov.

Chudnutie ešte neznamená vzdať sa tejto obľúbenej prílohy, stačí len jej konzumáciu obmedziť a vyskúšať aj iné alternatívy a samozrejme tiež zmenšiť veľkosť porcie

Ako sa biela múka označuje za jedného z najväčších vinníkov našej nadváhy, tak nám môžu obilniny a ich správna kuchynská úprava napomôcť aj zbaviť sa nadváhy. Musíte len zmeniť zaužívané postupy ich konzumácie a čo najviac zredukovať používanie bielej múky a škrobu. Ak k bielej múke budete pristupovať rovnako prísne ako k používaniu rafinovaného cukru, efekt chudnutia sa časom dostaví. Príjemnou stránkou týchto zmien v jedálnom lístku je aj to, že sýtiaci efekt celozrnných obilninových jedál je vysoký, glykemický index prijateľný, takže chudnúci nemá až taký pocit hladu a odriekania.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY