Chudnutie CHLIEB a diéta na chudnutie, je chudnutie bez chleba správne?
Chlieb, pečivo, pekárenské výrobky a ich nadmerná konzumácia sú u mnohých základnou príčinou nadváhy. Jedálny lístok bez chleba si mnohí nevedia predstaviť. Chlieb, pečivo, knedľa, rôzne placky a ďalšie múčne výrobky patria k najčastejšie konzumovaným prílohám. A práve ich častá a nadmerná konzumácia ich robí pri snahe schudnúť takými dôležitými. Aj malé množstvo ušetrených kalórií pri potravine, ktorá sa jedáva často, v konečnom výsledku v priebehu viacerých týždňov alebo mesiacov znamená pozitívnu bilanciu v prospech chudnutia.
Pri chudnutí neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky ale nahraďte ich celozrnnými. Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky. Nech sa nenechá nikto popliesť tým, že celozrnné pečivo má vyšší obsah tuku ako biele a ovsené vločky ho majú z obilnín najväčší. Tu sa šetrenie nevypláca. Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.
Pri chudnutí dostáva telo menšie množstvo stravy a preto je nesmierne dôležité, aby táto strava bola bohatá na všetky dôležité živiny, lebo na ich deficit môže telo zareagovať v lepšom prípade únavou, v horšom prípade oslabením imunitného systému a následnou chorobou. Biela múka v tomto smere nemôže konkurovať celozrnnej, ktorá okrem škrobu a bielkovín obsahuje aj tuk, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Navyše v nej obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa tieto látky uvoľňovali postupne a tým aj rovnomerne a dlhšiu dobu bolo nimi telo zásobované. Táto vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme, alebo sú produktom trávenia a mohli by ohroziť Vaše zdravie.
Ako a aký chlieb konzumovať pri diéte a chudnutí.
Mnoho chudnúcich je ochotných vzdať sa pri redukcii hmotnosti všetkého, len nie chleba. Chlieb patrí oddávna k najzákladnejším potravinám. Napriek všeobecnej obľúbenosti je však jednou z prvých potravín, ktorým pri diéte spravíme koniec.Nemusíte sa chleba celkom vzdať, ak potrebujete zhodiť pár kilogramov. Je však vhodné ho aspoň obmedziť a nahradiť zdravšími a diétnejšími pečivami a chlebíkmi. Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.
Pozor sa však oplatí dať najmä v prípade kúpy tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálnej stravy, v skutočnosti sú ale len prifarbované karamelom alebo kávou. V mnohých supermarketoch býva pri regáloch s chlebom aj zoznam jednotlivých druhov a ich zložení a iní výrobcovia zasa údaje o zložení priamo vytlačia na etiketu.
Ako postupovať pri nákupe chleba a pečiva - vyberte si zdravšie druhy.
Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené použité múky. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve, je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.
Knedľa je dobrota, ale dobre sa znej aj priberá.
Táto príloha je takmer neodmysliteľnou súčasťou niektorých jedál. Kým o chlebe môžeme povedať, že biely chlieb sa chuťou celozrnnému nevyrovná, pri knedli to už neplatí. Ak je niekto naučený na ľahučkú, mäkkú knedľu, má pri chudnutí problém. Jednou alternatívou môže byť polenta, pripravená na spôsob knedle, tá ma veľmi nízky energetický obsah a tým, že sa jej môže dať pri chudnutí na porciu viacej oproti kysnutej knedli a tanier už nevyzerá tak žalostne prázdny. (Polenta chuťou trochu pripomína jemnú zemiakovú knedľu, teda nič, čo by bolo našim chuťovým pohárikom cudzie.)
Zemiaková knedľa má prijateľný glykemický index a preto je vhodná aj pri chudnutí, pokiaľ sa dodrží veľkosť porcie (100 – 150g). Preto ju krájame na tenko, aj v prípade guľatých knedlíkov.
Chudnutie ešte neznamená vzdať sa tejto obľúbenej prílohy, stačí len jej konzumáciu obmedziť a vyskúšať aj iné alternatívy a samozrejme tiež zmenšiť veľkosť porcie
Domáca pekárnička na chlieb vám môže pri chudnutí pomôcť len pri správnom výbere múky.
Domáce pekárne chleba nie sú najlacnejšou záležitosťou, ale domácnosť nezruinujú. Ich cena sa pohybuje od 40 do 150 eur v závislosti od značky, funkcií a kvality. Umožňujú upiecť si čerstvý chlieb v pohodlí domova, a čo je dôležité – presne podľa vášho gusta. Celozrnný chlieb tak môžete mať hotový za približne tri a pol hodiny a je len na vás, aké prísady použijete. Diétnejšie chleby môžete dochutiť semienkami, orechmi, slnečnicovými semiačkami, ľanovými, ovsenými vločkami a pod. Takýto chlieb budete mať aj s podielom múk, ktoré sa pri priemyselnej výrobe, kvôli zlým pekárenským vlastnostiam, nepoužívajú. Dodržte však vhodný pomer zložiek pečeného chleba. Keď sa tento pomer prekročí, budete chlebom sklamaní, preto sa treba vždy držať receptu. V poslednom období veľmi získava na popularite v kuchyni málo používaná obilnina – proso. Je skutočne veľmi bohaté na minerálne látky, no do chleba ho nepridávajte, iba ak naklíčené a rozmixované na kašu. Chuť má horkú a šupku veľmi tvrdú (to sa dá odstrániť naklíčením). V predaji je aj celozrnná prosná múka, no napriek tomu využiteľnosť minerálnych látok z nej je nízka a to vďaka jeho tvrdej šupke, ktorá je veľmi bohatá na kremík. Táto múka má horkú chuť a šupka, podobná piesku, by mohla poškodiť žalúdočnú sliznicu u citlivejších ľudí. Chlieb s podielom kaše z naklíčeného prosa má však vynikajúcu chuť ale pre istotu, je len pre ľudí so zdravým žalúdkom. Treba byť realistom a nájsť si recept, ktorý je vo vašich silách. V prípade nedostatku času je lepšie robiť nekysnutý celozrnný chlieb ako kupovať biely. Ale aj tu platí, že s mierou a nikdy by ste si nemali pochutnať na viac než dvoch, troch malých krajčekoch chleba, ak túžite po novej postave.
Ako sa biela múka označuje za jedného z najväčších vinníkov našej nadváhy, tak nám môžu obilniny a ich správna kuchynská úprava napomôcť aj zbaviť sa nadváhy. Musíte len zmeniť zaužívané postupy ich konzumácie a čo najviac zredukovať používanie bielej múky a škrobu. Ak k bielej múke budete pristupovať rovnako prísne ako k používaniu rafinovaného cukru, efekt chudnutia sa časom dostaví. Príjemnou stránkou týchto zmien v jedálnom lístku je aj to, že sýtiaci efekt celozrnných obilninových jedál je vysoký, glykemický index prijateľný, takže chudnúci nemá až taký pocit hladu a odriekania.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)